Do stávky zaměstnanců justice za vyšší platy se zapojila většina pracovníků

Do dnešní stávky zaměstnanců justice za vyšší platy se zapojila většina z 9500 pracovníků soudů. Soudy proto zrušily řadu naplánovaných jednání. Některé budovy soudů, včetně podatelen a infocenter, byly uzavřeny, někde byly v omezeném provozu. V neodkladných případech soudci zastupovali zapisovatelky. Vedení soudů stávku podpořila, na platové podhodnocení zaměstnanců soudů poukazují dlouhodobě. Průměrný plat zaměstnanců soudů byl loni 36 916 korun, celorepubliková průměrná mzda byla zhruba o 6400 Kč vyšší.

Odborový svaz vyhlásil výstražnou stávku minulý týden po jednání s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) a od čtvrtka zůstanou zaměstnanci všech soudů s výjimkou Ústavního podle předsedkyně justičních odborů Anny Pospíšilové ve stávkové pohotovosti, dokud se nedočkají vytvoření a schválení nových platových tabulek pro justici. Tato pohotovost ale neomezí chod soudů.

Podle Pospíšilové je pro odbory nyní prioritou vytvoření tabulek, které budou oddělené od tabulek ostatních státních zaměstnanců, před druhým jejich požadavkem, tedy zvýšením platů o 15 procent. »Pan ministr nám řekl přímo, že finanční prostředky nemá a ani je mít nebude,« odpověděla ČTK na otázku, zda by odbory byly ochotné dohodnout se na nižším zvýšení než patnáctiprocentním. Podle odborářů ale justiční personál v současné době nemá peníze na obstarání životních potřeb.

Ministerstvo spravedlnosti odborářům slíbilo vytvořit pracovní skupinu k diskusi o tabulkách. Dnes zveřejnilo, že skupina se poprvé sejde 10. června. O tři dny později bude ministr Blažek o situaci v resortu jednat se zástupci všech právnických profesí.

Stávky se dnes účastnili administrativní pracovníci, tedy zapisovatelé, protokolující úředníci, vedoucí kanceláří, vyšší soudní úředníci, soudní tajemníci a také zaměstnanci správy soudů, dozorčí úředníci, správci aplikací nebo pomocné síly ve správních úsecích. Do stávky se zapojili pracovníci všech soudů vyjma Ústavního. Ti pracovníky obecných soudů podpořili dopisem adresovaném Blažkovi a Odborovému svazu justice.

Soudci ze zákona stávkovat nesmí, zaměstnance ale podporují. Podle šéfky kladenského soudu Markéty Šottové je problém s nedostatečným ohodnocením justičního personálu dlouhodobý. »Pokud si má někdo vybrat práci v administrativě, odejde do jiného státního, kde platí lépe. A to je to, s čím nesouhlasíme,« uvedla Šottová.

Za tragické považuje platy zaměstnanců justice, zejména těch začínajících, vyšší soudní úřednice Okresního soudu v České Lípě Jana Nečesaná. Pracovníky českolipského soudu považuje za srdcaře, proto podle ní z této práce neodchází jinam. Míní, že výpověďmi by navíc problém s platy nevyřešili. »Každý říká, že můžeme jít pracovat jinam, to ano, to sice můžeme, ale někdo tu práci dělat musí,« řekla ČTK. Tragický je podle ní plat začínajících zapisovatelek, které musí mít maturitu, ale tabulkově je nástupní mzda 18 680 korun.

O poznání klidněji než v jiných jednacích dnech bylo dnes na chodbách většiny soudů v Česku. Například pražský vrchní soud, který sídlí v Praze 4 poblíž pankrácké věznice, uzavřel fyzickou i elektronickou podatelnu a neumožnil nahlížení do spisů. Podle mluvčího Víta Tomáše nepřišlo do práce přes 90 procent zaměstnanců. Dvě trestní zasedání, která se konala, odročit nešlo, protože v nich bylo potřeba rozhodnout bezodkladně.

Veškeré podatelny, pokladny i informační centra zůstaly uzavřeny ve vršovickém Justičním areálu Na Míčánkách, kde sídlí pět pražských obvodních soudů. Návštěvníci se o stávce dozvídali z cedulí před vchodem. Pracovníci soudů na nich radili, aby lidé posílali podání elektronicky nebo poštou. Upozorňovali také na to, že dnes nelze nahlížet do spisů ani se dotazovat na informace.

V omezeném režimu fungoval Krajský soud v Brně a uzavřená byla budova znojemského soudu, zjistila ČTK od mluvčích jednotlivých soudů. Zapojil se také Krajský soud v Plzni i všechny okresní soudy v Plzeňském a Karlovarském kraji, které pod něj patří. Na krajském soudu protestovaly tři čtvrtiny pracovníků, na okresních 90 až 100 procent, řekla ČTK mluvčí krajského soudu Jana Rubášová.

V hradeckém pracovišti Krajského soudu v Hradci Králové se do stávky zapojilo 81,6 procenta zaměstnanců. Odročena či přeložena byla všechna řízení, která byla na dnešek nařízena.

Soudy v Českých Budějovicích i přes stávku zůstaly v provozu. U krajského soudu se do jednodenní stávky za zvýšení mezd zapojilo přes 70 procent zaměstnanců a u okresního soudu 96 procent. Soudy se přesto snažily nařízená jednání neodkládat.

Stávka podle zástupců soudů paradoxně zatíží stávkující zaměstnance, kteří budou muset svou práci dohnat.

(čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy