Kontrolní výbor jí nefunguje, v Senátu by to bylo lepší?

Bývalá primátorka Ústí nad Labem Věra Nechybová (UFO, Ústecké fórum občanů), dnes předsedkyně kontrolního výboru, chce kandidovat do Senátu. Přitom právě tento výbor zrovna neoplývá »pracovní morálkou«.

Práce výboru je ochromená už zhruba rok. Především kvůli absencím jeho členů. Nejhůře pak Miroslava Havrana, nominovaného hnutím ANO, který se za minulý rok zúčastnil jediného zasedání, a Kateřinou Kastnerovou za ODS, která se zúčastnila pouze dvou zasedání. Nechybová neúčast na schůzích výboru považuje za nehoráznost o to větší, že členové dostávají pozvánky mailem a ještě SMS, aby si zkontrolovali poštu. »Kdyby aspoň napsali, že nemohou. Ale takhle je to neúcta, maření našeho času, času úředníků. Já se musela uvolnit v práci, přijet do Ústí. Nemůžeme pracovat, přitom je to vše o domluvě. Je na zamyšlení, zda by peníze za funkci opět neměli členové výborů brát za své výkony a práci, jako to bylo za našeho vedení města, nejen za to, že ve funkci sedí,« dodala.

Primátor Petr Nedvědický (ANO) podle deníku.cz nemá žádný komentář k situaci, pokud jsou členové výboru v absenci omluveni. »Nemám žádné informace, že by nebyli. Předsedou výboru je primárně zastupitel. Je nutné směřovat dotazy na něj,« dodal.

Naproti tomu finanční výbor vedený zastupitelem Pavlem Vodseďálkem (KSČM) funguje bezchybně. »Je to samozřejmě špatně, že kontrolní výbor nepracuje, jak má. Finanční výbor se schází každý měsíc a funguje. Byli jsme na kontrolách v Městských službách, Činoherním studiu, domě kultury. Vyjadřujeme se k rozpočtu. Primátor by měl vyzvat k nahrazení členů kontrolního výboru, aby se sešel a aspoň chvíli dělal svou práci, v Ústí toho je ke kontrole spoustu,« poznamenal.

Ale zpět k senátním volbám. Nynější senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) ČTK řekl, že zatím nemá jasno v tom, zda bude znovu kandidovat. Poprvé byl zvolen senátorem v roce 1998, tehdy ale ještě za KSČM. Ve funkci byl do roku 2004. Podruhé byl do Senátu zvolen v roce 2010 za hnutí Severočeši.cz. Potřetí se mu ve volbách podařilo uspět v roce 2016, kdy se ziskem 57,9 procenta hlasů porazil univerzitního profesora Františka Holešovského (ANO).

Právě ANO má na Ústecku poměrně silnou základnu voličů, svého kandidáta do senátních voleb představí před letními prázdninami. Zmiňovaný primátor Nedvědický ČTK řekl, že »jsou někteří lidé, pro které by nehlasoval«. Zda by chtěl kandidovat on sám, nepotvrdil ani nevyvrátil.

Dalšími kandidáty by měli být ředitel ústeckého gymnázia Jateční Alfréd Dytrt, který kandiduje za TOP 09 s podporou KDU-ČSL. Komunisté navrhli dlouholetého zastupitele obvodu Neštěmice Miloslava Buldra. Do poloviny června by měla vybrat kandidáta také ODS nebo Starostové. Piráti, Zelení a PRO! Ústí podle ústeckého zastupitele Lukáše Blažeje (Piráti) zřejmě podpoří některého z kandidátů, v minulých volbách jím byl Martin Hausenblas.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy