Ajťák prase nerozbourá!

Podle Českého svazu zpracovatelů masa schází v naší zemi kolem pěti tisíc řezníků. O učňovský obor řezník-uzenář není zájem. Obecně není zájem o učňovské obory z důvodu nikoli neznámých – fyzická práce se po roce 1989 demokraticky a svobodně stala nejméně vyhledávaným zdrojem obživy. Upřímně řečeno – u toho řezníka to docela i chápu. Chov vepřového se za posledních 32 let řítil do cíle tak strmě, že populární Holmenkollen je oproti tomu mírný kopeček pro lyžařské sjezdaře-začátečníky. 

S nadsázkou a hrstkou cynismu řečeno – jak prozíravé neučiti se dnes řezníkem. Vždyť už bezmála není co porážet. Koho – to by člověk věděl, ale od tohoto tu řezníci nejsou. 

Nicméně teď vážněji… Dostáváme se totiž do jakési zapeklité spirály či bludného kruhu, v němž sebou plácáme jako nudle v bandasce. I kdybychom toho vepřového z vlastní produkce měli dostatek, nebude ho zase mít kdo porazit a zpracovat, neb absentujících pět tisíc řezníků je číslo jako hrom.

Použiji-li ono již značně omšelé, avšak stále vypovídající – že tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne, tak to ucho se již utrhlo. Nejen řeznické. I pekařské, cukrářské, uzenářské, kuchařské… zůstanu-li v potravinářském průmyslu, aniž bych zacházel mezi ostatní průmyslová odvětví, kde je situace minimálně stejná, ne-li horší.

Co s tím? Po pravdě? Teď nic. Protože práce ztratila respekt. Pokud rodina a škola nezačnou vychovávat budoucí generaci k úctě a potřebě manuální práce, nikam se nepohneme. Ajťáků nebo markeťáků máme sice »bambilióny«, ale ti nám půlku prasete nerozbourají… 

Pavel Vortuba

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy