Někde se koalice možná blíží, jinde naopak rozpadají

Piráti a hnutí Praha Sobě zaslali Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) návrh na vytvoření koalice na pražském magistrátu. V 11členné radě nabídli Spolu pět míst včetně pozice primátora, který by měl v radě právo veta. V Jindřichově Hradci se rozpadla připravovaná koalice ANO, ODS, STAN a Společně s Piráty.

Piráti a Praha Sobě vytvořili Alianci stability, podle níž v povolebních vyjednáváních chtějí postupovat výlučně společně. Spolu již nabídla koalici Pirátům a hnutí STAN, Piráti ji však odmítají, pokud se na ní nebude podílet Praha Sobě. Volby v Praze vyhrálo Spolu před druhým hnutím ANO a třetími Piráty. Spolu nadále trvá na koalici s Piráty a STAN bez Prahy Sobě, uvedla dnes mluvčí pražské ODS.

»Přijměte prosím naši nabídku k okamžitému jednání o utvoření dlouhodobě stabilní koalice demokratických stran na pražském magistrátu pro celé volební období. Jsme připraveni s vámi okamžitě a bez odkladu jednat o proporčně vyváženém a vůli voličů odpovídajícím zastoupení v radě hlavního města a dalších orgánech,« píše se ve výzvě.

Spolu má s hnutím STAN, se kterým vyjednává o programových shodách, v 65členném zastupitelstvu 24 mandátů, což je stejně jako Aliance stability, tedy Piráti a Praha Sobě. Posledně dvě zmíněné strany v nabídce respektují nárok Spolu na obsazení postu primátora včetně jeho práva veta. »Primátor má ze zákona právo veta, takže není prakticky možné, aby radou prošlo rozhodnutí, se kterým nesouhlasí,« píše se v nabídce.

Spolu prosazuje od začátku povolebních vyjednávání ustavení koalice na půdorysu té vládní, tedy s Piráty a STAN. Účast Prahy Sobě v koalici zástupci Spolu odmítají, přestože s ní několikrát jednali, a to včetně tzv. programových týmů. Zároveň zástupci Spolu uvedli, že pro Piráty zůstávají dveře do koalice otevřeny, pokud by se rozhodli z aliance vystoupit.

Nabídku aliance dnes Spolu nepřijalo. »Z výzvy, kterou jsme obdrželi od Pirátské strany, vyplývá, že Pirátská strana nechce uzavřít koalici na vládním půdorysu, tedy ze stran Spolu, Piráti a STAN, a dávají tak přednost spolupráci s Prahou Sobě. Koalice Spolu bude nadále pokračovat v jednání s kolegy ze STAN a připravovat návrh koaliční smlouvy,« uvedla mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová.

Na jednání se dnes sešly tzv. programové týmy Spolu a STAN. Podle zástupců obou stran v současné době nejsou témata, na kterých by se vzájemně neshodli. Přesto se však podle nich zatím nejedná o vytvoření koaličního bloku. Vyjednávání se STAN podle místostarosty Prahy 4 Zdeňka Kováříka (ODS) dospělo do programové shody a kromě drobností, které je třeba doladit, neexistují oblasti, kde by se strany výrazněji rozcházely. Zopakoval rovněž, že dveře Pirátům do koalice jsou stále otevřeny.

Koalice Spolu po letošních komunálních volbách v Praze získala v 65členném zastupitelstvu 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Třetí Piráti mají 13 zastupitelů. Čtvrtá Praha Sobě má 11 mandátů, pět zastupitelů má na pátém místě STAN. Šesté je hnutí SPD se třemi mandáty.

Připravovaná hradecká koalice se rozpadla

Důvodem byly neshody v některých bodech mezi jednotlivými partnery. ANO, které ve volbách zvítězilo, jedná o nové koalici. Ustavující zastupitelstvo se v Jindřichově Hradci bude konat 7. listopadu.

»Původní návrh na koalici padl. Ale nyní se už rýsuje určitá platforma a během pár dnů bychom snad mohli mít jasnější představu,« uvedl kandidát ANO na starostu Michal Kozár. Dodal, že není vyloučená účast v koalici ani v případě druhého nejsilnějšího subjektu Nezávislí pro Hradec, který měl podle původního návrhu skončit v opozici.

Volby v Jindřichově Hradci řešil českobudějovický krajský soud. Výsledek voleb napadla SPD, která mimo jiné zpochybnila sčítání ve dvou okrscích. Soud však pochybení vyloučil. Termín pro ustavující zastupitelstvo se však kvůli tomu posunul na 7. listopadu. »Ale tam bychom chtěli přijít už s konkrétní podobou koalice,« řekl Kozár.

Komunální volby v Jindřichově Hradci vyhrálo hnutí ANO, které získalo pět mandátů v zastupitelstvu. Druzí skončili Nezávislí pro Hradec v čele s bývalým starostou Stanislavem Mrvkou a rovněž s pěti mandáty. Třetí uskupení Hradec srdcem a rozumem bude mít čtyři zastupitele. Voleb se zúčastnilo 42,27 procenta voličů. Čtvrtá ODS má tři mandáty, tři zastupitele bude mít na pátém místě STAN. Šestí je Společně s Piráty, také se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadí SPD se dvěma zastupiteli a na osmém místě skončili SNK ED a nezávislí kandidáti se dvěma mandáty.

Starostou Jindřichova Hradce v letech 2010 až 2020 byl právě Mrvka. Před dvěma lety jej ale ve funkci nahradil Jan Mlčák, poté, co zastupitelé vedení města odvolali. Mlčák byl nyní lídrem SNK ED. Mrvka v říjnových komunálních volbách vedl listinu Nezávislí pro Hradec.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy