28. říjen: prohlídky zdarma, vlastenecké oslavy i státní vyznamenání. Ale pozor – také zavřené obchody!

Oslavy vlasteneckých organizací, předávání státních vyznamenání či komentovaná setkání v Zoo Praha u lvů, ikonického zvířete z českého státního znaku. Takový bude 28. říjen, den státního svátku, kdy si připomínáme 106. výročí vzniku republiky.

Psal se 28. říjen 1918, kdy Národní výbor československý vydal první zákon o zřízení samostatného státu a poté bylo zveřejněno provolání o vzniku Československa: »Lide československý. Tvůj odvěký sen se stal skutkem…«

Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) a další vlastenecké organizace pořádají u této příležitosti tradiční oslavy od 12 hodin, tentokrát v Pivovarské restauraci Berounský medvěd. Účast potvrdili mj. šéf hnutí SPD Tomio Okamura, předseda ČSSD Jiří Paroubek, poslanec Jiří Kobza (SPD), šéf strany PRO Jindřich Rajchl, zástupci koalice STAČILO! či předseda bratrského Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov.

    Slavit se bude tradičně i v ulicích, přičemž tečkou za oslavami 28. října bude ze společenského hlediska tradiční akt ve Vladislavském sále, kde podruhé ve svém funkčním období rozdá vyznamenání prezident Petr Pavel. Sešlo se mu o 150 nominací více než vloni, konkrétně skoro 550. Mezi navrženými jmény figurují například in memoriam spisovatel Milan Kundera, bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera či členové protinacistického odboje, ale také moderátor Marek Eben nebo vývojář 3D tiskáren Josef Průša.

    Den otevřených dvěří se v pondělí podruhé a naposledy uskuteční v sídle vlády. Strakova akademie bude otevřena veřejnosti od 9 hodin do 16 hodin. Novobarokní objekt z roku 1896, který byl postaven podle posledního přání císařského tajného rady hraběte Jana Petra Straky, pána z Nedabylic a Libčan, jako studentská kolej pro nemajetné syny českých šlechtických rodin, se veřejnosti otevírá jen výjimečně. »Státní svátky 28. září a října jsou již tradičně spojeny se dny otevřených dveří v sídle vlády. Jsem rád, že tomu je tak i v letošním roce a veřejnost bude moci navštívit místa, která využívají členové vlády a pan premiér pro společná jednání či protokolární přijetí například zahraničních návštěv,« uvedl zástupce vedoucí Úřadu vlády a vrchní ředitel Sekce pro právo a ekonomiku Filip Minář.

    Zadarmo se může veřejnost podívat i do Valdštejnského paláce na Malé Straně, kde sídlí Senát Parlamentu ČR, rezidence primátora hlavního města Prahy či na magistrát. Tam je volný vstup do Velkého jednacího sálu v 1. patře, ve kterém zasedají pražští zastupitelé, konají se zde příležitostné konference a další veřejné akce. V přízemí a vestibulu vyrostou stánky a prezentace Magistrátu hl. m. Prahy, pražských domů dětí a mládeže a městských organizací, takže i bohatý program pro děti a mládež je zaručen.

    To pražská zoologická zahrada pořádá u příležitosti státního svátku speciální komentovaná setkání u lvů, neboť Česká republika má lva ve svém státním znaku. Komentované krmení lvů začíná ve 13.30, ale jinak bude celý doprovodný program, včetně lákadel pro děti, na programu po většinu dne, a to od 10 do 16 hodin.

    Na oslavy se však chystá nejen Praha. Například v Úštěku na Ústecku se chystá Den českých řemesel, kdy je připraven celodenní program s T. G. Masarykem, příjezd prezidenta s doprovodem, průvod všech vystupujících, výstava prvorepublikových předmětů či velký řemeslný jarmark.

    Každoročně 28. října se koná také Den Středočeského kraje, a to znamená, že volné vstupy a zajímavé programy chystá spousta míst. Lákadlem může být především prohlídka zámku v Lánech, kde žil T. G. Masaryk a kam se jinak veřejnost nedostane.

    V Litomyšli historická vozidla absolvují Jízdu za TGM, v Plzni se chystá slavnostní ohňostroj na náměstí Republiky a v Liberci Den otevřených dveří na tamní radnici. Tématické jsou také kometované prohlídky Vily Edvarda Beneše v Sezimově Ústí. A Brno oslaví výročí vzniku Československa pohybem – chystá se Sokolský běh republiky (více zde).

    Zatímco kulturní podniky mají vesměs otevřeno a lákají veřejnost, je třeba počítat naopak s tím, že obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních budou v pondělí zavřené. Výjimku mají například prodejny na nádražích, letištích, ve zdravotnických zařízeních či u pump.

    (pk)

    Související články

    Zanechte komentář

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    - Advertisement -

    Poslední zprávy