V Libereckém kraji vznikne koalice Starostů a SPOLU, i když STAČILO! uspěje u soudu

V Libereckém kraji vznikne koalice vítězných Starostů pro Liberecký kraj a koalice SPOLU, i kdyby STAČILO! dodatečně získalo dva mandáty. V pořadu Dvacet minut Radiožurnálu to uvedl hejtman Martin Půta.

Koalice STAČILO! tvořená KSČM a Českou stranou národně sociální (ČSNS) podala včera k soudu v Liberci návrh na zneplatnění volby všech kandidátů v krajských volbách. Koalici ke vstupu do krajského zastupitelstva chybělo osm či devět hlasů, přičemž stížností chce docílit jejich přepočítání.

»Je to samozřejmě jejich právo, to je potřeba zmínit: každý politický subjekt, každý občan má možnost se k výsledkům voleb do nějakého termínu vyjádřit a žádat nějaké korekce. Tady nemám žádný důvod nedůvěřovat jak českému volebnímu systému, tak krajskému soudu, že žádost odpovědně posoudí a vyhodnotí v nějakém termínu,« uvedl Půta pro Radiožurnál.

S koaličním partnerem o eventualitě, že STAČILO! se stížností uspěje, hovořili. »Čísla jsou taková, že my bychom přišli o jeden mandát, SPOLU by přišlo o jeden mandát, měli bychom 23 hlasů z pětačtyřiceti a těsnou většinu jednoho hlasu v zastupitelstvu,« uvedl Půta, jehož Starostové pro Liberecký kraj a SPOLU nyní disponují 25 mandáty.

Koalice STAČILO! dostala ve volbách 5670 hlasů (4,99 procenta). V praxi by to znamenalo, že kdyby se oněch osm či devět chybějících hlasů našlo, získali by křesla exposlanec a bývalý šéf krajské záchranné služby Stanislav Mackovík a předseda ČSNS Michal Klusáček. Ti by na základě preferenčních hlasů přeskákali jedničku kandidátky – Jana Dvořáka.

»Ozvali se nám lidé, že mají pochybnosti, že jejich hlasy nebyly započítány,« uvedla pro Českou televizi předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. »Existují závažné indicie i konkrétní důkazy, které poukazují na zásadní rozdíl mezi zveřejněným výsledkem voleb a skutečnou vůlí voličů,« připojil tiskový mluvčí koalice STAČILO! Roman Roun.

(pk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy