Derby »S« je tady. Slavia může mistrovi odskočit již na šest bodů!

Praha se chystá na největší fotbalový zápas. V neděli od 18.30 se v rámci 11. kola Chance ligy utkají domácí Slavia a hostující Sparta. Sportovní národ je na nohou a tep fanoušků stoupá k rekordním výšinám s každou minutou, kterou hodiny ukrajují do nedělního podvečera.

Mírným favoritem jsou červenobílí. Na jejich vítězství lze u Fortuny vsadit v kurzu 2,01:1, zatímco na výhru Sparty je vypsán kurz 3,80:1. Oba týmy si v týdnu zahrály evropské poháry se stejným výsledkem – 1:1. Letenští uhráli v úterý cennou remízu v Lize mistrů na půdě německého vicemistra Stuttgartu, jejich rival pak v Evropské lize ve čtvrtek doma »plichtil« s Ajaxem Amsterodam.

»Remíza je cenná, ale radši bych uspěl v neděli na Slavii,« řekl po duelu v Německu obránce Sparty Jaroslav Zelený. I z tohoto pohledu je vidět, jakou má derby důležitost. Koneckonců, vidět to bylo i na slávistech, jejichž trenér Jindřich Trpišovský nechal proti Ajaxu – v tak prestižním duelu – od začátku na lavičce pět obvyklých hráčů základní sestavy. »V tak náročném programu zkrátka musíte rotovat, konzultovali jsme to se všemi hráči. V neděli nás čeká další obrovsky náročný zápas, musíme na něj být ready,« citovaly slávistické webové stránky kouče Trpišovského.

Jeho tým je v pomyslné výhodě i při pohledu na tabulku. Po nečekaném klopýtnutí Sparty z minulého kola proti Olomouci (2:3) má v čele tabulky tříbodový náskok před obhájci titulu. Když v neděli červenobílí vyhrají, bude propast mezi oběma týmy pozvolna připomínat Macochu. Připomeňme, že šestibodový rozdíl za celou loňskou sezonu mezi pražskými »S« nebyl ani jednou, maximálně čtyřbodový. Navíc Slavia si v lize hýčká úžasnou formu, kdy vyhrála již osmkrát v řadě, navíc čerstvý reprezentant Antonín Kinský inkasoval od startu sezony jen jedinkrát.

Z posledních derby si ale více radosti odnesla Sparta. Všechna tři ligová v loňském ročníku skončila remízami. V tom podzimním Edenu nicméně hosté slavili nečekané vyrovnání na 1:1 díky penaltě Lukáše Haraslína v nastaveném čase. Na jaře se na Letné hrálo dvakrát 0:0, ale v obou případech mohli mít rudí radost, protože dohrávali zápas o deseti a navíc uhájili čtyřbodový náskok. Právě obě bezbrankové remízy pomohly Spartě k titulu. Ta navíc vyhrála nad sokem i v jarním čtvrtfinále MOL Cupu, a to po obratu z 0:2 na 3:2.

Poslední ligové vítězství Slavie se datuje k podzimu 2022, ale bylo rekordní – 4:0. Tehdy byla Sparta pod novým trenérem Brianem Priskem otloukánkem. Ovšem po facce z derby se tým vzepjal k úžasné stíhací jízdě, zakončené titulem. Ten Priskeho celek v sezoně 2023/24 obhájil, navíc přidal pohárový triumf.

Nyní už vládne letenské lavičce Lars Friis, který dotáhl Spartu tam, kam jeho předchůdce nikoli – do Ligy mistrů. Možná nejtěžší prověrka na pozici hlavního kouče jej však čeká až v neděli. A fanoušci obou celků se již teď těší jako malé děti. Které »S« bude poraženo, toho příznivci aby chodili kanály a raději vůbec v pondělí nepřišli do práce. Špičkování k největšímu fotbalovému zápasu tuzemské scény zkrátka patří. Stejně jako nervozita, jež by se již nyní dala krájet…

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy