O čápovi a taťkovi

Nic sice ještě není pravomocné. Takříkajíc, nic ještě není podle Máni z Kulového blesku »směroplatné«, ale vypovídá to o mnohém. O totálně zdevastovaném prostředí v českém fotbale.

Studoval jsem bedlivě vše dostupné ze soudních spisů jak čápových, tak taťkových. Zatímco čáp vyfasoval v první instanci 6 let natvrdo, taťka jen podmínku tři na pět let a nějakou zanedbatelnou pokutu (2 miliony). Přitom vina čápa je více než diskutabilní, proto kauza nyní putuje zpět k Vrchnímu soudu, nadto ovšem provinění taťky je mnohem rozsáhlejší a průkaznější. Státní zástupce se sice odvolal, nicméně nepředpokládám, že by taťka šel do tepláků. Docela dlouho jsem přemýšlel o tom správném výrazu, co od sebe oba dva odděluje – řekl bych, že taťka je mnohem zákeřnější než čáp (čáp vlastně zákeřný není vůbec). ZÁKEŘNĚJŠÍ – myslím, že tento výraz je docela výstižný.

Čáp je z generace Ivánka, kamaráda. Ivánek tehdy taky vyfasoval trest, podmínku. Nicméně u Ivánka se zastavím, neb ho znám osobně a povím vám jedno: neexistuje v českém fotbale – a Bůh ví, zda kdy vůbec existoval – někdo druhý takový, kdo by tak fundovaně rozuměl fotbalu a měl tak detailní přehled o hráčích, hlavně o mladých talentech ve věku 13, 14, 15 let, jako Ivánek. A taky, což je nejpodstatnější, kdo by pro jejich další výkonnostní růst tolik udělal. Konec konců docela i dost věhlasných plejerů se nebálo přiznat, že za svoji zářnou kariiéru vděčí v prvé řadě Ivánkovi, kamarádovi.

Když si s ním povídáte, najednou zjišťujete, že všechno je úplně jinak, že i vina je úplně někde a na někom jiném. Bylo by to na hodně dlouhé povídání.

Ovšem taťka, to je, aspoň podle mě, úplně jiná kapitola, neštítící se absolutně ničeho a pomáhající pouze a jen sobě, svému prospěchu, svému kontu a své kapse. Takoví čáp ani kamarád opravdu NEJSOU.

Zda se taťky orgány činné v trestním řízení bojí, nevím. Zda si trest ošéfoval jinak, nevím. Vím jedno – taťkovi bych ruku nepodal. S čápem a kamarádem klidně půjdu na nejedno pivo a mile rád jim je zaplatím – konec konců Ivánkovi jsem ho už párkrát zaplatil, byť protestoval, ale já se nedal…

Dušan Sedlák

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy