Plzeň remizovala s Fiorentinou a zajistila českému šampionovi Ligu mistrů

AKTUALIZOVÁNO

Fotbalisté Plzně v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy remizovali doma s favorizovanou Fiorentinou bez branek. Italský finalista minulé sezony soutěže měl před vyprodanou Doosan Arenou více ze hry, stejně jako domácí si ale vytvořil jen minimum šancí. Za hosty nastoupil jako střídající v 70. minutě český reprezentační záložník Antonín Barák.

Západočeši ani v 15. utkání této sezony Konferenční ligy neprohráli a před venkovní odvetou ve Florencii v příštím týdnu udrželi reálnou naději na postup. Vítěz dvojzápasu narazí v semifinále na lepšího z dvojice Bruggy – PAOK Soluň. Viktoria díky zisku bodu posunula Česko v žebříčku koeficientů UEFA na 10. příčku a zajistila mu pro přespříští sezonu 2025/26 pro šampiona místo v hlavní fázi Ligy mistrů.

Plzeňští hrají v evropských pohárech čtvrtfinále poprvé v historii. Postupem by vyrovnali české klubové maximum od rozdělení federace, které drží semifinálovou účastí v někdejším Poháru UEFA z roku 1996 pražská Slavia.

»Nic jsme nevyhráli, nikam jsme nepostoupili. Je to 0:0 a jedeme do Florencie. Bude to nepochybně těžší, tifosi poženou Fiorentinu v domácím prostředí dopředu. My budeme muset hrát stejně a věříme, že budeme ještě nebezpečnější. Duel je otevřený,« řekl na tiskové konferenci trenér Viktorie Miroslav Koubek.

Třetímu týmu české ligy z nejrůznějších důvodů chybělo hned 10 hráčů. Po zranění hlavy se stále neuzdravil Mosquera a Západočeši tak měli problémy hlavně na postu halfbeka. Trenér Koubek se rozhodl vsadit na zkušenost a na pravý kraj nasadil pětatřicetiletého Řezníka, který naposledy hrál zápas v zimní přípravě a do soutěžního duelu zasáhl poprvé od prosince. Trenér Fiorentiny Italiano do zahajovací jedenáctky nepostavil Baráka a ani na lavičce nebyla jedna z opor záložník Bonaventura.

»Hned jsem se rozhodl pro Radima Řezníka kvůli jeho zkušenosti i kvůli tomu, jak pracuje v tréninku. Nepochyboval jsem, že to zvládne. Strašně si vážím jeho výkonu. Neměl to celý rok lehké, ví, že mu končí smlouva a odchází z Plzně. Přesto uplatnil velikost a morální kredit,« ocenil Koubek

Západočeši začali hodně zataženě, jako by měli ze soupeře až přílišný respekt, a v úvodu hráli spíše v rozestavení s pěti obránci. Přesto se dostali do největší šance první půle. Po jednom z brejků přiťukl Šulc ve vápně Vydrovi a ten ve 24. minutě střelou k zadní tyči těsně minul.

»Čekali jsme na svou šanci. Věděli jsme, že uspět můžeme, pokud soupeře ubrzdíme a povedou se nám akce z přechodu, případně standardka. To byla naše naděje. Bohužel jsem tu jednu šanci, která byla velmi dobrá, neproměnili,« řekl Koubek.

Fiorentina držela míč přes 70 procent času, větší možnost si ale za celé úvodní dějství nevytvořila. Martínez Quarta vypálil z dálky o kousek nad a po nepříliš prudké hlavičce Belottiho zasáhl gólman Jedlička.

Domácí brankář měl krátce po změně stran o poznání více práce s Beltránovou přízemní střelou, i s ní si ale poradil. Druhý poločas se odehrával ve stejném duchu jako první. Aktuálně desátý tým italské ligy držel balon a snažil se najít skulinku ve zformované plzeňské obraně.

Po hodině hry na několik minut přerušili zápas neukáznění fanoušci Fiorentiny, kteří naházeli na trávník několik světlic. V 70. minutě poslal kouč »Fialek« Italiano na hřiště Baráka. Za dalších devět minut mohl rozhodnout Chorý, po dlouhém autu v podání Řezníka ale minul a rozhodčí stejně předtím odpískal střídajícímu Traorému útočný faul.

V závěru už Viktoria taktickou hrou nepustila soupeře k tlaku či šanci a ani v osmém domácím utkání této sezony Konferenční ligy v základní době neinkasovala. Západočeši si připsali v soutěži třetí bezbrankovou remízu po sobě, v osmifinále po dvou výsledcích 0:0 vyřadili po penaltovém rozstřelu Servette Ženeva.

»Věděli jsme, že Viktorka je doma velmi silná v defenzivě. V poslední třetině hřiště jsme si toho moc nevytvořili. Do domácí odvety musíme ukázat více směrem dopředu. Věřím, že s našimi fanoušky budeme schopni vyhrát a postoupit,« citoval web uefa.com Baráka, který se s Fiorentinou představil v Česku po necelém roce od loňského neúspěšného finále v Praze proti West Hamu.

Plzeňští, které před odvetou čeká o víkendu šlágr první ligy se Slavií, neprohráli popáté z šesti domácích pohárových duelů s italským soupeřem. Fiorentina nepodlehla českému týmu ani v osmém zápase v soutěžích UEFA.

* * *

Viktoria Plzeň – ACF Fiorentina 0:0

Rozhodčí: Grinfeeld – Hassan, Jarkoni – Adler (video, všichni Izr.). ŽK: Cadu, Řezník, Chorý – Ikoné. Diváci: 11 470 (vyprodáno).

Plzeň: Jedlička – Řezník (90.+6 Paluska), Hranáč, Hejda, Jemelka, Cadu – Šulc, Kalvach, Červ – Chorý (90.+4 Kliment), Vydra (62. Traoré). Trenér: Koubek.

Fiorentina: Terracciano – Dodo, Milenkovič, Martínez Quarta, Biraghi – Arthur Melo (79. Lopez), Mandragora – González (84. Ikoné), Beltrán (70. Barák), Sottil (79. Kouamé) – Belotti (70. Nzola). Trenér. Italiano.

(koz, čtk)

FOTO – fcviktoria.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy