Fotbalisté Slavie budou hájit vedení v lize v Plzni, Spartu čekají Bohemians

Osmi zápasy 28. kola pokračuje o víkendu první fotbalová liga. Lídr tabulky Slavia bude hájit vedení v soutěži ve šlágru na stadionu třetí Plzně, která na vršovického rivala ztrácí už 13 bodů. Západočeši na podzim dokázali favorita v Edenu porazit 2:1, do nedělního utkání ale půjdou tři dny po čtvrteční bezbrankové remíze s Fiorentinou v úvodním čtvrtfinále Evropské konferenční ligy. Sparťanský obhájce titulu se v sobotním pražském derby v Ďolíčku proti Bohemians 1905 pokusí částečně napravit minulou domácí remízu s Mladou Boleslaví.

Plzeň v listopadu po obratu připravila Slavii jedinou porážku v ligovém ročníku. Červenobílí od té doby v nejvyšší soutěži třináctkrát po sobě bodovali, v posledních čtyřech kolech zvítězili a o minulém víkendu se dostali poprvé od začátku listopadu do čela tabulky. V Plzni slávisté naposledy utrpěli porážku 0:3 i kvůli brzké červené kartě, předtím ale ve Štruncových sadech včetně finále domácího poháru čtyřikrát po sobě neprohráli.

»Plzni vyhovují zápasy se silnými týmy. Čím náročnější zápas je, tím lépe oni dokážou zahrát. Tým pracuje velmi dobře takticky. Mají výbornou soubojovou stránku hry, standardní situace. Nahoře spoléhají na silné duo, které doplňují ostatní hráči. Musím vypíchnout jejich defenzivu, která jim po celý rok skvěle funguje a dovedla je k řadě zajímavých výsledků v této sezoně,« řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

V Doosan Areně se potkají elitní útok a obrana soutěže. Slavia má s 19 inkasovanými góly nejpevnější defenzivu, Plzeň zase s 62 brankami nejlepší útok. Západočeši v lize dvakrát po sobě nezvítězili, v posledním domácím utkání nejvyšší soutěže podlehli Liberci 1:3 a už ztratili reálnou naději na boj o titul. Šlágr proti Slavii je zastihl během náročného období, coby poslední český zástupce v pohárech nastoupí příští čtvrtek k venkovní odvetě čtvrtfinále Konferenční ligy ve Florencii.

»Vzhlížíme k nedělnímu zápasu s očekáváním, těšíme se na něj. Přijede další evropské mužstvo. Dostaneme se doprostřed evropského týdne, je to šichta, kluci s Fiorentinou vydali obrovské množství sil. Ale jsme schopni nasadit čerstvé síly. Budeme moci postavit hráče, kteří proti Fiorentině nemohli nastoupit,« řekl trenér Viktorie Miroslav Koubek, který v minulosti trénoval Slavii.

Jeho západočeští svěřenci doma v této ligové sezoně získali jen 26 z celkových 55 bodů, v březnu ale v Doosan Areně rozdrtili v té době ještě vedoucí Spartu 4:0. Slavia je nejlepším venkovním mužstvem soutěže.

»Známe složitost evropských týdnů, Plzeň nemá tolik času na přípravu. My ale hlavně chceme, aby to byl zápas o nás. Abychom byl nachystaní dobře v hlavě i takticky a dotkli se svého stropu,« řekl Trpišovský, který v minulém kole 191. vítězstvím vyrovnal trenérský rekord v samostatné ligové historii v podání Pavla Vrby a nyní jej může překonat.

Promarněný náskok Letenských

Sparta z posledních pěti kol jen dvakrát zvítězila a promarnila čtyřbodový náskok v čele tabulky. K tomu, aby šla do nadstavby z prvního místa, nyní potřebuje ve zbylých třech zápasech základní části zaváhání Slavie. Letenští proti Bohemians neberou nic než výhru a prodloužení úspěšné vzájemné bilance. S »Klokany« prohráli jediné z posledních 33 ligových utkání, v listopadu je v Ďolíčku porazili také v domácím poháru.

»Pořád v nás je zklamání ze zápasu s Boleslaví. Ale museli jsme se oklepat a zaměřit na prvky, ve kterých máme rezervy. Na Bohemce nás čeká těžký zápas, ale vše bude snazší, když se budeme soustředit na náš plán,« řekl dánský asistent trenéra Sparty Lars Friis, jenž na lavičce zastoupí hlavního kouče krajana Briana Priskeho, pykajícího za čtyři žluté karty.

Bohemians zvítězili v jediném z posledních 12 kol a v tabulce jsou jedenáctí, minule ale jen těsně prohráli na Slavii (1:2). »Vrátí se nám minimálně tři hráči, v tom budeme více konkurenceschopní. Víme, že nejsme favoriti, víme, o co hraje Sparta. Ale budeme za sebou mít vyprodaný Ďolíček, nedáme kůži lacino,« řekl trenér Bohemians Jaroslav Veselý.

Regionální derby

Ostrava tři kola po sobě zvítězila a v regionálním derby s Karvinou bude na čtvrtém místě tabulky hájit tříbodový náskok na pátou Mladou Boleslav. Baník se slezským nováčkem prohrál jediný z posledních sedmi vzájemných ligových duelů, doma ho ale dvakrát po sobě neporazil. Karvinští zvítězili v jediném z minulých 14 kol a na předposledním místě mají náskok bodu na České Budějovice.

Dynamo přivítá Liberec, který vyhrál tři z posledních čtyř ligových duelů a ze sedmé příčky ztrácí už pouze bod na šesté Slovácko a nadstavbovou skupinu o titul. Jen o bod více má pátá Mladá Boleslav, která přivítá desáté Teplice.

Šesté Slovácko prohrálo tři z posledních čtyř kol a jarní trápení se pokusí utnout na stadionu devátého Hradce Králové. »Votroci« naopak ve třech z minulých čtyř ligových duelů zvítězili. Osmá Olomouc v souboji tápajících mužstev přivítá dvanáctý Jablonec, oba týmy v nejvyšší soutěži třikrát za sebou prohrály. Ve zbylém duelu čtrnáctý Zlín po minulém vítězství nad Sigmou nastoupí v souboji sousedů v tabulce opět doma proti třináctým Pardubicím.

* * *

Program 28. kola FORTUNA:LIGY

Sobota:

15.00 Bohemians 1905 – Sparta, Mladá Boleslav – Teplice, České Budějovice – Liberec

18.00 Hradec Králové – Slovácko

Neděle:

15.00 Zlín – Pardubice, Olomouc – Jablonec, Ostrava – Karviná

18.00 Plzeň – Slavia

(koz, čtk)

FOTO – slavia.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy