Zbývá jeden měsíc: Paříž se připravuje na olympijské hry

Měsíc před zahajovacím ceremoniálem je Paříž v závěrečné fázi příprav na Letní olympijské hry 2024. Přinášíme vám přehled toho, jak se francouzská metropole připravuje na to, aby se potřetí v její historii stala dějištěm největší sportovní události na světě.

Uvedení do provozu

V nadcházejících dnech a týdnech zintenzivní organizační výbor Paříže 2024 přechod z přípravného do provozního režimu. Mezi hlavní zařízení a objekty, které otevřou své brány, patří hlavní tiskové středisko, mezinárodní vysílací středisko a olympijská vesnice, která pojme více než 14 000 obyvatel zahrnujících sportovce, trenéry, podpůrný personál a úředníky.

Hlavní operační středisko Paříže 2024, které je funkční od poloviny dubna, má zahájit plný provoz na dobu her 26. června, zatímco na dalších místech probíhají dokončovací práce.

Dokončuje se výstavba dočasných zařízení na klíčových pařížských místech, jako jsou náměstí Concorde a Trocadero, památník Invalidovny a Eiffelova věž. Tyto práce zahrnují provizorní tribuny, které pojmou 37 000 diváků pro akce, jako je basketbal, skateboarding, BMX a breakdance. Úřady rovněž zavedly dopravní objížďky, jejichž cílem je učinit rozsáhlé části města přívětivými pro chodce.

V oblasti soutěží bylo dokončeno více než 80 % kvalifikačních akcí, což představuje účast více než 8000 sportovců. Zbývající místa budou potvrzena do konce června a národní nebo regionální olympijské výbory mají čas na registraci svých sportovců do 8. července. Paříž 2024 bude poprvé znamenat, že účast sportovců na olympijských hrách bude mít plnou genderovou paritu.

Fanoušci

Lidé se shromáždili ve Vieux-Port (Starém přístavu), aby přivítali třístěžňovou loď Belem, která vezla olympijský oheň Paříže 2024, zatímco nad ní prolétá elitní akrobatický letecký tým francouzského letectva »Patrouille de France« (PAF) během slavnostního ceremoniálu v Marseille na jihu Francie 8. května 2024. FOTO – Xinhua/Julien Mattia

Na Paříž 2024 se dosud prodalo více než osm milionů vstupenek, což již nyní zaručuje, že půjde o jedny z nejnavštěvovanějších her v historii.

Organizační výbor hlásí obzvláště vysoký zájem o atletiku, plavání, basketbal, fotbal a sedmičkové ragby. Mezi další oblíbené akce patří volejbal, házená, plážový volejbal, pozemní hokej, tenis a vodní pólo.

Nadšení fanoušků se projevilo již v přípravě na hry, kdy se štafety s olympijskou pochodní ve Francii zúčastnilo více než 2,5 milionu lidí, z toho 150 000 v Marseille. Dalších šest milionů lidí sledovalo štafetu v televizi.

Široká veřejnost se může do této megaakce zapojit také prostřednictvím kulturní olympiády Paříž 2024, multidisciplinárního uměleckého a kulturního programu, který zahrnuje více než 2000 projektů, z nichž 80 % nabízí vstup zdarma.

Kromě toho bylo po celé Francii připraveno více než 900 aktivit pro fanoušky, které nabízejí příležitosti ke sledování her, zapojení do kulturních a sportovních aktivit, poznávání měst a ochutnávání místní kuchyně.

Bezpečnost

Fotografie pořízená 4. května 2024 ukazuje pohled na řeku Seinu v Paříži ve Francii. FOTO – Xinhua/Meng Dingbo

Při slavnostním zahájení budou týmy defilovat na lodích po šesti kilometrovém úseku Seiny v centru Paříže.

Francouzský prezident Emmanuel Macron však naznačil, že v případě zvýšení bezpečnostních rizik by se ceremoniál mohl přesunout na uzavřený stadion.

Šéf pařížské policie Laurent Nunez uvedl, že k zajištění bezpečnosti bude po celou dobu her denně mobilizováno přibližně 30 000 policistů a 18 000 vojáků ozbrojených sil.

Organizátoři ujistili, že bezpečnostní opatření zaručí bezpečnost účastníků i diváků.

Parlamentní volby

Francouzský prezident Emmanuel Macron se účastní slavnostního uvítání olympijského ohně Paříž 2024 ve Vieux-Port (Starém přístavu) v Marseille na jihu Francie 8. května 2024. FOTO – Xinhua/Julien Mattia

Podle Mezinárodního olympijského výboru (MOV) nebude mít oznámení prezidenta Macrona o nových parlamentních volbách – po porážce jeho strany Národní shromáždění (RN) v hlasování do Evropského parlamentu – vliv na konání her.

Macronovo rozhodnutí uspořádat mimořádné parlamentní volby, jejichž cílem je znovu získat politickou oporu, se uskuteční 30. června a 7. července.

V projevu na akci Paříž 2024 vyjádřil prezident MOV Thomas Bach přesvědčení, že nadcházející volby nenaruší přípravy na olympijské hry. Zdůraznil, že Francie má s konáním voleb zkušenosti a že političtí představitelé jsou ve své podpoře her jednotní.

»Nemám žádné náznaky, že by se tato jednota nyní, těsně … před zahájením her, narušila,« řekl Bach.

Zatímco někteří vyjadřovali obavy z načasování hlasování, místní organizační výbor reflektoval Bachovy pocity.

»Jsme více než kdy jindy odhodláni zajistit úspěch her,« řekl šéf Paříže 2024 Tony Estanguet.

»Od doby, kdy jsme odstartovali přípravu kandidatury na olympijské hry, proběhlo asi deset voleb a my jsme pochopili, jak pracovat s veřejnými aktéry,« dodal.

Paříž 2024 v číslech

Fotografie z 12. června 2024 ukazuje exteriéry pařížské arény La Defense pro nadcházející olympijské a paralympijské hry ve francouzském Nanterre. Pařížská La Defense Arena bude během olympijských her v Paříži v roce 2024 hostit sportovní akce, jako je plavání a vodní pólo. FOTO – Xinhua/Julien Mattia

Do francouzského hlavního města se sjede přibližně 10 500 sportovců z více než 200 zemí a regionů, kteří budou během 17 dnů soutěžit ve 329 disciplínách. Očekává se, že během akce navštíví Paříž více než 15 milionů turistů a televizní obrazovky naladí čtyři miliardy diváků.

Na zahajovací ceremoniál bude nasazeno 62 000 bezpečnostních sil, které budou tvořit policisté a vojáci.

O medailích se bude rozhodovat ve 32 disciplínách, včetně čtyř nováčků: surfování (bude se konat na Tahiti), sportovního lezení, breakdancingu a skateboardingu. Některé z těchto sportů byly již dříve zařazeny na olympijské hry v exhibičních kategoriích.

Prodej vstupenek prudce stoupá k devíti milionům a očekává se, že do konce her dosáhne 10 milionů, uvedli organizátoři.

Odhaduje se, že se na poskytování všeobecných informací, pomoci divákům na sportovištích, podpoře sportovců a asistenci při 6000 plánovaných dopingových testech bude podílet 30 000 dobrovolníků.

Během her bude fanouškům, sportovcům, funkcionářům a podpůrnému personálu podáno přibližně 13 milionů jídel a občerstvení.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy