Zajíc a Hrochová budou obhajovat v Běchovicích tituly na silniční desítce

Nedílnou součástí tradičního silničního závodu Běchovice – Praha je i domácí republikový šampionát v silničním běhu na 10 kilometrů. Na startu by měli být i obhájci titulů z minulého roku Martin Zajíc s Terezou Hrochovou.

Mistrovský závod žen láká na atraktivní duel dvou závodnic, které nás letos reprezentovaly na olympijských hrách v Paříži i na evropském šampionátu v Římě. Řeč je o Moiře Stewartové a Tereze Hrochové. Co se týká Běchovic, je zatím úspěšnější první jmenovaná, když bral tři mistrovské tituly v řadě v letech 2020-2022 a jak se sama nechala slyšet, Běchovice jsou její srdcovkou. Náročná trať jí sedí. V 128 let staré historii závodu ji zvládly rychleji pouze dvě závodnice, a to Keňanky Glorius Jepkirui, která loni vylepšila traťový rekord na 32:41 a Nancy Wambua, která držela historický zápis od roku 2014 před ní. Moira ozdobila svůj triumf v roce 2021 výkonem 33:24.

Tereza Hrochová zaběhla své nejrychlejší Běchovice loni, když skončila druhá právě za Keňankou Jepkirui v čase 33:39. V historických statistikách tohoto závodu se tak posunula už na šesté místo. Před rokem také získala po dvou stříbrech a jednom bronzu svůj premiérový titul na této distanci. Letos se závodu neúčastní žádné africké běžkyně, a tak by měla hrát prim právě naše špička.

Na startu však budou také další silné české běžkyně, které už v minulosti stály na stupních vítězů. Nejčerstvější zkušenost má Tereza Zimovjanová, která se sice specializuje na triatlon, ale dokáže úspěšně měřit síly s atletkami. Důkazem je bronz z roku 2022, kdy podlehla právě pouze Stewartové s Hrochovou. Adéla Vetchá finišovala na Běchovicích v roce 2018 na stříbrné pozici a o rok dříve si na krk pověsila bronz. Chystá se také jeden běžecký návrat. Po dvou letech se po mateřské pauze k závodům vrací Lucie Sekanová, která je pětinásobnou českou krosovou šampionkou a dvojnásobnou účastnicí mistrovství světa v běhu na 3000 metrů překážek.

Hlavním favoritem závodu mužů je beze sporu Martin Zajíc, jenž loni svým triumfem dokonal vítězný hattrick v rámci domácího republikového šampionátu v silničním běhu na 10 kilometrů. Svého nejrychlejšího času dosáhl právě před rokem, kdy proběhl cílem v čase 30:06. Také letos se nachází ve skvělé formě. V Holešově bral zlato na dráhové desítce a nyní si brousí počtvrté v řadě i na nejcennější kov na té silniční.

Situaci se mu pokusí znepříjemnit velezkušení běžci, kteří sbírali vavříny v tomto závodě před ním, ať už se jedná o dvojnásobného mistra z let 2016 a 2018 Jiřího Homoláče, jenž má ve své sbírce ještě dvě stříbra a dva bronzy nebo Vít Pavlišta, který triumfoval v sezóně 2019 a k tomu přidal čtyři stříbra a jeden bronz. Zapomínat nesmíme také na Viktora Šinágla. Jeho běchovickým maximem je tři roky staré stříbro. Třikrát také vystoupal na bronzový stupínek a letos je bronzovým medailistou z MČR v půlmaratonu. Černým koněm závodu by pak mohl být René Sasyn. Muž, který vždy volí odvážnou taktiku, v této sezóně poprvé v kariéře prolomil na trati 5000 metrů hranici čtrnácti minut.

(koz)

FOTO – atletika.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy