Z učebny na kolbiště – odvážné šermířské dobrodružství olympijské debutantky Ťiao

Kdyby se Ťiao En-čchi nevěnovala šermu, užívala by si letní prázdniny po Gaokao, čínské národní přijímací zkoušce na vysokou školu.

Místo toho se osmnáctiletá dívka zúčastnila jako náhradnice za Čínu týmové soutěže žen v šermu na olympijských hrách v Paříži, kde její tým ve čtvrtek skončil sedmý.

Ťiao nastoupila v klasifikačním zápase proti hostitelské Francii a vyhrála dva zápasy poměrem 6:5 a 6:4 ve velkém stylu. »Myslela jsem si, že možná nebudu soutěžit, ale věděla jsem, že je klíčové být připravená. Kdybych měla nastoupit, chtěla jsem do toho dát všechno,« řekla.

Ťiao pochází z pobřežního města Čching-tao ve východočínské provincii Šan-tung a o šerm se zajímala už v raném školním věku. Zaujala ji soutěživost tohoto sportu a začala svou cestu na šermířské dráze.

Jak postupovala, Ťiao se setkávala s mnoha překážkami. »Zpočátku jsem měla pocit, že nemohu soupeřit s ostatními, a často jsem po prohrách plakala,« přiznala.

Ťiao zdraví spoluhráčku Čchen Čching-jüan během zápasu o 7. až 8. místo ženského družstva ve fóliovce proti Egyptu. FOTO – Xinhua/Fei Maohua

Tyto zkušenosti však nakonec podpořily její motivaci. »Když jsem prohrála, naučila jsem se ještě více si vážit vítězství. Chtěla jsem vyhrát a dokázat si, že to dokážu,« vysvětlila.

K významnému průlomu u Ťiao došlo na národním šampionátu mládeže v roce 2023, kde se vzepřela nepřízni osudu a získala svůj první individuální titul. »Díky tomuto okamžiku jsem si uvědomila sílu odhodlání a tvrdé práce. Byla jsem na sebe za to vítězství opravdu pyšná,« řekla.

S každým dalším vítězstvím přišla větší očekávání. Když v lednu v Paříži debutovala ve Světovém poháru jako nováček soutěžící na seniorské úrovni, prožívala Ťiao směsici emocí.

»Atmosféra se změní, když se postavíte proti těm, kteří jsou starší než vy. Je tu tlak na výkon, protože se všichni navzájem znají,« poznamenala.

Soupeření proti zkušeným soupeřům jí však přineslo pocit osvobození. »Říkala jsem si, že když je neznám, můžu do toho jít po hlavě; každé vítězství bude bonus,« řekla.

Teenagerka pak v květnu na Světovém poháru v Hongkongu potrápila desátou nasazenou Lauren Scruggsovou ze Spojených států.

»Na kurtu jsem pořád měla v hlavě, že je nemůžu porazit, takže jsem se soustředila jen na to, abych ze sebe vydala to nejlepší, a nakonec jsem nějak vyhrála,« vzpomínala Ťiao.

»Věřím, že silnější soupeři mohou cítit určitý tlak, protože se se mnou ještě nestřetli a nemusí vědět, jak se s tím vypořádat. Pokud jde o mě, mám několik strategií. Musím prostě dělat to, co umím.«

Ťiao (vlevo) proti Wang Jü-tching v souboji o přidělení zbývajících čínských kvót na olympijské hry v Paříži 4. června 2024 v Kuang-čou. FOTO – Xinhua

S blížícími se olympijskými hrami se tlak na ni stupňoval, zejména poté, co na začátku června získala na zkušebním turnaji rezervní místo v ženském družstvu ve fleretu, když předstihla asijskou šampionku Š’ Jüe.

»Byla jsem opravdu šťastná, když jsem si zajistila rezervní místo, ale jak se blížila olympiáda, moje nervozita začala stoupat,« řekla Ťiao agentuře Xinhua během tréninku s národním týmem o dva týdny později.

»Atmosféra se po skončení zkoušek změnila. Každý den je to intenzivnější, protože záleží na každém detailu. Každý den je náročnější a já na sebe vyvíjím tlak, protože i jako náhradnice chci týmu pomoci,« dodala.

Před olympiádou si Ťiao myslela, že její »zkouška« v Paříži bude snazší než v Gaokao, protože tam na ni nebyl vyvíjen takový tlak. Když se jí však na stejnou otázku zeptali znovu, odpověděla: »Vůbec to není snadné! Místo konání bylo tak velkolepé a bylo tam mnoho diváků, zejména v zápase s Francií. Měla jsem pocit, že se na nás všichni dívají, což mě docela znervózňovalo.«

Ve čtvrtečním zápase o umístění proti Egyptu patřila Ťiao k nejlepším účastníkům, když ve třech zápasech dosáhla výsledků 5:1, 5:3 a 8:1 a zvítězila v poměru 45:18. V zápase o umístění proti Egyptu se jí podařilo zvítězit.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy