Vysoká škola defenzivy. Trenéři pražských »S« chválili stopery

Spokojenost z postupu do play off Ligy mistrů se v táborech fotbalistů pražské Sparty i Slavie dá krájet. Už »jenom« jeden soupeř, a pokud ho zvládnou, zahrají si »S« vysněnou milionářskou soutěž. V úterý si postup do 4. předkola Letenští zajistili výhrou 3:2 na půdě rumunského FCSB a červenobílí vítězstvím 1:0 v Bruselu nad domácím Unionem SG. Trenéři obou »S« svorně chválili defenzivu…

»V prvním poločase jsme hráli úžasně. Drželi jsme se našeho plánu. V tom druhém jsme se zatáhli až moc nízko, což jsme nechtěli. Všichni tři naši střední obránci odvedli úžasnou práci,« pochvaloval si kouč Sparty Lars Friis první poločas odvety v Bukurešti, kterou hosté po dvou trefách Veljka Birmančeviče a jedné Lukáše Haraslína vyhráli 3:0. Právě první pětačtyřicetiminutovka úterního duelu podle dánského stratéga rozhodla celé dvojutkání. »Není lehké hrát venku. Čekal nás velký stadion s bouřlivou atmosférou. Všichni však byli naplno koncentrovaní, a to rozhodlo,« citovaly Friise sparťanské internetové stránky. Horší výkon ve druhém poločase ho mrzel. »Počasí bylo pro hráče velmi náročné, stav hřiště také nebyl úplně ideální. Ale to neberte jako výmluvy, jen se snažím přijít na příčiny. Zároveň jsme byli příliš zatažení, a to jsme nechtěli,« připojil.

Uvědomuje si, že přepsal historii, když konečně Sparta přes neoblíbeného rumunského soka přešla. V play off ji ale čeká další tým, na němž si v minulosti vylámala zuby – Malmö jí zaplašilo sen o Lize mistrů v sezoně 2014/2015. »Jsem moc šťastný za všechny sparťany a sparťanky. Museli přežít mnoho let útrap a starostí. Ještě nejsme v cíli, ale držíme se na naší cestě, a to je velmi důležité. Teď nás čeká Malmö. Vidíte, historie je všude. Je to výborný tým se skvělým koučem. Minulou sezonu jsme se s nimi střetli v přáteláku. Navíc tu máme Jense, který strávil několik sezon ve Švédsku, takže je má nastudované. Můžeme se na ně velmi dobře připravit,« zmínil Friis asistenta Askoua.

Skvělou obrannou práci si v úterý v Bruselu pochvaloval i kouč Slavie Jindřich Trpišovský. »Díky skvělé defenzivě, obětavosti a nasazení jsme Union dokázali ubránit a na konci vstřelit ještě vítězný gól. Dvě výhry, celkové skóre 4:1, důležité body pro koeficient. Moc si toho vážím, Union měl opravdu kvalitu,« zhodnotil dvojzápas Trpišovský na klubovém webu.

Cítil, že jeho svěřenci měli odvetu pod kontrolou. »Na druhou stranu může vždycky nastat nějaký moment, červená karta, nebo nějaká chyba. Mohli jsme se možná držet vepředu víc na balonu, to se nám moc nedařilo,« uznal Trpišovský a rovněž on zmínil extrémní počasí: »Bylo to na krev v horku, hráči si sáhli na dno. Cítil jsem ale skvělou organizaci. Těžké vyzdvihnout nějaké individuality, ale co předvedli všichni tři stopeři byla vysoká škola defenzivy, což mi dělá velkou radost. Pro vyřazení takového soupeře, i když v Česku třeba ještě Union nemá takové jméno, potřebujete souhru několika věcí. Řekl bych asi komplexnost, že se vyrovnáte ve všech směrech a v některých je předčíte. V technice nebo rychlosti byli lepší, my ale zvolili způsob hry, který na ně platil, dostali jsme je do situací, které pro ně nejsou komfortní. Vypíchl bych ještě mentalitu a nasazení všech na hřišti. Kluci hráli úplně do mrtva. Dali do toho obrovské nasazení a srdce.«

V závěrečném souboji o Ligu mistrů stojí v cestě francouzské Lille. »Mají spoustu atletických, rychlých hráčů. Jde o technický, špičkový tým francouzské soutěže, který prodává hráče do nejlepších klubů světa. Určitě to ale s námi nebudou mít jednoduché, o Ligu mistrů nehrajete každý den,« vzkázal Trpišovský.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy