V Edenu o první body v Lize národů, nápravu reputace a možná i o kouče Haška

Jako noc a den. Takové si přejí hodnocení čeští fotbaloví příznivci, až se budou ohlížet za zářijovým dvojutkáním Ligy národů. První variantu už bychom měli. Teď ještě ten »den«. Zlepšit náladu tuzemským fandům se pokusí národní tým v úterý večer v pravděpodobně propršeném pražském Edenu.

Byl to jeden z nejděsivějších večerů české fotbalové historie. V sobotu večer inkasoval národní tým potupné čtyři góly na půdě Gruzie, považované ještě zcela nedávno za jednoho z hlavních outsiderů, a prohrál 1:4. »Byli jsme hrozní,« uznal kouč Ivan Hašek. »Proti Ukrajině se musíme zlepšit ve všem. Pokud nebudeme mít výsledky, nemám tady co dělat,« sypal si popel na hlavu.

Dost možná se zítra bude hrát i o jeho budoucnost. Poté, co na počátku roku vystřídal v nejostřeji sledovaném trenérském křesle Jaroslava Šilhavého, vyhrál s týmem jen přátelské zápasy. V těch soutěžních si připsal tři prohry a jednu remízu. Národní tým dál klesá žebříčkem FIFA. A přitom právě Liga národů může být velmi schůdnou cestou na mistrovství světa 2026, které uspořádají rukou nerozlučnou Spojené státy americké, Kanada a Mexiko.

Vyhrát skupinu ve světové kvalifikaci, jež startuje až v příštím roce, je poměrně složité. Ale baráž o MS si zahrají čtyři nejlepší mužstva Ligy národů – ta, co nepostoupí přímo z klasické kvalifikace. Tým si uvědomuje, že případné vítězství ve skupině B1, jež papírově nevypadalo složitě, by mu de facto jistotu baráže dalo. 

Nicméně zápas v Gruzii uštědřil Čechům pořádnou facku. Proto zítra v Edenu není jiná varianta než vítězství. »Reprezentace měla na Euru v Německu skvělou podporu, stejně tak při předchozích přípravných i kvalifikačních zápasech. Hned první domácí zápas po skončení mistrovství Evropy je ideální příležitost, jak můžeme fanouškům poděkovat,« citovaly již před startem Ligy národů svazové stránky předsedu FAČR Petra Fouska.

Jenže je otázka, v jaké náladě příznivci po debaklu z Tbilisi budou. Dá se předpokládat, že na úvod prokážou trpělivost, ale kdyby se nedařilo, možná nebudou tím pověstným dvanáctým hráčem. To ale příliš předbíháme.

Jisté je, že kouč Hašek zamíchá s neúspěšnou sestavou. K dispozici nebude mít zraněného levého wingbeka Matěje Ryneše, který odehrál při svém debutu v Gruzii pouhých 20 minut, než jej musel vystřídat spoluhráč ze Sparty Jaroslav Zelený. Ten by měl dostat příležitost i nyní, protože Hašek nikoho navíc nepovolal. A mimochodem, ve Spartě si mohou oddechnout, protože nedělní vyšetření ukázalo, že Ryneš se bude léčit v řádu dní, tudíž by neměl klubu chybět v bojích v Lize mistrů.

Zpět ovšem k zítřejšímu utkání se soupeřem, který rovněž své úvodní utkání v Lize národů nezvládl, když na »domácí« půdě na nedaleké Letné podlehl Albánii 1:2, ačkoli první gól utkání vstřelil on. »Přístup k zápasu musí být úplně jiný než v Tbilisi,« uvědomuje si stoper Ladislav Krejčí.

Jak tato předsevzetí tým naplní, se uvidí od 20.45 hodin na trávníku. Zápas v přímém přenosu vysílá ČT sport.

(koz)

FOTO – facebook.com/narodak/

Související články

2 KOMENTÁŘŮ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy