Španělsko je počtvrté mistrem Evropy, Anglie bude dál čekat na první trofej

Mistrovství Evropy skončilo! A zlatou tečku mělo pro Španělsko. Tým z Pyrenejského poloostrova v dnešním finále EURA 2024 na Olympijském stadionu v Berlíně zdolal Anglii 2:1 a zaslouženě slaví rekordní čtvrté zlato v historii. Nikdo jiný se takovou cifrou pochlubit nemůže…

To Angličané znovu na vrchol nedosáhli. Tým z kolébky fotbalu, jakkoli to zní neuvěřitelně, ještě nikdy šampionát starého kontinentu nevyhrál. Jediný velký turnaj, který Albion ovládl, bylo domácí mistrovství světa v roce 1966. Hodně zaprášený triumf? Hlavně takový, co si už většina fandů nepamatuje, protože ho nemohli zažít.

Na minulém EURU získali Angličané stříbro. I když – slovo »získali« je v tomto případě více než zavádějící. Je to druhá nejcennější medaile, toť pravda. Jenže ji prostě nechcete. Protože se loučíte s turnajem jako poražený tým. A nejvíce zklamaný. Musíte se slzami v očích sledovat, jak se váš soupeř raduje, jak skotačí a jak přebírá zlaté medaile, o kterých se vám může jen zdát.

Doceníte ji časem. Ale zkrátka to nechcete zažít! Jenže Anglie si letošní titul nezasloužila. Jistě, v každém zápase dokázala obracet skóre a ukázala buldočí vůli. Jenže hra skřípala. Až na výjimky z ní bolely oči. Kdežto Španělé předvedli fotbalový tanec. Lehkost, s níž vyhráli každý zápas, do nějž nastoupili, nemá obdoby. Letos byl zkrátka tým Luise de la Fuenteho suverénně nejlepší. A sám kouč slaví zlatý hattrick. Zlato má se španělskou devatenáctkou, jednadvacítkou – a teď i s A-týmem. To jeho protějšek Gareth Southgate je znovu »jen« stříbrný. A bude se čekat na další EURO zase čtyři roky.

Přitom dnes měl šťastnou ruku – v 73. minutě střídající Cole Palmer prostřelil gólmana Simóna levačkou a spustil na tribunách jásot v anglických barvách. To byl gól na 1:1.

Mimochodem, když jste viděli jen druhý poločas, o nic jste nepřišli. Nudnou první půlku vystřídal ofenzivní gejzír ve druhé pětačtyřicetiminutovce. Odšpuntoval ho po 70 vteřinách hry Nico Williams, jenž využil přihrávky Lamina Yamala. Nejmladší hráč na trávníku se opět cítil neohroženě, ale právě za stavu 1:1 dvakrát nevyužil super šanci, když ho v obou případech vychytal zkušený Pickford.

Mrzet ho to nemuselo, protože i De la Fuente měl šťastnou ruku. Vítězný gól a věčně zlatý zápis do historie španělského fotbalu si vysloužil rovněž střídající Mikel Oyarzabal, který si naběhl na střílený centr Marca Cucurelly a špičkou boty z malého vápna poslal míč nechytatelně do protipohybu Pickforda.

Na tenhle direkt už Angličané odpověď nenašli. Ale mimochodem – i Yamal je dnes hrdinou. Ke dvěma zápisům do historie (nejmladší hráč i střelec EURA) má i třetí – v 17 letech a jednom dni je také nejmadším vítězem nejcennější reprezentační trofeje starého kontinentu…   

* * *

Španělsko – Anglie 2:1 (0:0)

Branky: 47. Williams, 86. Oyarzabal – 73. Palmer. Rozhodčí: Letexier – Mugnier, Rahmouni – Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Olmo, Stones – Kane, Watkins.

Španělsko: Simón – Carvajal, Le Normand (83. Nacho), Laporte, Cucurella – Olmo, Rodri (46. Zubimendi), Ruiz – Yamal (89. Merino), Morata (68. Oyarzabal), Williams.

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo (70. Palmer), Rice, Shaw – Bellingham, Foden (89. Toney) – Kane (61. Watkins). 

(koz)

FOTO – uefa.com

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy