Rakousko překvapivě vyhrálo skupinu D a může se utkat i s Českem

AKTUALIZUJEME

Překvapivé rozuzlení má skupina D fotbalového mistrovství Evropy. Vyhraje ji Francie, nebo Nizozemsko? Toť otázka, vpravdě hamletovská. Jenže, jak to tak bývá, když se dva perou, třetí se směje. A tím je dnes Rakousko.

A právě náš jihozápadní soused může být nakrásně soupeřem české reprezentace, pokud ta postoupí do vyřazovacích bojů, což je rozhodně hratelný sok na úvod. Samozřejmě, utkání s Rakouskem je ještě daleko, pro Čechy je nyní hlavní vůbec postoupit. Ale to je písnička až zítřejšího dne…

Dnes Rakušané překvapivě porazili »Oranjes« 3:2, a jestliže se Francouzi těšili, že klopýtnutí soka využijí k posunu na první skupinovou pozici, byli nakonec zklamáni. S Polskem, které mělo před dneškem na kontě nula bodů a již nemohlo postoupit do osmifinále, jen remizovali 1:1. Tým ze země galského kohouta zklamal. Nedařilo se mu, přesto šel do vedení v 56. minutě, kdy penaltu suverénně proměnila největší hvězda Kylian Mbappé. Dvanáct minut před koncem stanovil konečné skóre opět z pokutového kopu Robert Lewandowski, pro změnu nejslavnější jméno polské sestavy. Zajímavostí nicméně je, že populární »Lewa« proměnil penaltu až napodruhé, když v prvním případě ho gólman Maignan vychytal, ale protože nebyl v inkriminovaný moment na brankové čáře, exekuce se opakovala, tentokrát úspěšně pro polského »snajpra«.

Francouzi skončili ve skupině D druzí a čeká je druhý tým zamotané skupiny E, kde mají všechny čtyři celky po třech bodech. »Děkuji svému týmu. Ukázali jsme, že umíme hrát fotbal týmově, ale fanouškům jsme dnes dali důvod se radovat,« řekl polský gólman Lukasz Skorupski.

Mnohem více radosti však mají příznivci rakouského fotbalu. Jejich miláčkové zkraje zápasu vedli, když si dal nešťastný vlastní gól Donyell Malen. Nizozemci sice vyrovnali a po trefě Romana Schmida z druhého poločasu se jim povedlo totéž znovu, ale na třetí vedení Rakušanů, jež zařídil Marcel Sabitzer, již nezareagovali. Jedno z velkých překvapení turnaje je tak na světě…

A zatímco v »déčku« bylo nač koukat, večerní duely skupiny C zklamaly. Angličané se Slovinci i Srbsko s Dánskem remizovaly 0:0. A zděšení vládne hlavně v týmu z britských ostrovů. Sice vyhrálo skupinu, ale coby největší favorit celého turnaje se trápí. Neklape nic. Anglie si nevytváří šance a ze tří duelů dala jen dva góly.

Přesto kapitán Harry Kane chválil: »Splnili jsme cíl, co jsme si dali před turnajem. Byl to náročný zápas, ale oproti těm předchozím tam byla energie, pohyb, důraz i lepší práce s míčem. Teď potrénujeme a připravíme na další souboj.«

Každopádně to byla nuda k uzívání. Pro Slovince platilo, že se probránili k prvnímu postupu do vyřazovacích bojů na EURU v historii. Nakonec jim patří třetí příčka při neuvěřitelné rovnosti s Dánskem – stejný počet bodů, skóre i počet žlutých karet. A tak ve prospěch Dánů rozhodlo umístění v žebříčku UEFA, ale vzhledem k postupu obou to nemusí mrzet…

Naopak na turnaji končí Srbové, v jejichž dresu se dnes nedostalo na sparťana Veljka Birmančeviče…

* * *

Skupina C:

Dánsko – Srbsko 0:0

Rozhodčí: Letexier – Mugnier, Rahmouni (všichni Fr.) – Dankert (video, Něm.). ŽK: M. Hjulmund, Wind – Milenkovič, Mitrovič. Diváci: 64 288.

Dánsko: Schmeichel – Andersen, Christensen, Vestergaard – Bah (77. Kristiansen), M. Hjulmand (77. Delaney), Höjbjerg, Maehle – Eriksen (88. Poulsen) – Höjlund (59. Dolberg), Wind (46. Skov Olsen).

Srbsko: Rajkovič – Veljkovič, Milenkovič, Pavlovič – Mijailovič (73. Mladenovič), Ilič (67. Vlahovič), Gudelj (46. Tadič), Živkovič – Samardžič (46. Jovič), Mitrovič, Lukič (87. S. Milinkovič-Savič).

 Anglie – Slovinsko 0:0

Rozhodčí: Turpin – Danos, Pages – Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Trippier, Guéhi, Foden – Janža, Bijol. Diváci: 43 000.

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier (84. Alexander-Arnold) – Gallagher (46. Mainoo), Rice – Saka (71. Palmer), Bellingham, Foden (89. Gordon) – Kane.

Slovinsko: Oblak – Karničnik, Drkušič, Bijol, Janža (90.+1 Balkovec) – Stojanovič, Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar (86. Gorenc Stankovič) – Šporar (86. Celar), Šeško (75. Iličič).

Skupina D:

Francie – Polsko 1:1 (0:0)

Branky: 56. Mbappé z pen. – 79. Lewandowski. Rozhodčí: Guida – Meli, Peretti – Irrati (video, všichni It.). ŽK: Rabiot, Upamecano – Zalewski, Frankowski, Dawidowicz, Šwiderski. Diváci: 62 000.

Francie: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, Hernandez – Tchouaméni (82. Fofana), Kanté (61. Griezmann), Rabiot (61. Camavinga) – Dembélé (86. Kolo Muani), Mbappé, Barcola (61. Giroud).

Polsko: Skorupski – Bednarek, Dawidowicz, Kiwior – Frankowski, Moder, Zieliňski, Zalewski (68. Skóraš) – S. Szymaňski (68. Šwiderski), Urbaňski – Lewandowski.

Nizozemsko – Rakousko 2:3 (0:1)

Branky: 47. Gakpo, 75. Depay – 6. vlastní Malen, 59. Schmid, 80. Sabitzer. Rozhodčí: Kružliak – Hancko, Pozor (všichni SR) – Fritz (video, Něm.). ŽK: Posch, Wimmer, Querfeld (všichni Rak.). Diváci: 68 363.

Nizozemsko: Verbruggen – Geertruida, De Vrij, Van Dijk, Aké (66. Van de Ven) – Reijnders (66. Wijnaldum), Schouten, Veerman (35. Simons) – Malen (72. Weghorst), Depay, Gakpo.

Rakousko: Pentz – Posch, Wöber, Lienhart (62. Querfeld), Prass – Seiwald, Grillitsch (62. Laimer) – Wimmer (62. Laimer), Sabitzer, Schmid (90.+2 Weimann) – Arnautovic (78. Gregoritsch).

1.Rakousko32016:46
2.Francie31202:15
3.Nizozemsko31114:44
4.Polsko30123:61

(koz)

FOTO – uefa.com

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy