První semifinálová dvojice: Španělsko vs. Francie

Byl to dnes souboj těžkých vah. V dnešních čtvrtfinálových duelech EURA se rozhodně nepředstavili žádní nazdárkové, naopak veličiny světového fotbalu.

A první stopku dostali domácí Němci, kteří prohráli v neuvěřitelně dramatickém čtvrtfinále se Španělskem 1:2. Ale pozor, jak k tomu došlo! Duel dvou favoritů turnaje rozhodl ve Stuttgartu až ve 119. minutě, tedy minutu před koncem druhého prodloužení záložník Mikel Merino, po přihrávce Daniho Olma. Ten byl dnes produktivní, když sám poslal Španěly do vedení v 51. minutě, jenže jiskru naděje pro Němce vykřesal v 89. minutě Florian Wirtz. Pořadatelská země však i tak končí, protože tým z Pyrenejského poloostrova dokázal v závěru uhájit postup i bez vyloučeného Daniho Carvajala.

Španělé, kteří vypadají na turnaji nejfotbalověji, vůbec prvně v základní hrací době nezvítězili, i tak si zahrají semifinále počtvrté z posledních pěti mistrovství Evropy. 

A pak přišel na řadu další šlágr dnešního dne. Portugalci s hvězdným Cristianem Ronaldem v sestavě proti muži, který převzal jeho štafetu a pokládal ho za velký vzor – Kylianu Mbappému. Ten dnes bohužel musel v prodloužení nepříliš záživného duelu střídat. To bylo za stavi 0:0. »Řekl jsem si o to sám. Cítil jsem se příliš unavený,« přiznal Mbappé, který se stále zotavuje po zlomenině nosu.

A o všem rozhodly penalty. V nich byl smolařem Joao Félix, který trefil pouze tyč, zatímco Francouzi byli stoprocentní…

* * *

Španělsko – Německo 2:1 po prodl. (1:1, 0:0)

Branky: 51. Olmo, 119. Merino – 89. Wirtz. Rozhodčí: Taylor – Beswick, Nunn – Attwell (video, všichni Angl.). ŽK: Le Normand, Torres, Simón, Rodri, Ruiz, Morata (oba mimo hřiště) – Rüdiger, Raum, Andrich, Kroos, Mittelstädt, Wirtz, Schlotterbeck, Undav (mimo hřiště). ČK: 120.+6 Carvajal. Diváci: 51 000.

Španělsko: Simón – Carvajal, Le Normand (46. Nacho), Laporte, Cucurella – Pedri (8. Olmo), Rodri, Ruiz (102. Joselu) – Yamal (63. Torres), Morata (80. Oyarzabal), Williams (80. Merino).

Německo: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah (80. Müller), Raum (57. Mittelstädt) – Can (46. Andrich), Kroos – Musiala, Gündogan (57. Füllkrug), Sané (46. Wirtz) – Havertz (91. Anton).

Portugalsko – Francie 0:0 po prodl., na pen. 3:5

Penalty proměnili: Ronaldo, B. Silva, Mendes – Dembélé, Fofana, Koundé, Barcola, Hernández. Neproměnil: Joao Félix (Portug.).

Rozhodčí: Oliver – Burt, Cook (všichni Angl.) – Van Boekel (video, Niz.). ŽK: Palhinha – Saliba. Diváci: 47 789.

Portugalsko: Costa – Cancelo (74. Semedo), Dias, Pepe, Mendes – Vitinha (119. Nunes), Palhinha (90.+2 R. Neves), Fernandes (74. Conceicao) – B. Silva, Ronaldo, Leao (106. Joao Félix).

Francie: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, Hernández – Kanté, Tchouaméni, Camavinga (91. Fofana) – Griezmann (67. Dembélé) – Kolo Muani (86. Thuram), Mbappé (106. Barcola).

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy