Navrátil po 18 letech končí. Daviscupovým kapitánem je Berdych

Bylo to dlouhých a většinou i úspěšných 18 let. Nic však netrvá věčně, ani láska k jedné… – však to znáte. A konec teď hlásí i Jaroslav Navrátil, který po osmnácti letech nebude vykonávat funkci kapitána daviscupové reprezentace. Nahradí jej dvojnásobný vítěz této trofeje coby hráč – a tím pádem i Navrátilův »svěřenec« – Tomáš Berdych.

O změně informoval v tiskové zprávě Český tenisový svaz (ČTS), který uvedl, že změna je mj. reakcí na vyřazení davicsupového týmu ve Valencii, kde ve skupině B obsadili poslední místo a nedokázali porazit ani jednoho soupeře. Bylo to zapříčiněno i zdravotními potížemi hráčů a Navrátil schytal kritiku od bývalých hráčů Lukáše Rosola a Jana Hájka za to, že z možných pěti tenistů nominoval pouze čtyři.

»K rozhodnutí došlo na základě naší dohody s Jaroslavem Navrátilem, v souladu s připravovanou koncepcí rozvoje českého tenisu do roku 2028, v reakci na generační obměnu týmu, ale také na aktuální dění ve Valencii. Jaroslavovi náleží velký respekt za vše, co pro český Davis Cup udělal a jistě najdeme příležitost, kdy mu za to před plnou halou spolu s fanoušky poděkujeme,« okomentoval změnu předseda ČTS Jakub Kotrba.

Berdych, který Davis Cup vyhrál v letech 2012 a 2013 a v době aktivní kariéry vystoupal až na čtvrté místo světového žebříčku, zahájí své první schůzky s českými hráči v roli kapitána na nadcházejících turnajích v Asii. »S Davis Cupem jsem prožil nezapomenutelné momenty své tenisové kariéry, proto jsem s přijetím nabídky ani chvíli neváhal. Budu rád, když se mi povede s novou mladou silnou generací hráčů, která v Česku roste, znovu dokázat to samé, co my před více než 10 roky,« uvedl ke svému jmenování Berdych.

Prvním zápasem v nové funkci bude pro Tomáše Berdycha únorová kvalifikace o postup do finálového turnaje 2025. O soupeři a místě utkání rozhodne los ITF.

(koz)

FOTO – cztenis.cz

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy