Mistři světa formule 1 Piguet a Hamilton jsou ve při kvůli slovu »neguinho«

AKTUALIZOVÁNO

Loňský slangový výraz s rasistickým podtextem trojnásobného mistra světa F1 Nelson Piquet směrem k britskému jezdci Lewisi Hamiltonovi se na veřejnost dostala až nyní. Vedení šampionátu i Mezinárodní automobilová federace FIA už výrok odsoudily, stejně tak Hamilton. Piquet se Hamiltonovi omluvil za »nedomyšlený« komentář, který vyzněl rasisticky.

Pilot Mercedesu a sedminásobný světový šampion Hamilton vyhrál domácí závod v červenci poté, co hned v prvním kole kolidoval po tvrdém souboji s Maxem Verstappenem. Zatímco nizozemský jezdec Red Bullu tehdy skončil v bariéře, Brit si dojel pro důležitý triumf, díky němuž výrazně snížil rivalův náskok v čele MS.

»Ten n*** tam poslal auto a nenechal tam (druhému jezdci) prostor,« řekl devětašedesátiletý Brazilec v listopadu ve videu portálu Estadao. Následně uvedl, že Senna by to neudělal. Poté opět zmínil »malého ne***, který tam poslal auto a odjel. Neznáte tu zatáčku. Je to rychlá zatáčka, nemůžete předjet dvě auta a nemůžete jet bok po boku s autem.« Podle Piqueta měl Hamilton štěstí, že to odnesl jen  Verstappen. Nutno dodat, že Max Verstapen chodí s dcerou Nelsona Piqueta Kelly…

Na internetu je řada překladů Piquetových slov, které jsou ale zkrácené nebo nepřesné. Piquet neoznačil jednou ale hned dvakrát Hamiltona slovem »neguinho«. Jedná se o zdrobnělinu slova nego, což je slangový výraz podobně vypadajícího anglického výrazu. Slovo se běžně používá v komunikaci s kamarádem, ale pokud je použito pro označení cizího člověka, má rasistický podtext, což takto vnímají i brazilská média.

FOTO – Twitter

Hamilton se proti Piquetovým výrokům ohradil. »Soustřeďme se na změnu myšlení,« napsal nejprve v portugalštině na Twitteru. Později v rodném jazyce reakci rozšířil. »Je to více než jen jazyk. Tohle archaické myšlení se musí změnit a nemá v našem sportu místo. Tyhle věci mě obklopovaly celý život. Bylo dost času na učení. Nastal čas jednat,« doplnil Hamilton.

S pohoršením zareagovalo také vedení F1. »Diskriminační nebo rasistický jazyk je nepřijatelný v jakékoli formě a nemá ve společnosti místo. Lewis je mimořádný ambasador našeho sportu a zaslouží si respekt. Jeho vytrvalá snaha o rozmanitost a inkluzi představuje lekci pro mnohé a něco, k čemu jsme se v F1 zavázali,« uvedli představitelé F1 v prohlášení.

Piquetova slova odsoudily i Hamiltonův tým Mercedes a FIA. »Vyjadřujeme naši solidaritu s Lewisem Hamiltonem,« uvedla Mezinárodní automobilová federace.

Legenda se omluvila

Piquet se za použití slova, které mohlo být vnímáno jako rasistická urážka, omluvil. Svůj komentář označil za nedomyšlený, obvinění z rasismu ale ostře odmítl.

»Termín, který jsem použil, je v brazilské portugalštině široce a historicky užívaným hovorovým synonymem pro slova chlap nebo člověk, nikdy to nebylo myšleno jako urážka,« prohlásil Piquet.

»Nikdy bych nepoužil to slovo, ze kterého jsem byl v některých překladech obviňován. Důrazně odmítám tvrzení, že jsem to slovo použil s úmyslem znevážit jezdce kvůli jeho barvě kůže,« dodal.

»Z celého srdce se omlouvám všem, které to nějak zasáhlo, včetně Lewise, který je neuvěřitelný pilot. Ale překlad v některých médiích, který se nyní objevuje na sociálních sítích, zkrátka není správný. Diskriminace nemá v F1 ani ve společnosti místo a jsem šťastný, že mohu vyjasnit svůj postoj,« uzavřel Piquet.

V problémech i Vips

Tým formule 1 Red Bull ukončil smlouvu s rezervním pilotem Jürim Vipsem, kterého předtím vedení stáje vyšetřovalo kvůli podezření z rasismu. Jednadvacetiletý Estonec, jenž závodí v juniorském seriálu formule 2, byl od minulého týdne suspendován poté, co na sdílených záběrech z videohry na platformě Twitch použil slovo negr.

Vipse od propuštění nezachránila ani okamžitá omluva. »Po vyšetření online incidentu, který se týkal Jüriho Vipse, ukončil Oracle Red Bull Racing Jüriho kontrakt jako testovacího a rezervního jezdce,« uvedla stáj v oficiálním prohlášení před britskou Grand Prix.

Vips v květnu při trénincích na Velkou cenu Španělska debutoval ve formuli 1. V hodnocení seriálu F2 mu patří sedmé místo.

/zmk/

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy