Mdlý výkon bez velkých příležitostí. Slavia na úvod nové sezony zakopla!

AKTUALIZOVÁNO

Vstup nejžhavějšího kandidáta na titul do nové sezony? Nic moc. Fotbalisté Slavie v prvním kole Chance ligy jen remizovali na Slovácku 0:0, když za celý zápas vyprodukovali pouhé dvě střely mezi tyče. Jen mdlý výkon, a minus dva body hned na úvod. To není sezonní vstup snů po červenobílé barvy, jen co je pravda…

Tým z Uherského Hradiště pod vedením nového kouče Romana Westa zápas odpracoval. Nebyl lepší, ale soupeři nedaroval ani píď trávníku a vychutnal si zasloužené ovace fanoušků na Městském stadionu Miroslava Valenty. Což o to, remizovat na Slovácku, jež každý rok patří mezi to lepší, co nejvyšší soutěž nabízí není žádná ostuda. Ovšem výkon rozhodně nebyl ničím, co by se mělo vystavovat v síti slávy v Edenu.

»Na úvod sezony chce každý vyhrát, protože to může ovlivnit její vývoj. Nám se to bohužel nepovedlo, protože jsme neměli kvalitu, jakou bychom mít měli. Je to komplikace,« uznal kouč Slavie Jindřich Trpišovský, který navíc na delší dobu přišel o zraněného stopera Tomáše Vlčka.

Na druhou stranu je pravda, že obě střely na branku, jež hosté vyprodukovali, byly gólové. A vždy čaroval gólman Milan Heča, který si právem zasloužil cenu pro nejlepšího hráče zápasu. Klíčový moment si připravil pro 63. minutu, kdy po Holešově centru hostující kapitán Jan Bořil hlavičkoval pod břevno zdánlivě nechytatelně – jenže čaroděj mezi tyčemi Slovácka si připsal zákrok večera, vlastně podvečera…

»Měl jsem to dát,« uznal Bořil. »Na Slavii se každý dobře připraví. Hráli v domácím prostředí, tak se chtějí ukázat. Pro ně je každý bod důležitý. Chtěli jsme vyhrát za každou cenu, ale to se nám nepovedlo. My musíme bod brát s pokorou a pokračovat dál,« dodal slávistický kapitán.

Slušné příležitosti měli i Jurásek, Chytil či střídající Chorý, jenž si odbyl premiéru v sešívaném dresu po kontroverzním přestupu z Plzně. Jenže nic. Pokud byste čekali drtivý tlak v nastavení, pak byste prosázeli kalhoty. Naopak, více se v šestiminutové extra době dostali do útočení domácí. A kdyby Siňavskij »nezadrbal« samostatnou akci v levé strany, mohl mít outsider ještě krásnější večer. I tak si ale hráči Slovácka vysloužili potlesk na otevřené scéně. »Slavia má brutální kvalitu, bod je pro nás zlatý,« uznal kouč West.

Sparta na úvod vyhrála, Plzeň také. Ambiciozní Liberec, který vyhlásil útok minimálně na třetí příčku, má rovněž tři body. Jen Slavia první kolo nezvládla. V příštím kole ji čeká relativně lehký duel v Edenu s Českými Budějovicemi. Ale pak zamíří do Liberce…

A propos, posílený Slovan s novým majitelem a novým koučem Radoslavem Kováčem dnes bere tři body. V Karviné otočil nepříznivě se vyvíjející duel a zvítězil 3:1.

Severočeší sice po výstavním gólu Martina Regáliho rychle prohrávali, ale po brankách Denise Višinského, Adama Ševínského a střídajícího Ľubomíra Tupty se mohli radovat z vítězného vstupu do sezony, od níž mají velká očekávání.

»Jsme moc rádi, že jsme v Karviné získali tři body. Byl to těžký zápas. Hlavně na začátku, kdy se Regáli krásně trefil a nás to na 10 až 15 minut zpražilo. Rozhodovala velká šance Karviné na potenciálních 2:0. Myslím si, že kdyby ji proměnili, bylo by to ještě těžší. Přežili jsme, po krásné akci vyrovnali na 1:1 a trochu se zklidnili. Následně jsme se prosadili ze standardní situace, a to rozhodlo. Jsme moc rádi, protože se tu nebude hrát jednoduše. Musím říct, že Karviná hrála velmi dobrý fotbal,« citovaly trenéra Kováče internetové stránky Slovanu.

Oním rozhodujícím momentem byla pravděpodobně gólová šance Samka z 8. minuty, kdy karvinský křídelník z pěti metrů přestřelil zívající branku Liberce. »Chtěli jsme výsledkově zahájit domácí premiéru úplně jinak. Na druhou stranu jsem viděl spoustu pozitivních věcí. Měli jsme výborný začátek a dali rychlý gól. Měli jsme také využít tlak a šance, které jsme si následně vytvořili třeba ve druhý gól, bohužel se nám ale nepodařilo trefit branku. V zápase nás provázely laciné branky, a to rozhodlo,« dodal kouč Karviné Martin Hyský.

Dodejme, že v posledním dnešním duelu úvodního kola Hradec Králové zdolal v zaplněné Malšovické arérě Teplice 1:0. Utkání navzdory jediné regulérní trefě v síti nenudilo. A považte, že v 90. minutě slavili »Skláři« gól po vlastním gólu stopera Čiháka, ovšem po konzultaci s videem byla vedoucí trefa odvolána pro dvojí dotek Trubače při předešlém rohovém kopu.

No a pro hosty ještě hůře, když v páté miutě nastavení potěšil domácí fanoušky přesnou ranou k tyči Karel Spáčil. Letošní liga očividně nudit nebude…

* * *

1. FC Slovácko – Slavia Praha 0:0

Rozhodčí: Rouček – Caletka, Kubr – Radina (video). ŽK: Kohút, Doski, Blahút, West (trenér) – Oscar, Bořil. Diváci: 7353.

Slovácko: Heča – Reinberk (69. Ndefe), Vaško, Hofmann, Doski – Trávník, Kohút (80. Souček) – Blahút (80. Azevedo), Havlík, Sinjavskij – Cicilia (59. Vecheta). Trenér: West.

Slavia: Kinský – Holeš, Ogbu, Vlček (44. Zima) – Douděra (59. Schranz), Prebsl, Oscar (59. Ševčík), Bořil – Jurásek (59. Chorý), Provod (73. Vorlický) – Chytil. Trenér: Trpišovský.

MFK Karviná – Slovan Liberec 1:3 (1:2)

Branky: 4. Regáli – 27. Višinský, 34. Ševínský, 87. Tupta. Rozhodčí: Starý – Ratajová, Podaný – Kocourek (video). ŽK: Plechatý, Kováč (trenér, oba Liberec). Diváci: 2592.

Karviná: Knobloch – Svozil, Bergqvist (23. Krčík), Fleišman – Mikuš, Čavoš (64. Moses), Planka, Memič (80. Ražnatovič) – Regáli (80. Singhateh), Samko (64. Botos) – Ezeh. Trenér: Hyský.

Liberec: Bačkovský – Mikula, Ševínský, Plechatý – Koželuh (80. Zyba), Varfolomejev (67. Tupta), Icha, Ghali – Hlavatý (80. Preisler), Višinský (67. Frýdek) – Nyarko (54. Letenay). Trenér: Kováč.

FC Hradec Králové – FK Teplice 1:0 (0:0)

Branka: 90.+5 Spáčil. Rozhodčí: Černý – Paták, Pospíšil – Petřík (video). ŽK: Harazim, Kodeš, Hais, Koubek, Čech, Dancák, Čmelík – Gning, Bílek, Trubač. Diváci: 6248.

Hradec: Zadražil – Čech, Čihák, Spáčil – Harazim (63. Čmelík), Dancák, Kodeš (90. Kaštánek), Horák – Vlkanova (46. Koubek), Pilař (77. Hais) – Juliš (74. Náprstek). Trenér: Horejš.

Teplice: Ludha – Cykalo, Mareček, Mičevič – Švanda (72. Radosta), Bílek (58. Zsigmond, 90.+7 Čerepkai), Havelka (69. Beránek), Harušťák (72. Labík) – Trubač – Gning (58. Svatek), Horský. Trenér: Frťala.

 (koz)

FOTO – slavia.cz, fcslovanliberec.cz/Jaroslav Appeltauer

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy