Los si zašpásoval: Priske vs. Friis. Spartu dále čeká Manchester City, Inter Milán či dva německé kluby

AKTUALIZOVÁNO

Těžký, pikantní i atraktivní je Los ligy mistrů pro pražskou Spartu. Asi největším hitem je to, že si mezi šestatřicetičlennou smetánkou zahraje proti týmu svého bývalého kouče. Ano, Gianluigi Buffon a Cristiano Ronaldo, kteří měli dnešní přelomový los nového formátu Champions League v Monaku na svých bedrech, poslali Letenské mj. na hřiště Feyenoordu Rotterdam.

Dojde tak k paradoxní bitvě, kdy se utká na lavičce strůjce dvou mistrovských titulů Sparty Brian Priske se svým někdejším asistentem, a dnes hlavním trenérem pražského klubu, Larsem Friisem. »Bude to pro mě výjimečný zážitek. Ale jsem rád, že hrajeme doma, protože si živě pamatuji, jaká je atmosféra na Spartě. Tam bychom to měli těžké,« řekl Priske. »Já už se nemůžu dočkat, až to začne. Nový formát Ligy mistrů se mi hodně líbí,« připojil Friis.

Ten již nyní dokázal to, co jeho loňský nadřízený nikoli. Po 19 letech posunul Letenské do milionářské soutěže všech soutěží. A navíc v prvním ročníku, kdy se hraje v novém formátu.

Na skupinovou fázi zapomeňte. Ligu mistrů hraje nyní 36 klubů, které budou seřazeny do jedné velké tabulky (systém se blíží tzv. Švýcarskému modelu). Každý z účastníků si zahraje osm zápasů, vždy s jiným soupeřem. Čtyřikrát doma, čtyřikrát venku. Pak se vše sečte a podtrhne. Doslova a do písmene. První osmička má jistý postup do osmifinále, týmy na devátém až 24. místě si to rozdají o zbylých osm míst. Pro ostatní dvanáctku soutěž končí a na rozdíl od minulých sezon se nikam nepřestupuje ani neposouvá. To znamená, že si Sparta ani třeba Slovan Bratislava už nezahrají Evropskou ligu ani Evropskou konferenční ligu. Prostě buď v lednu postoupí, nebo končí.

A koho tedy osudí přihrálo Spartě v poměrně nepřehledném losovacím systému, kdy Ronaldo netahal míčky, ale mačkal tlačítko, a soupeře přiřazoval k Buffonem vytaženým celkům počítač? Doma se utká s Interem Milán, Atlétikem Madrid, Salcburkem a Brestem. V případě posledních dvou jmenovaných bude potřeba vyhrát, protože venku to bude tentokrát hodně těžké. Kromě Feyenoordu bude Sparta hostem Manchesteru City a dvakrát pojede do Německa, kde ji přivítají Leverkusen a Stuttgart.

Hlavně německý mistr bude pro Spartu pikantní, neboť se proti ní mohou postavit hned dva její bývalí hráči Patrik Schick a Matěj Kovář. Útočník a odchovanec rudých barev Adam Hložek jen těsně o souboj se »svými« přišel, neboť před týdnem přestoupil do Hoffenheimu.

»Když bylo vylosováno, trochu jsem se pousmál, protože všechny zápasy pro nás budou hodně těžké. Nejvíc jsem si nepřál hrát na City a ty jsme dostali hned na začátku. Feyenoord bude samozřejmě taky pikantní, naopak nejhratejlnější je asi Brest, ale spíš kvůli tomu, že ho nemám tak nakoukaný,« řekl obránce Sparty Jaroslav Zelený v rozhovoru pro Nova Sport.

Sparta se do Ligy mistrů dostala poté, co zvládla hned tři předkola – přešla postupně přes irský Shamrock Rovers, rumunského mistra FCSB a švédského šampiona Malmö FF. V šesti zápasech pětkrát vyhrála a jednou remizovala.

Rozpis zápasů nově uspořádané základní části zveřejní UEFA až v sobotu.

(koz) 

FOTO a GRAFIKA – sparta.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy