Kvalifikace o Ligu mistrů: zábavný duel s ostrovním soupeřem rozhodla Sparta »po anglicku«

AKTUALIZOVÁNO

Byl to zábavný zápas. Odveta třetího předkola Ligy mistrů mezi pražskou Spartou a fotbalisty irského Shamrocku Rovers přinesla na Letné šest branek. Domácí vyhráli 4:2 a po týden starém vítězství 2:0 v Dublinu se těší na soupeře pro další fázi bojů o milionářskou soutěž soutěží. Tím bude lepší z dvojice Maccabi Tel Aviv vs. FCSB. Odveta souboje mezi izraelským a rumunským mistrem je na programu zítra, první duel skončil před týdnem 1:1.

Sparta má každopádně jisté setrvání v podzimních pohárech. Když přejde přes dva další soky, zahraje si kýženou Ligu mistrů. Když jen přes jednoho, čeká ji základní skupina Evropské ligy. A pokud dvakrát zakopne, zbude na ni »soutěž útěchy« – Konferenční liga. »Ještě nejsme v bezpečí. Naším cílem není Konferenční liga, ale Liga mistrů. Uděláme pro to všechno,« řekl kouč Lars Friis. »Tohle byl jeden krok z mnoha, ovšem ještě zdaleka nejsme tam, kde bychom chtěli být,« dodal.

Na začátek sezony má však Sparta docela impozantní výsledky, jakkoli se dá namítnout, že ji zatím neprověřila žádná fotbalově těžká váha. Dvě výhry v lize, dvě v evropských pohárech. Skóre 12:4, což dělá průměr tří vstřelených branek na zápas.

A to tFriis točí sestavou jak kolotočář. Daří se mu skvěle, ačkoli každá jedenáctka je jiná k nepoznání. I dnes to bylo sedm změn oproti sobotnímu vítěznému duelu (4:1) v Teplicích. A především nově složená defenziva nebyla kamenně pevná. Mimochodem, v základní sestavě dnes hráli jen tří čeští fotbalisté – nečekaný kapitán Pavelka, jenž netradičně nastoupil ve středu stoperské trojice, střední záložník Sadílek a pravý wingbek Wiesner.

Sparta měla od počátku výraznou převahu, ale ke gólům si musela pomoci ze vzduchu. Ve 29. minutě španělská posila Imanol posadila centr z levé strany přesně na hlavu Olatunjiho a sparťanský útočník dal svůj třetí gól ve čtvrtém duelu.

Domácí pohříchu hned vzápětí inkasovali, když nesmyslně nejistý výběh Vindahla potrestal Aaron Greene, kterého nedůsledně bránila jiná posila Sparty – Mathias Ross. Dánský stoper si však ještě před přestávkou spravil chuť, když – jak jinak než hlavou – uklidil do brány hostí Laciho centr z rohu.

Vstup po pauze byl jako z černého snu, když se ve 47. minutě Greene znovu trefil, a to hlavou do protipohybu brankáře Vindahla. Domácí však neznervózněli, nenechali hosty čuchnout a hned minutu po inkasovaném gólu znovu vedli. Do rohového kopu Daňka se rybičkou položil Asger Sörensen, a co se týče vzdušných gólů, to bylo »do třetice všeho dobrého«.

»Dostávali jsme góly z rohů, což vyplynulo z našeho špatného bránění. Jinak bychom měli i šanci na postup. Tohle je ale naše chyba a Sparta si postup pohlídala,« řekl po utkání kouč irského mistra Stephen Bradley.

Oba soupeři mohli dát ještě nášup, a to hned několikrát. Hosté trefili břevno, za domácí pálil šance hlavně střídající Kuchta. Ovšem jiný žolík z lavičky se přeci jen nakonec trefil a stanovil konečné skóre na 4:2. Byl to albánský útočník Indrid Tuci, který po pár vteřinách pobytu na hřišti předvedl dokonalou střelu k tyči hostující svatyně. »Dali jsme krásné čtyři góly, takže můžeme být spokojeni,« řekl pro klubovou televizi křídelník Kryštof Daněk.

Sparťanský výkon dnes nebyl žádná hitparáda a hrát proti silnějšímu soupeři, asi by měla problémy. Jenže mistr znovu prostřídal hráče, pošetřil síly uprostřed náročného programu, a hlavně – výsledkově byl znovu stoprocentní. Dnes i díky tomu, že ostrovního soupeře porazila ze vzduchu, tedy »po anglicku«…  

* * *

Sparta Praha – Shamrock Rovers 4:2 (2:1)

Branky: 29. Olatunji, 41. Ross, 48. Sörensen, 71. Tuci – 32. a 47. Greene. Rozhodčí: Sozza – Tegoni, Rossi – Di Paolo (video, všichni It.). ŽK: Sadílek, Laci, Daněk – Cleary, Nugent. Diváci: 17 367. První zápas 2:0, postoupila Sparta.

Sparta: Vindahl – Ross, Pavelka, Sörensen (62. Zelený) – Wiesner (84. Suchomel), Sadílek, Laci (62. Solbakken), Imanol – Daněk (69. Tuci), Krasniqi – Olatunji (69. Kuchta). Trenér: Lars Friis.

Shamrock: Pöhls – Hoare (24. Cleary), Lopes, Grace – Honohan, Farrugia (63. Poom), O’Neill, Nugent, Clarke (63. Burns) – Watts (63. Byrne), Greene (75. Burke). Trenér: Stephen Bradley.

(koz)

FOTO – sparta.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy