Královna Viktoria koupila Prince. A jde do boje o Evropskou ligu

Nejen Sparta a Slavia. V osudí o postup do základní části evropských pohárových soutěží jsou také fotbalisté Plzně a Mladé Boleslavi. Viktoria se zítra ve Skotsku popere o Evropskou ligu, tým z města automobilů zase v Maďarsku o »nižší« Konferenční ligu.

Česká republika má zatím jistotu účasti jednoho týmu v Lize mistrů – tím je po výhrách 2:0 a 2:0 ve 4. předkole nad švédským Malmö FF pražská Sparta. Konkurenční Slavia se o účast mezi 32člennou smetánkou popere dnes večer v odvetě proti francouzkému Lille. I pokud by manko 0:2 z prvního duelu venku v Edenu nesmazala, má jistotu startu v Evropské lize.

Třetím do party, který už ví, že se ho poháry budou týkat tak jako tak, je Viktoria Plzeň. Pokud zítra udrží či navýší ve Skotsku náskok 1:0, který si proti Heart of Midlothian vybojovala doma, čeká ji Evropská liga, v případě, že bude šťastnější soupeř, spadne do Konferenční ligy.

Takovouto jistotou zatím nedisponuje z českého kvarteta jen Mladá Boleslav. Ta se představí zítra na stadionu Fehérvári úti v maďarském městečku Paks. První utkání v mladoboleslavské Lokotrans Aréně skončilo nerozhodně 2:2, a tak mají k postupu do EKL oba týmy stejně blízko i daleko. Utkání bude premiérou švédského trenéra Andrease Brännströma, který v minulém týdnu u mladoboleslavského týmu překvapivě nahradil jinak úspěšného kouče Davida Holoubka.

Oba týmy soupeřící v play off Evropské konferenční ligy v uplynulém víkendu nehrály, neboť si shodně odložily ligová utkání. To se týká i Plzně, jež přitom mohla v případě výhry nad Olomoucí jít do čela tabulky Chance ligy před Spartu. Mnohem důležitější v této fázi sezony pro ni však je Evropská liga, která by jí přinesla přes 100 milionů korun jen za účast. »Program máme poměrně nabitý a bylo dobré, že jsme si mohli trochu oddychnout a zaměřit veškeré myšlenky i úsilí jen a jen na odvetu, která nás čeká. Přišlo nám to vhod a jsme ta tuto možnost rádi. Chceme být maximálně připraveni a soustředíme se jen na čtvrteční zápas,« uvedl plzeňský asistent Marek Bakoš.

Evropskou ligu bere jako obrovskou výzvu, podle něj je o stupínek výše než EKL, kde v minulé sezoně Viktoria došla až do čtvrtfinále. »I z pohledu jmen jsou tam zase trochu atraktivnější soupeři. A je tam i o dva evropské zápasy více v tom novém systému, což je dobré pro hráče. Každý takový zápas je posouvá a je dobré jich hrát co nejvíce. To jsme si potvrdili v minulé sezoně, jak se kluci zlepšovali. Chceme postoupit, to je náš cíl,« připojil Bakoš.

Aby se Viktoria na klíčový souboj lépe naladila i v zákulisí, oznámila dnes posilu, kterou se stává Prince Kwabena Adu. Dvacetiletý ghanský útočník Západočechy zaujal ve vzájemných zápasech proti Kryvbasu Kryvyj Rih a nyní ho získali to svých řad.

»Vzhledem k postupu do pohárové Evropy nás čeká náročný program na třech frontách a chceme na něj být co nejlépe připraveni. O hráči jsme věděli, navíc nás velmi zaujal i během vzájemných duelů s Kryvbasem. Jde o silného, rychlého a technicky vybaveného útočníka. Když se naskytla příležitost přivést jej do našeho týmu, reagovali jsme a slibujeme si od něj ještě větší zvýšení konkurence v ofenzivě,« okomentoval na stránkách Viktorie nový příchod Daniel Kolář, sportovní ředitel klubu.

Vzhledem k tomu, že zasáhl do 3. předkola Evropské ligy, nemůže být trenérovi Miroslavu Koubkovi k dispozici ve čtvrtek ve Skotsku. »Budou klukům držet ve čtvrtek palce, aby vše zvládli a mohli jsme si pak společně zahrát Evropskou ligu,« uvedl Prince Adu.

Dodejme, že Boleslav půjde do boje v Maďarsku v 19.00, Plzeň ve skotském Edinburghu ve 20.45 hodin. I ve čtvrtek se tak má český fotbalový fanoušek nač těšit…

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy