Kairinenův gól snů přivál Spartě další bod v Lize mistrů. Remíza na půdě německého vicemistra!

AKTUALIZOVÁNO

Skvostný gól Kaana Kairinena, který se bude vyjímat ve všech »highlightech« z druhého kola základní fáze Ligy mistrů, přivál fotbalové Spartě nečekanou remízu ze Stuttgartu 1:1. Něco, co se nečekalo, je skutkem a Letenští jednak napravili zakopnutí z minulého kola české ligy a jednak si hýčkají bilanci neporazitelnosti v největší evropské soutěži i po jejích dvou kolech. Bravo!

Kdybyste to vzali logikou věci – a jak známo, fotbal nemá logiku, je Sigma Olomouc lepší než druhý tým bundesligy Stuttgart. Hanáci totiž dokázali Spartu porazit 3:2, jenže ta dnes získala supercenný výsledek na půdě velkého favorita.

V prvním poločase sice německý klub držel míč častěji, ale větší příležitosti si vytvářeli hosté. Už na počátku mohli dvakrát udeřit, ale pak v sedmé minutě inkasovali z jednoduché akce a vlastně z první šance Stuttgartu. To tvůrce hry Mittelstädt odcentroval před branku Sparty a tam se hlavou přes stínujícího Ryneše prosadil Enzo Millot.

Děravá obrana Letenských připomněla čtyři dny starý horor z domácí ligy, kdy zadáci doslova darovali Sigmě tři góly. Jenže tentokrát platilo, že první vyhrání z kapsy vyhání. Další gól už defenzivně skvěle hrající hosté favoritovi nedovolili.

A naopak – sami třikrát udeřili. Ve všech případech trefili tyč. Nejprve Martin Vitík po standardní situaci Kairinena ve 13. minutě. Následně totéž předvedl sám finský středopolař z přímého kopu a vzápětí i Birmančevič hlavou po centru Ryneše.

Něco vám neštymuje? Ano, Kairinenův kop totiž přišel ve 32. minutě a bylo to z »přímáku«, kdy se krásně levačkou trefil do šibenice a míč se od tyče odrazil do sítě. To lépe nešlo trefit, protože i gólman Nübel byl v rohu své svatyně včas, ale tohle se prostě chytit nedalo. Výstavní gól, skvělý fotbalový moment.

Jestliže se hitem internetu stal chytrý gól Qazima Laciho z minulého duelu proti Salcburku (3:0), pak teď mu bude nejen dýchat na záda, ale i ho předežene o několik koňských délek dnešní branka Kairinena před vyprodaným šedesátitisícovým svatostánkem ve Stuttgartu.

Birmančevičova šance hlavou byla nicméně pohříchu poslední superakcí hostí. Po změně stran se Sparta víceméně jen bránila, ale týmově i takticky to od ní byl vyzrálý výkon. Na střely to sice skončilo 25:14 pro domácí, jenže žádné obří šance diváci neregistrovali. Snad jen střelu Riedera z 88. minuty, kterou skvělým tygřím skokem Vindahl zneškodnil. Jinak to byl spíše házenkářský zámek domácích, ale bez tutovek.

»Je to pro nás velmi důležitý bod a já se cítím skvěle, když můj gól pomohl týmu. Je to jako sen. Hezčí gól jsem nikdy nedal,« liboval si hrdina duelu Kairinen, který se trefil již v prvním duelu hlavní fáze na Letné proti Salcburku. »Říkali jsme si o poločase, že musíme lépe zužitkovat šance, ale ve druhém poločase to bylo těžké, moc jsme jich neměli. Ale ukázali jsme mentalitu a týmového ducha,« liboval si finský záložník.

»Před pár týdny jsme se po dlouhé době dostali do Ligy mistrů a teď máme čtyři body. Asi bychom si nemohli přát víc. Jsem rád za kluky a jejich výkon, musím je pochválit. A miluji naše fanoušky. Moc nám pomohli a doufám, že si tu užijí i pivní slavnosti, než se vrátí domů,« řekl kouč Sparty Lars Friis.

* * *

VfB Stuttgart – Sparta Praha 1:1 (1:1)

Branky: 7. Millot – 32. Kairinen. Rozhodčí: Lukjančukas – Mirauskas, Kazlauskas (všichni Lit.) – Brisard (video, Fr.). ŽK: Stenzel – Kairinen. Diváci: 60 000 (vyprodáno).

Stuttgart: Nübel – Stenzel (62. Chase), Rouault, Chabot, Mittelstädt – Karazor (76. Touré), Stiller – Millot, Undav, Leweling (84. Rieder) – Demirovič (62. Führich). Trenér: Sebastian Hoeness.

Sparta: Vindahl – Vitík, Panák, Zelený – Preciado, Kairinen, Laci (70. Sadílek), Ryneš – Birmančevič, Haraslín (81. Krasniqi) – Rrahmani (70. Olatunji). Trenér: Lars Friis.

(koz)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy