Do třetice všeho dobrého? Národní tým ve Vratislavi proti Ukrajině

Čeští fotbalisté zakončí říjnový reprezentační sraz v pondělí v polské Vratislavi, kde bude jejich soupeřem »domácí« Ukrajina. Na neutrální půdě se hraje s ohledem na válečný konflikt s Ruskem. Národní tým bude chtít od 20.45 hodin navázat na dvě výhry v řadě. Bude platit okřídlené »do třetice všeho dobrého«?

Situace ve skupině B1 je pořádně zamotaná. Vede ji Gruzie se šesti body o skóre před Českou reprezentací, Ukrajina a Albánie mají po třech bodech. Ukrajinci své první tři získali v pátek, kdy porazili do té doby stoprocentní Gruzínce.

Češi předvedli ve stejný den asi nejlepší výkon pod koučem Ivanem Haškem, který vede mužstvo od počátku kalendářního roku, když vystřídal na nejsledovanějším trenérském křesle v zemi Jaroslava Šilhavého.

Po výhrách v přípravě přišlo fiasko na EURU v Německu, kde se tým s jediným bodíkem na kontě pakoval už po základní skupině. A do Ligy národů vstoupil katastrofou v podobě porážky 1:4 v Gruzii. Pak však částečně uklidnil kritiku výhrou v pražském Edenu 3:2 a v pátek na druhém břehu Vltavy na Letné proti Albáncům koncertoval, když se dvakrát trefil Tomáš Chorý.

»Byl to povedený zápas, nechci hodnotit, jestli nejlepší. Věřím, že jsme schopni na takové výkony navázat a dál vítězit,« uvedl kouč Hašek v souvislosti s zítřejším utkáním Ligy národů.

Herní klíč této soutěže, jež nahradila nezáživné přátelské zápasy, není tak složitý, jak to na první pohled vypadá. Čtyřiapadesát účastníků je rozděleno jako v předešlých ročnících do čtyř výkonnostních lig A, B, C a D. V »áčku« až »céčku« hraje 16 týmů ve čtyřech skupinách, v nejslabší úrovni D pak šest reprezentací ve dvou skupinách po třech. Vítězové jednotlivých skupin od »béčka« po »déčko« postoupí do vyšší ligy, poslední týmy z »áčka« po »céčko« sestoupí. Nově se hraje i baráž, která čeká mužstva z druhých míst ve druhé nejvyšší úrovni s třetími z té nejvyšší. Stejně je tomu i mezi úrovní B a C.

O trofej si nově zahraje hned osm týmů – první dva z každé ze skupin v »áčku«. Vítězové čtvrtfinále postoupí do závěrečného Final Four, jež je na programu v červnu příštího roku. Kromě sportovní prestiže bude v Lize národů lákadlem i to, že z ní vede cesta do baráže o postup na mistrovství světa 2026, které uspořádají Mexiko, Kanada a Spojené státy americké. V ní si zahrají čtyři nejlepší mužstva, která nepostoupí přímo z klasické kvalifikace. Ta startuje na jaře 2025.

(koz)

FOTO – Facebook.com/narodak

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy