Čínští vzpěrači udrželi olympijské zlato, umělecký plavecký tým se zapsal do historie

Čínští vzpěrači Li Fa-pin a Chou Č’-chuej, oba úřadující olympijští vítězové, si v Paříži 2024 udrželi své tituly, přičemž Čína ve středu získala také své vůbec první zlato v uměleckém plavání.

Po 12. dni jsou na čele medailové tabulky Spojené státy s 27 zlatými medailemi, zatímco Čína zůstává na druhém místě s 25 zlatými medailemi.

Jednatřicetiletý Li vytvořil olympijský rekord 143 kg v trhu a zvedl v nadhozu 167 kg, celkem 310 kg, a obhájil tak svůj olympijský titul ve vzpírání mužů do 61 kg v první vzpěračské soutěži těchto olympijských her.

»Svůj výkon bych ohodnotil 9 body z 10, jedinou vadou na kráse je, že můj výsledek ve nadhozu nebyl příliš dobrý,« řekl Li a uznal, že dosáhnout dokonalosti na olympijských hrách je náročné.

»Přemýšlel jsem o tom, že skončím, ale nadšení publika mě dnes přimělo váhat, zda odejít. I když stárnu, budu se asi dál posouvat dopředu,« dodal.

Chou Č’-chuej z Číny slaví po vítězství ve vzpírání žen ve váze do 49 kg na olympijských hrách v Paříži 7. srpna 2024. FOTO – Xinhua/Fei Maohua

Čína si o několik hodin později udržela další zlatou medaili ve vzpírání, když Chou Č’-chuejtriumfovala v kategorii žen do 49 kg. Sedmadvacetiletá obhájkyně titulu zvedla 89 kg v trhu a vytvořila olympijský rekord v nadhozu se 117 kg, celkem 206 kg, čímž o 1 kg těsně předstihla stříbrnou medailistku Mihaelu Cambeiovou z Rumunska.

Historickým okamžikem pro Čínu bylo získání vůbec první zlaté olympijské medaile v uměleckém plavání. Čína vedla od prvních dvou sestav v soutěži družstev, akrobatickou sestavu ovládla s 283,6934 bodu a nakonec získala celkem 996,1389 bodu a vybojovala zlato.

Tým Číny soutěží během týmové akrobatické sestavy uměleckého plavání na olympijských hrách v Paříži 7. srpna 2024. FOTO – Xinhua/Xia Yifang

»Je to velká pocta, že jsme poprvé získali olympijskou trofej. Byla to velká čest, že jsme se zapsali do historie naší země,« řekla hlavní trenérka Číny Čang Siao-chuan. »Naše děvčata odvedla během tří týmových sestav výrazně lepší výkon. Byly jsme nesmírně nadšené, že můžeme světu ukázat to nejlepší, co v nás je.«

Přelomové okamžiky se odehrály také na atletické dráze. Nina Kennedyová získala historicky první zlatou olympijskou medaili pro Austrálii ve skoku o tyči žen, když se sedmadvacetiletá skokanka stala jedinou skokankou, která překonala 4,90 m poté, co obhájkyně titulu Katie Moonová nezvládla své pokusy na 4,95 m. Američanka získala stříbro za výkon 4,85 m a Kanaďanka Alysha Newmanová se musela spokojit s bronzem.

Jamajčan Roje Stona se postaral o šokující vítězství v hodu diskem mužů hodem dlouhým 70,00 m a druhým hodem tak překonal krátce držený olympijský rekord Mykolase Alekny (69,97 m). Quincy Hall z týmu USA dosáhl času 43,40 sekundy a získal titul v běhu na 400 metrů, zatímco v posledním středečním finále na Stade de France obhájce titulu Soufiane Bakkali z Maroka udržel své olympijské zlato v běhu na 3000 metrů s překážkami.

Alvaro Martin (vpravo) a Maria Perezová ze Španělska se radují po chodecké smíšené maratonské štafetě na olympijských hrách v Paříži 7. srpna 2024. FOTO – Xinhua/Li Gang

Při premiéře smíšené maratonské závodní chodecké štafety získali Alvaro Martin a Maria Perezová první španělskou atletickou zlatou medaili v Paříži, když zvítězili v čase 2 hodiny 50,31 minuty před Ekvádorci Brianem Pintadem a Glendou Morejonovou, kteří získali stříbro v čase 2:51:22.

Aleksandra Miroslawová z Polska porazila ve velkém finále Číňanku Teng Li-ťüan a při olympijské premiéře této disciplíny získala zlato ve sportovním lezení na rychlost mezi ženami, čímž přinesla své zemi první zlato na hrách.

Dvojnásobná mistryně světa, která v pondělí čerstvě vytvořila nový světový rekord 6,06 sekundy, dosáhla času 6,10 a překonala osobní rekord Čou 6,18.

Stříbro Teng je pro Čínu první olympijskou medailí ve sportovním lezení, ale nezdálo se, že by ji tato událost nějak ohromila. »Myslím, že jsem si ještě neuvědomila, čeho jsem dosáhla. V tuto chvíli jsem trochu ztracená,« řekla čtyřiadvacetiletá závodnice.

Teng ve čtvrtfinále v nejtěsnějším souboji dne porazila úřadující mistryni světa Desak Made Ritu Kusuma Dewiovou z Indonésie o pouhých 0,006 sekundy a solidním výkonem zvítězila i v semifinálovém střetnutí proti další Indonésance Rajiah Sallsabillahové.

Kuo Čching (vpravo) z Číny reaguje během finále taekwonda ve váze do 49 kg proti Panipak Wongpattanakit z Thajska na olympijských hrách v Paříži 7. srpna 2024. FOTO – Xinhua/Li Ying

První zlatou medaili z her v taekwondu získala Thajka Panipak Wongpattanakitová, když obhájkyně titulu v kategorii do 49 kg žen porazila ve finále Číňanku Kuo Čching a zvítězila 2:1 na zápasy.

Čína úspěšně postoupila do finále ženského hokeje poté, co v nájezdech udolala třetí Belgii 3:2 na zápasy. Čína se tak podruhé od Pekingu 2008 dostala do olympijského finále ženského hokeje. V pátečním finále se Čína utká s Nizozemskem.

Mezi hlavní body dnešních soutěží patří Noah Lyles usilující o zlato v běhu na 200 m, finále běhu na 110 m překážek a pokračující snaha Číny o zlato ve vzpírání a skocích do vody. Velmi očekávané je také hvězdně obsazené semifinále mužského basketbalu.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy