Čínská kapitánka očekává, že na mistrovství světa žen předvede svůj vlastní styl

Čínská kapitánka Wang Šan-šan prohlásila, že cítí nervozitu, ale na mistrovství světa žen 2023, které se bude konat v Austrálii a na Novém Zélandu od 20. července do 20. srpna, předvede svůj vlastní styl.

»Je zavádějící říkat, že na nás není vyvíjen žádný tlak. Letošní tři velké akce jsou pro nás opravdu velmi náročné,« řekla Wang, vítězka Asijského poháru a držitelka titulu nejlepší hráčky sestavy AFC za rok 2022, v exkluzivním rozhovoru pro Xinhua.

Ještě letos se 33letá veteránka a její spoluhráčky hned po mistrovství světa utkají v kvalifikaci na Asijské hry a olympijské hry v Paříži, v níž se Čína ve skupině D utká s Anglií, Dánskem a Haiti.

»Myslím, že všichni jsou teď ve vysoce pozitivním rozpoložení a náš cíl je zcela jasný. Všichni tvrdě pracujeme, abychom se na tyto akce připravili,« řekla Wang.

Po prázdninové přestávce na čínský Nový rok zahájila Wang svůj nabitý program tím, že se 26. ledna připojila k tréninkovému kempu s národním týmem v Kantonu a 10. února odletěla do Španělska, kde odehraje čtyři přátelská utkání.

Ve Španělsku čínský ženský fotbalový tým porazil Real Betis 2:1 a Sporting de Huelva 4:0, ale prohrál se švédským ženským týmem 4:1 a remizoval bez branek s Irskou republikou.

»Je to dobrá příležitost, jak se rozehrát před mistrovstvím světa. Prostřednictvím těchto zápasů chceme simulovat hru proti soupeřům, jako jsou Anglie a Dánsko, abychom odhalili naše problémy a slabiny,« uvedla.

»Jejich hra je přímočařejší a jejich útok i obrana jsou stále rychlejší a rychlejší, což je pro nás opravdu výzva. Snažíme se přijít na jejich hru sledováním analytických videí a pak si udělat nějaké plány,« řekla Wang s tím, že evropské týmy udělaly v posledních letech výrazný pokrok a jejich taktika je mužnější, což je trend v ženském fotbale.

Wang zdůraznila, že ona a její spoluhráčky budou letos čelit obrovskému fyzickému a psychickému tlaku. »Možná bude větší fyzický tlak. Tři soutěže jsou si velmi blízké, takže je pro nás zásadní, abychom si v počáteční fázi vybudovaly fyzickou kondici.«

K psychické stránce dodala, že mentalita týmu se zlepšila po Asijském poháru, kdy zažila mnohokrát propad a pak se nakonec vrátila zpět.

»Ve skutečnosti po příchodu Šuej Čching-sia (hlavní trenérka čínské ženské fotbalové reprezentace, která tým dovedla k zisku titulu na Asijském poháru) vždy zdůrazňovala, že bychom měly být sebevědomé a jednotné,« řekla Wang.

Číňanka Čang Lchien (třetí zleva) slaví gól se spoluhráčkou Wang Šan-šan (druhá zleva) během finále proti Jižní Koreji na Asijském poháru žen 2022 v indické Bombaji 6. února 2022. FOTO – Xinhua/Javed Dar

Wang jako kapitánka pomáhá mladým hráčkám začlenit se do národního týmu. »Tým je ve stadiu střídání nových se staršími. Myslím, že je dobré, aby přicházeli další mladí hráči a tým byl plný vitality.«

»Také doufám, že se mladé holky nebudou bát a nebudou nervózní. Pokud budou dobře trénovat a hrát, stačí to. V soukromí s nimi o tréninku mluvím. Pokud mají nějaké problémy, jsem ochotná jim kdykoli pomoci,« zdůraznila.

Wang se v médiích zmínila, že bude i nadále hrát v domácích klubech, ale věří, že hráčky hrající v zahraničí jsou pro národní tým přínosem.

»Odjedou do zahraničí, naučí se něco jiného odjinud a při hře v národním týmu se navzájem zkombinují. Myslím, že to prospívá jak jednotlivcům, tak celému týmu,« řekla Wang.

Při rozhovoru o loňském mistrovství světa mužů v Kataru účastnice mistrovství světa žen uvedla, že velmi obdivuje Messiho. »Myslím, že Messi hraje silnou vůdčí roli, a je přínosné se to naučit.« »Je mu 35 let a na mistrovství světa může hrát naplno v zápasech, vést Argentinu dopředu a dělat tým soudržnějším. Myslím, že je to tak důležité,« řekla Wang.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy