Chybělo tak málo! Slováci měli favorizovanou Anglii na lopatkách, ale nakonec padli v prodloužení

AKTUALIZOVÁNO

Tak to bylo něco! Slovensko stálo na mistrovství Evropy ve fotbale minutu a kousek od senzačního postupu do čtvrtfinále na úkor největšího favorita německého šampionátu Anglie. Jenže Albion nakonec slaví šťastný postup po výsledku 2:1 v prodloužení, o němž rozhodl kanonýr Harry Kane.

Ano, ten, který je evidentně prokletý. Nikdy nevyhrál žádnou trofej. A kvůli tomu přestoupil ze »svého« Tottenhamu do Bayernu Mnichov. A ten letos v bundeslize vyhořel. Nechybělo málo, a i šance jednoho z nejšikovnějších snajprů všech dob vyhořely také na reprezentační půdě.

Slovensko si bylo vědomo toho, že Anglie ve skupině nepřesvědčila. Sice ji vyhrála, ale byla to nuda k uzívání. Média na týmu z britských ostrovů nenechala nit suchou. Pomalá hra, jako by šlo o staré pány v rámci vesnické exhibice.

Umíte si představit, co by se na ostrovech dělo, kdyby svěřenci kouče Garetha Sougethea dnes vypadli? Jenže – na kdyby se nehraje. A pro Slováky má dnešní heroický výkon smutnou tečku.

Přitom začali skvěle a vypracovávali si jednu šanci za druhou. V útoku se opět bila tykadla z české ligy – slávista Ivan Schranz a sparťan Lukáš Haraslín. A první jmenovaný skvěle zakončil akci z 25. minuty, kdy uklidil za Pikfordova záda Strelcovu nahrávku.

Angličané si dál nevěděli rady, byli pomalí a strojení. Jako ve skupině. A chystaly se velké slovenské oslavy. Jenže v páté minutě ohlášeného šestiminutového nastavení předvedl parádu Jude Bellingham, který po dlouhém autu »škorpiónem« přes hlavu vyrovnal. A hned zkraje prodloužení přišla další rána, když se po sérii přihrávek ve vzduchu trefil hlavou Kane. V sobotu v Düsseldorfu se tak utká kolébka fotbalu o postup do semifinále se Švýcarskem.

Češi už na EURU nejsou. O to více tuzemští fanoušci přáli Slovákům. Ale přišlo další zklamání. I když – naši východní sousedi se bili jako lvi a odcházejí s hlavou mnohem vztyčenější než tým Ivana Haška…

Zbývá dodat, že si dnes postup mezi nejlepší osmičku zajistil i další favorit – Španělsko. Tým z Pyrenejského poloostrova večer zdolal černého koně turnaje, Gruzii 4:1 a ve čtvrtfinále se utká s domácím Německem.

Celek, který nečekaně postoupil na úkor českého týmu, sice od 18. minuty vedl, když si po jeho první návštěvě na útočné polovině dal vlastní gól Robin Le Normand, ale euforie gruzínských fans dlouho nevydržela. I tak psal podceňovaný celek v Německu krásnou pohádku…

* * *

Anglie – Slovensko 2:1 po prodloužení (1:1, 0:1)

Branky: 90.+5 Bellingham, 91. Kane – 25. Schranz. Rozhodčí: Meler – Eyisoy, Ersoy (všichni Tur.) – Fritz (video, Něm.). ŽK: Guéhi, Mainoo, Bellingham – Kucka, Škriniar, Pekarík, Vavro, Gyömbér. Diváci: 50 000.

Anglie: Pickford – Walker, Stones, Guéhi, Trippier (66. Palmer) – Mainoo (84. Eze), Rice – Saka, Bellingham (106. Konsa), Foden (90.+4 Toney) – Kane (106. Gallagher).

Slovensko: Dúbravka – Pekarík (109. Tupta), Vavro, Škriniar, Hancko – Kucka (81. Bero), Lobotka, Duda (81. Bénes) – Schranz (90.+3 Gyömbér), Strelec (61. Boženík), Haraslín (61. Suslov).

Španělsko – Gruzie 4:1 (1:1)

Branky: 39. Rodri, 51. Ruiz, 75. Williams, 83. Olmo – 18. vlastní Le Normand. Rozhodčí: Letexier – Mugnier, Rahmouni – Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Morata – Davitašvili. Diváci: 42 233.

Španělsko: Simón – Carvajal (81. Navas), Le Normand, Laporte, Cucurella (66. Grimaldo) – Pedri (52. Olmo), Rodri, Ruiz (81. Merino) – Yamal, Morata (66. Oyarzabal), Williams.

Gruzie: Mamardašvili – Kakabadze, Gvelesiani (79. Kvekveskiri), Kašia, Dvali, Ločošvili (63. Citaišvili) – Čakvetadze (63. Davitašvili), Kiteišvili (41. Altunašvili), Kočorašvili – Mikautadze (79. Zivzivadze), Kvaracchelija.

(koz)

FOTO – uefa.com

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy