Běhá již sedm let, čínský doručovatel se chystá splnit si sen na olympijském maratonu v Paříži

Luan Jü-šuaj, 39letý doručovatel žijící v Pekingu, si nikdy nedokázal představit, že by mohl běžet olympijskou maratonskou trať, dokud v únoru neobdržel e-mail od organizačního výboru Paříž 2024.

Poprvé v olympijské historii se během olympijských her v Paříži uskuteční maraton a závod na 10 km, které budou přístupné veřejnosti, protože organizátoři se snaží nabídnout co největšímu počtu lidí možnost přiblížit se k centru herního dění. O startovní místo se ucházelo více než 800 000 nadšenců z celého světa, ale jen něco málo přes 40 000 běžců mělo to štěstí, že se kvalifikovali.

Luan je jedním z těchto šťastlivců, i když pravidelně běhat začal až před sedmi lety.

Luan Jü-šuaj doručuje 24. června ve čtvrti Chaj-ťien v Pekingu. FOTO – Xinhua/Ju Huanzong

Čínský gigant v oblasti elektronického obchodu JD.com, pro nějž Luan pracuje, byl logistickým sponzorem pekingského maratonu v roce 2017. Ke svému překvapení získal Luan sponzorské místo v závodě, protože jeho kolegové se domnívají, že dokáže běhat rychle a stihne vyřídit více objednávek.

Luan projevil talent pro běhání již v dětství. Jako žák třetí třídy v rodném městě Ťi’an v severovýchodní čínské provincii Ťi-lin vyhrál osm z deseti běžeckých závodů na školním sportovním setkání. »Zbylé dvě byly štafety, které se spoléhaly i na týmové kolegy,« smál se Luan.

Pekingský maraton byl pro běžce považován za vysněný závod, ale pro Luana se tehdy stal spíše přítěží. »Předtím jsem necvičil, natož abych běžel maraton,« vzpomínal. »Do závodu zbýval jen asi měsíc. Nechtěl jsem promarnit vzácnou příležitost, ale bál jsem se, že by mi trénink mohl zabrat příliš mnoho času pro práci a odpočinek.«

I přes své váhání se rozhodl trénovat po nocích, aby se na závod připravil. Kvůli nabitému pracovnímu programu uběhl Luan před účastí na maratonu dlouhém 42,195 km celkem jen asi 70 km. »Chtěl jsem se jen pokusit závod dokončit,« řekl.

Luan Jü-šuaj odpočívá po běhu v pekingském olympijském lesoparku 24. června. FOTO – Xinhua/Ju Huanzong

Maratony jsou těžkou zkouškou fyzické síly, vytrvalosti a pevné vůle a pro běžné lidi představují obrovskou výzvu. »Po 30 km jsem byl nesmírně unavený. Nikdy jsem neměl takový pocit a necítil jsem nohy,« řekl Luan. »Slyšel jsem, jak mi na trase fandí jak dobrovolníci, tak kolegové. Jediné, co jsem měl v hlavě, bylo pokračovat dál a nikdy se nezastavit.«

»Moje číslo na průkazce bylo F2343 a při svém prvním maratonu jsem dosáhl času 4 hodiny 23 minut a 43 sekund. Možná to bylo předurčeno,« poznamenal Luan.

Po pekingském maratonu v roce 2017 začal pravidelně trénovat a začal sdílet své běžecké fotografie na sociálních sítích. Někteří z jeho zákazníků ho zvali, aby se připojil k jejich běžeckému klubu.

Na jejich radu si Luan během práce přivázal k nohám pytle s pískem, s nimiž vystupoval do schodů, aby si zlepšil fyzickou sílu. V noci běhal nejméně dvě hodiny na běžeckém hřišti Pekingské univerzity Ťiao-tung, kde se poprvé setkal se svou ženou.

»Moje matka mě zpočátku nechápala. Ptala se mě, proč se nesoustředím na práci. Ale já vím, že běhání mě uvolňuje a těší. I když je výsledek jen o vteřinu rychlejší než předtím, pocit úspěchu je nesrovnatelný,« řekl.

Luan Jü-šuaj (vpravo) si 24. června s pomocí manželky protahuje svaly po běhu. FOTO – Xinhua/Ju Huanzong

Luan dosud dokončil více než 40 celých maratonů a půlmaratonů, přičemž jeho osobní rekord je 2 hodiny 25 minut a 55 sekund. V roce 2021 se Luan dozvěděl o novince Maraton s masovou účastí, kterou zveřejnil organizační výbor Paříže 2024. Jeho prvním impulsem bylo, že si nemůže nechat ujít příležitost zúčastnit se olympijských her. Uskutečnit tento sen však nebylo snadné.

Podle pokynů museli účastníci nahrát své informace prostřednictvím aplikací, aby do konce roku 2023 dosáhli 100 000 bodů účastí na sportovních aktivitách, včetně chůze, běhu, jízdy na kole, plavání a lyžování.

»Různým sportům odpovídají různé body. Například 5 bodů za 1 km chůze a 10 bodů za 1 km běhu,« uvedl Luan. »Pro mě je moje každodenní pracovní a tréninkové zatížení dostatečné, abych splnil cíl. Proces je důležitější než samotný výsledek.«

Luan Jü-šuaj ukazuje e-mail od organizačního výboru Paříže 2024 z 24. června. FOTO – Xinhua/Ju Huanzong

Během únorových Svátků jara obdržel Luan e-mail od organizačního výboru Paříže 2024. Bylo v něm jasně napsáno: »Jü-šuaj, dokázal jsi to.«

Na rozdíl od přípravy na pekingský maraton v roce 2017 je tentokrát naprosto nadšený. Nyní Luan se svou ženou plánují cestu do Paříže: »Chceme poznat tamní kulturu a navštívit Eiffelovu věž, Vítězný oblouk a Louvre.«

Před měsícem napsal Luan dopis organizačnímu výboru Paříže 2024, aby vyjádřil své nadšení a vděčnost jako amatérský běžec. »Přizpůsobím se co nejlépe jak fyzicky, tak psychicky, abych si užil každý svůj krok na olympiádě,« uvedl Luan.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy