Bach: Podpora městských sportovních aktivit je pro budoucnost olympijských her klíčová

Prezident MOV Thomas Bach zdůraznil význam městských sportovních aktivit ve městech pro budoucnost olympijských her, když se ve čtvrtek zúčastnil budapešťské části olympijského kvalifikačního seriálu pro Paříž.

Bach rovněž ocenil květnovou šanghajskou část soutěže jako »obrovský úspěch«.

»Šanghajská etapa byla velmi úspěšnou ukázkou a tady v Budapešti, i když soutěž sotva začala, už jen z prohlídky místa konání cítíme živou sportovní atmosféru,« řekl Bach.

Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach (vpravo) odpovídá médiím během olympijské kvalifikace v Budapešti 20. června 2024. FOTO – Xinhua/He Canling

Ve snaze prodloužit vzrušení z olympijských her i mimo několik týdnů konání her a přilákat větší pozornost mladých lidí se MOV rozhodl zřídit olympijskou kvalifikační sérii, aby zviditelnil »cestu na olympijské hry«.

Zahajovací série zahrnuje čtyři městské olympijské sporty: skateboarding, sportovní lezení, breaking a freestyle BMX. Probíhá ve dvou etapách, přičemž první etapa byla s velkým ohlasem ukončena v Šanghaji ve dnech 16. až 19. května a druhá etapa se koná v Budapešti ve dnech 20. až 23. června.

Budapešťská etapa se koná v kampusu Národní univerzity veřejných služeb v Maďarsku, kde je všude patrná mladistvá a sportovní atmosféra, která je v souladu se sloganem olympijské kvalifikační série: »Mladší, městštější, otevřenější«.

»V dnešní době musí sport jít tam, kde jsou lidé, ať už v reálném, nebo virtuálním světě. To znamená, že sport musí jít do městských center. Platí to pro masový sport, kdy je třeba nabízet sportoviště ve čtvrtích. A platí to i pro sportovní akce, které by měly být blízko lidem, což znamená, že sport jde za lidmi a nečeká, až lidé přijdou,« řekl Bach.

»To je důvod, proč prosazujeme zavedení těchto nových městských sportů do olympijského programu. Tyto sporty přitahují mladou generaci a olympijský program má být vždy jako jakási skládačka, kde máte některé tradičnější dílky a některé inovativní. Tyto městské sporty jsou proto velmi důležité pro dlouhodobý rozvoj olympijských her.«

Prezident Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach (vpravo) odpovídá médiím během olympijské kvalifikace v Budapešti 20. června 2024. FOTO – Xinhua/He Canling

Bývalý olympijský vítěz v šermu zmínil, že ohlasy mnoha sportovců na olympijskou kvalifikační sérii jsou vynikající a podobně se vyjadřují i mezinárodní sportovní federace. Tato podpora je pro MOV při budování systému budoucích akcí klíčová.

Ze čtyř soutěžních disciplín bude mít v Paříži olympijskou premiéru breakdancing. Organizační výbor Los Angeles ji však pro hry v roce 2028 nevybral, což znamená, že po úspěšném debutu dočasně opustí olympijskou scénu.

»Nyní došlo k rozhodnutí organizačního výboru (Los Angeles) o tom, co vidíme u breakdance. A myslím, že to, co jste mohli nejen cítit, ale i zažít, je, že si breakdancingu velmi vážíme. Měli jsme ho na olympijských hrách mládeže v roce 2018 a víte, že to tehdy vedlo do Paříže. Takže velmi doufáme, že pak Brisbane v roce 2032 nabídne Bboys a Bgirls opět možnost splnit si svůj olympijský sen,« řekl Bach.

V dnešních soutěžích se čínská závodnice Luo Č’-lu umístila na šestém místě v boulderingu v kombinované disciplíně sportovního lezení, což ji staví do výhodné pozice pro boj o účast na olympijských hrách v Paříži.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy