Atletika ve Vítkovicích oslaví 100 let i zbrusu novým mítinkem na českém území

»Psal se počátek roku 1924 a Karel Sláma, učitel z Hrabůvky, pojal spolu s dalšími atlety závodícími za Sportovní klub Moravská Ostrava myšlenku založit ve Vítkovicích oddíl atletiky. Vítkovické železárny iniciativu podpořily a vybudovaly na svém pozemku na místě dnešního Městského stadionu hřiště s atletickou dráhou dlouhou 458 metrů. Za člena lehkoatletického ústředí byl vítkovický oddíl přijat 8. dubna 1924. Měl 18 členů, jeho prvním předsedou byl MUDr. Karel Toman.« Tak začal příběh Vítkovické atletiky před sto lety. Od nadšení a prvních kroků několik lidí urazila vítkovická atletika cestu, která se nesmazatelně zapsala do povědomí nejen sportovního světa. V rámci oslav tohoto příběhu startuje několik novinek. Jednou z nich je i úplně nový mítink na území České republiky – Ostrava Silver Spike, Stříbrná tretra. Koná se 10. září na Městském stadionu v Ostravě-Vítkovicích.

»Je to otevřený závod pro ročníky narození 1934 až 2008. Oslava atletiky, od vycházejících hvězd po veterány i para atlety. Zváni jsou úplně všichni. Mítink bude trvat necelé tři hodiny. Diváky čeká česká špička, a těšit se mohou i na zajímavá jména ze světa. Vstupné je symbolické, 50 Kč. Výtěžek poputuje na rozvoj para atletiky mládeže v regionu. Vstupenky budou v prodeji v den konání akce 10. 9. od 10.00 na pokladnách Městského stadionu nebo na základě rezervace na email vstupenky@zlatatretra.czpopisuje dlouholetý předseda SSK Vítkovice a jeden z hlavních hybatelů atletiky v regionu i v Česku, Oldřich Zvolánek.

»Stříbrná tretra je skvělým doplňkem celého rámce atletického roku v činnosti týmů, které připravují akce na Městském stadionu v Ostravě. Oslavujeme 100 let atletiky v SSK Vítkovice a nabízíme možnost druhému sledu soutěžit v přiměřené zahraniční konkurenci. Mítink má statut World Athletics Continental Tour Challenger a dají se zde získat cenné body kategorie D do světového žebříčku. Ve sprinterském dvojboji na 60 m a 100 m budou domácímu Zdeňku Stromšíkovi zatápět’ Brit Adam Gemili s osobním rekordem 9,95 s a estonský rekordman Karl Erik Nazarov (10,18). Čeká se rychlá osmistovka Jonaha Koeche, který reprezentuje USA a má zaběhnutých 1:44,32. Obrovsky zájem je o běh na 1500 m se čtyřmi běžci s časy pod 3:37 s. Nejlepší Američan Cooper Teare má 3:32,16. V disku bude házet vítěz Afrických her Victor Hogan a česká jednička Marek Bárta. I ženské střední běhy slibují časy na úrovni  dvou minut na 800 ma 1500 m pod 4:05 s Keňankou Nancy Cheropovou a Američankou Eleanor Fultonovou. Na 100 m překážek přijede Holanďanka Maaike Tjin-A-Lim s osobním rekordem 12,66. Čekáme účast i české špičky, která bude startovat po národním šampionátu družstev,« doplňuje manažer Silver i Golden Spike, Alfonz Juck a slibuje velkou podívanou.

Velké ostravské atletické akce jsou známy také originálními trofejemi pro vítěze. Nejinak tomu bude i při Stříbrné tretře. Skutečné stříbrné »hřebíky« v podobě šperku si pověsí na krk každá vítězka či vítěz. Jejich autory jsou sochaři Jaroslav Koléšek a Martin Mydlarčík, šperkařské řešení provedl Jan Michalisko. 

Diváci se mohou těšit na pestrý program. V soutěžích mužů na sprinterský dvojboj 60 m a 100 m, 800 m, 1500 m, 3000 m, 110 m př., skok daleký, hod diskem a hod kladivem. Ženy se představí ve sprinterském dvojboji 60 m a 100 m, 800 m, 1500 m, 100 m př., skoku vysokém, hodu kladivem a oštěpem.  

Při mítinku bude také vyhlášen Klub legend Vítkovické atletiky, jehož členy jsou medailisté z velkých evropských a světových akcích. Mítinkem oslavy ale nekončí. V říjnu vyšle na pulty knihkupectví nakladatelství Albatros speciální titul k »vítkovické stovce«, 26. října odstartuje nový projekt Zlatý maraton Emila Zátopka Ostrava a 23. listopadu se uskuteční gala večer.

(koz)

FOTO – SSK Vítkovice

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy