128. Běchovice lákají na souboj olympioniček

Už jen necelé dva týdny zbývají do startu 128. ročníku silničního závodu Běchovice – Praha. Jedním z hlavních lákadel závodu bude souboj českých olympioniček Moiry Stewartové a Terezy Hrochové.

Obě běžkyně náročnou běchovickou trať velmi dobře znají. Moira Stewartová dokázala tento závod opanovat třikrát v řadě v letech 2020–2022. V roce 2021 zvítězila v čase 33:24, což dělá ze svěřenkyně Václava Janouška historicky třetí nejrychlejší závodnici tohoto mítinku. Rychlejší byly pouze Keňanky Glorius Jepkirui, která loni zaběhla nový traťový rekord 32:41 a Nancy Wambua, která ho od roku 2014 s časem 33:18 držela před ní. Stewartová je národní rekordmankou na dráhové desítce, půlmaratonu i maratonu a o uplynulém víkendu vyrovnala české historické maximum i na silniční desítce, když se s časem 32:29 zařadila na vrcholu národních statistik po bok Petry Kamínkové. »Na závod se moc těším. Běchovice mám ráda. Jsou mají srdcovkou. O víkendu jsem si na Slovensku potvrdila, že desítka je stále mojí silnou tratí, takže se o to víc těším, že bych mohla něco předvést i u nás doma,« vzkazuje Stewartová.

Běchovice jsou zároveň také mistrovstvím České republiky v silničním běhu a loni se zde radovala z titulu právě Tereza Hrochová, která se po dvou stříbrech a jednom bronzu konečně dočkala zlaté medaile. Před rokem byla rychlejší pouze nová traťová rekordmanka Glorius Jepkiruiová a Tereza zaznamenala historicky šestý nejrychlejší čas závodu 33:39. Také letos se nachází ve skvělé formě, když si vylepšila své osobní rekordy v půlmaratonu i maratonu. »Na závod se těším. Budu se snažit poprat o co nejlepší umístění. Desítka je pro mě doplňkovou tratí, ale Běchovice jsou závod, kterým tradičně ukončuji sezónu,« uvádí Hrochová.

Moira s Terezou nás reprezentovaly i na obou letošních reprezentačních vrcholech. Na mistrovství Evropy v Římě i na olympijských hrách v Paříži si vedla lépe Hrochová. Ovšem co se týká Běchovic, tak zatím se Stewartovou vždy prohrála. Můžeme se tak v podání našich dvou nejlepších vytrvalkyň těšit na napínavý souboj.

Na startu jsou samozřejmě vítáni všichni, kteří se chtějí stát součástí historie a okusit atmosféru tohoto výjimečného závodu, který je tím nejstarším v Evropě a cení si ho i World Athletics, která bere Běchovice jako svou chloubu a ocenila ho prestižní plaketou atletického dědictví. Stále je ještě možné se k závodu registrovat. Veškeré info k registraci najdete na stránkách závodu www.bechovice-praha.cz.

O pitný režim se postará Mattoni

Při běhu dochází ke zvýšenému pocení a tím se také zvětšuje riziko dehydratace. Závodníci by se proto kromě co nejlepšího sportovního výkonu měli zaměřit i na správný pitný režim. Ten zajišťuje partner závodu – minerální voda Mattoni, která je díky vyváženému poměru vápníku, hořčíku a draslíku tou nejlepší volbou nejen pro každý den, ale právě i pro přirozenou hydrataci a doplnění minerálů před, při i po sportovním výkonu. Pro účastníky závodu bude na místě připraveno 3000 litrů minerální vody Mattoni, která bude k dispozici na startu, osvěžovací  stanici na trati i v cíli závodu. »Pohyb a zdravý životní styl jsou v DNA Mattoni. Proto jsme nadšení, že je můžeme propagovat i v rámci podpory nejstaršího běžeckého závodu v Evropě,« dodává Lutfia Volfová, tisková mluvčí společnosti Mattoni 1873.

Co na běžce čeká při 128. ročníku

  • legendární 10kilometrová trať z Běchovic na Pražačku
  • více než 3000 běžců
  • triko JOMA ve startovním balíčku
  • finišerská medaile
  • živá hudba a fan zóna v cíli
  • autogramiáda nejlepších českých běžců
  • fotky, cílové video a diplom v mailu nejpozději druhý den po závodě
  • propracované statistiky ze všech ročníků
  • 26 kategorií včetně štafet a týmového závodu
  • poměření s elitními českými i zahraničními běžci

(koz)

FOTO – atletika.cz

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy