Mango – multivitamínová bomba. Pomoc v době chřipkové epidemie

Mrazivé dny, které nás teď čekají, a boj s plíživou chřipkovou epidemií volají po vyšším přísunu vitamínů. Nabídka supermarketů je stále poměrně pestrá, i když našeho sezónního ovoce je málo. Zkuste ale něco exotičtějšího! Například mango – nejen že si na zralém plodu pochutnáte, navíc dodáte tělu velké množství vitamínů i prospěšných minerálních látek.

Plody manga v obchodě nepřehlédnete. Oválné a těžké plody mají většinou protáhlý, ledvinovitý nebo srdcovitý tvar. Jsou poměrně velké, měří přes dvacet centimetrů na délku, nejčastěji zelené barvy, s nádechem do oranžova až červena. Skutečně zralé a lahodné mango je ale převážně červené. Chcete-li si na něm pochutnat, vybírejte pouze plody zralé a měkké. Dužina zralého manga má sytě žlutou barvu, je vláknitá a velice šťavnatá.

Mango, jak je známo, je tropické ovoce, plod mangovníku. Abychom ho mohli konzumovat u nás, dovážejí se k nám manga nezralá, která snáze přečkají cestu (nezralá jsou trpká a tuhá). Ovšem ve své domovině v jižní a jihovýchodní Asii se na stůl dostávají jako měkké a lahodné. Jsou zde stejně oblíbené, jako u nás jablka. V Indii, Barmě, na Srí Lance, v Pákistánu a Bangladéši byly nalezeny fosilie staré 25 až 30 milionů let. Rostou na mohutných stromech – mangovníky dosahující přes 20 m výšky a dožívá se až 350 let. Květenství tvoří velké množství drobných žlutočervených kvítků, ze kterých vyrůstá jeden až pět plodů v trsu. Existuje ale mnoho odrůd nejrůznější velikosti stromů i plodů (až 1000). Některé plody mohou vážit až dva kilogramy.

A proč je mango tak zdravé?

Toto tropické ovoce má neobvykle vysoký obsah hned tří antioxidantů: vitaminu C, vitaminu E a beta karotenu – základu pro syntézu vitaminu A. Všechny tři zmíněné vitaminy jsou nezbytné pro náš imunitní systém. Mango je proto velmi vhodné konzumovat v rámci čistících kúr, při rekonvalescenci, v době nemoci i jako prevenci nemocí. Vitaminy A a E silně podporují obnovu sliznic, mango nám tak pomůže např. pro doléčení rýmy, zánětů v krku a kašle. Častou konzumací manga si můžeme efektivně doplňovat hladinu vitaminu B6 – pyridoxinu. Jeho nedostatek se projevuje nervozitou, nespavostí, nesoustředěností, dokonce depresemi. Mango je prostě a jednoduše přírodní multivitamínovou bombou.

A co s peckou, která po konzumaci zbude? Zasadit! Semeno manga opatrně vyndejte z dřevnatého obalu a zasaďte do kypré, lehké půdy budoucím klíčkem dolů. Směr růstu klíčku poznáte snadno z tvaru semene. Vrchní část semena může vykukovat nad povrch. Jedná se o poměrně velkou rostlinu, proto volte raději větší květináč. Mango má rádo teplo a světlo. Půda by měla být vlhká, nikoli však přemokřená. Asi za 3–5 týdnů začne klíčit a během půl roku vytvoří rostlinu vysokou půl metru. Ovšem plodů se hned tak nedočkáte. Plodí až dospělé stromy, které v našich podmínkách vypěstovat nelze.

(mac)

FOTO – pixabay

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy