Dvě skupiny spojené se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) prohlásily, že sladidlo aspartam je »možným karcinogenem«, ale jeho konzumace v již schválených množstvích je bezpečná, uvedl deník The Guardian.
Tato rozhodnutí jsou výsledkem práce dvou samostatných skupin odborníků WHO, z nichž jedna označuje, zda existují důkazy o tom, že látka představuje potenciální nebezpečí, a druhá posuzuje, jak velké riziko tato látka v životě představuje. Aspartam je jedním z nejoblíbenějších sladidel na světě, které se používá ve výrobcích od dietních limonád Coca-Cola po žvýkačky Extra.
Na tiskové konferenci, která se konala ještě před vyhlášením, se vedoucí oddělení výživy WHO Francesco Branca snažil pomoci spotřebitelům, aby se ve zdánlivě protichůdných prohlášeních vyznali, zejména těm, kteří umělá sladidla vyhledávají, aby se vyhnuli cukru. »Pokud spotřebitelé stojí před rozhodnutím, zda si vzít kolu se sladidly, nebo s cukrem, myslím, že by se měla zvážit i třetí možnost, a to pít místo toho vodu,« řekl Branca.
Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny se sídlem v Lyonu ve svém prvním prohlášení o této přídatné látce, které bylo oznámeno v pátek v ranních hodinách, uvedla, že aspartam je »možný karcinogen«. Tato klasifikace znamená, že existují omezené důkazy o tom, že látka může způsobovat rakovinu. Nebere v úvahu, jaké množství by člověk musel zkonzumovat, aby byl ohrožen, což posuzuje samostatný panel WHO a Společný výbor pro potravinářské přídatné látky (JECFA) Organizace pro výživu a zemědělství se sídlem v Ženevě.
Po provedení vlastního komplexního přezkumu JECFA uvedl, že nemá přesvědčivé důkazy o škodlivosti aspartamu, a nadále doporučuje, aby lidé udržovali spotřebu aspartamu na úrovni nižší než 40 mg/kg denně. Poprvé stanovila tuto úroveň v roce 1981 a regulační orgány na celém světě mají pro svou populaci podobné pokyny. Několik vědců, kteří se na recenzích nepodíleli, uvedlo, že důkazy spojující aspartam s rakovinou jsou slabé. Sdružení potravinářského a nápojového průmyslu uvedla, že rozhodnutí ukazují, že aspartam je bezpečný a je dobrou volbou pro lidi, kteří chtějí snížit obsah cukru ve stravě.
WHO uvedla, že stávající úrovně spotřeby znamenají, že například osoba vážící 60-70 kg by musela denně vypít více než 9-14 plechovek limonády, aby překročila limit, který vychází z průměrného obsahu aspartamu v nápojích, což je přibližně desetinásobek toho, co konzumuje většina lidí. »Naše výsledky nenaznačují, že by příležitostná konzumace mohla pro většinu spotřebitelů představovat riziko,« uvedl Branca. Uvedl, že WHO nenabádá společnosti, aby aspartam ze svých výrobků zcela odstranily, ale naopak vyzývá výrobce a spotřebitele k umírněnosti. Začátkem tohoto roku WHO uvedla, že neexistují žádné důkazy o tom, že by sladidla pomáhala při kontrole hmotnosti, což průmysl zpochybnil.
(jb)