Zmrazování potravin. Triky, jež určitě oceníte!

Optimální teplota pro mražení potravin je -18° C. Tak praví odborníci. Zmrazit lze leccos – maso, ryby, pečivo, ovoce, hotová jídla. U mléčných produktů záleží na obsahu tuku. Smetana a máslo se dají zmrazit bez problémů. U zeleniny platí: pokud ji před zmrazením blanšírujete (tj., krátce předvaříte), udrží v sobě více vitaminů.

Ano, i tyto zdánlivé maličkosti (nejen je) nutno mít namysli, když se rozhodnete zmrazit potraviny. A také třeba vědět co do mrazničky nepatří. Určitě se vyhněte potravinám s vysokým podílem vody, k nimž patří například hlávkový salát, jablka a hrušky, rajská jablka. Do mrazničky nedávejte ani omáčky a saláty obsahující vejce či majonézu. Jogurt, celer, ředkvičky, česnek, cibule, syrové brambory, křen v celku (strouhaný křen však ano), banány, syrové mleté maso, slaninu (není k tomu důvod!), sýry atd. také nezamrazujte. A co vejce? Ne, ne a ne!!! Vařená nebo smažená vejce získají konzistenci pryže. Syrová vejce se srazí. Pokud vejce musíte (opravdu musíte?) vejce mrazit, pak před tím oddělte bílky a žloutky a přidejte do nich trochu soli či cukru, samozřejmě bílky a žloutky mrazte zvlášť.

Zmrazovat bychom měli (a to zásadně) jen potraviny čerstvé. Pokrmy v mrazničce označte štítkem s datem a druhem potravin. Na balení potravin používejte alobal, mikrotenové sáčky, fólii nebo plastové misky. Nikdy nepoužívejte kovové, porcelánové, keramické a skleněné nádoby. Mraznička je velice dobrý pomocník, pokud uvaříme více, než je potřeba. Skoro všechny potraviny nebo pokrmy tak do ní můžete uložit.

Potraviny určené ke zmrazení by měly být čerstvé, předvařené či uvařené, ty pak zmrazte co nejrychleji! Do mrazničky vkládejte zcela vychladlé potraviny, důležité je, aby potraviny obsahovaly co nejméně vzduchu.

Mrazit můžete tepelně upravenou zeleninu a maso, tučné maso (ale jen krátce, maximálně několik dní), těstoviny, rýži, knedlíky, bramborovou kaši (ale proč, když čerstvá je nejlepší), pečivo, chléb, moučníky, také ovoce, ovocné šťávy i dřeň atd.

Chcete-li, aby si určité druhy ovoce (jahody, meruňky, maliny, ostružiny, třešně, višně…) zachovaly po rozmrazení svůj původní tvar, rozložte plody na tác nebo podložku tak, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly. Zmrzlé je pak sesypte do mikrotenového sáčku a pečlivě ho uzavřete.

Jemně nasekané zelené bylinky (pažitku, nať petržele…) můžete dát do krabiček nebo je promíchat s vodou a nalít do formy na výrobu ledových kostek. Po zmrazení kostky sesypte do mikrotenového sáčku. Při vaření pak stačí do polévky či omáčky jen vhodit jednu či více kostek.

Pečivo

Chléb musí být úplně čerstvý. Doma ho nakrájejte (na plátky či čtvrtky), nebo celý zabalte do alobalu či mikroténové sáčku a vložte do mrazničky. Zmrazený vydrží až měsíc pokud je z bílé mouky, dva měsíce je-li z tmavé mouky. Rozmrazovat ho nechte při pokojové teplotě. Zmražený toastový chléb můžete rovnou rozpéct v topinkovači.

Pečivo (jen čerstvé) zabalte do mikrotenového sáčku. V mrazničce ho nechte maximálně dva týdny. Rozmrazujeme při pokojové teplotě nebo na jemně vodou postříkaném plechu v troubě asi 10 minut rozpečte.

Moučníky doma připravené z kynutého, listového, tvarohového, piškotového či lineckého těsta se nebojte zmrazit. Kynuté pečivo (vánočky, bochánky, koláče nebo buchty), zabalte ještě teplé do alobalu a po vychladnutí zmrazte. Mrazit můžete i nudlové těsto.

Pozor! Nikdy moučníky před mrazením necukrujte! Nikdy nemrazte pečivo slepené marmeládou! Moučníky nechte v mrazáku maximálně dva měsíce! Obecně platí, že hotové i čerstvé potraviny by v mrazáku neměly být déle než dva až tři měsíce. Byť třeba čerstvé maso »zvládne« v mrazáku i několik měsíců.

Pár poznámek

Mražená zelenina by měla přijít do hrnce či kastrolu vždy zmražená. Možná vás překvapí, že bude uvařená nejméně o třetinu času rychleji, než zelenina čerstvá. Ovoce nechte rozmrzat při pokojové teplotě. Ryby a maso zásadně rozmrazujte pozvolna – přikryté v ledničce. Vodu, která se při rozmrazování zpět do masa »nevtáhla« vždy vylijte! Je to jen voda, žádná šťáva, o níž by bylo škoda přijít. Očištěné čerstvé syrové ryby, osušte, a po dvou až třech hodinách zmrazování je protáhněte studenou vodou, osušte, zabalte do fólie a uložte v mrazničce. Pak budou opravdu jako čerstvé i po rozmrazení.

A ještě… Nepropadejte zoufalství, když vypadne elektrický proud. V naplněném mrazáku vydrží potraviny ještě nejméně dva, a není-li zrovna letní parno, tak i čtyři dny. Samozřejmě, jen tehdy – pokud ho nebudete zbytečně otvírat.

A jedna rada na závěr: Nikdy znovu nezmrazujte, to, co již jednou rozmrzlo! To platí obecně, především pak u masa a ryb. Při opětovném zamrazování se maso fakticky stává nepoživatelným.

Jiří Janouškovec

FOTO – pixabay

Související články

2 KOMENTÁŘŮ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy