Ano, již zítra se dočkáme přelomu letopočtu a vesměs se hodláme »odvázat«. Tradiční poslední procházka k rozloučení se starým rokem osvěží tělo i ducha, ale to základní nás teprve čeká. Dobré jídlo a pár skleniček navíc. Nabízíme vám pár receptů, které vám mohou poslední den v roce zpestřit.
Ke snídani v toustovači opečené tousty potřené máslem, se šunkou a plátkem sýra, možná i s kečupem – pro děti i dospělé mohou být začátkem. K obědu pak vejmrdu, silnou a báječnou polévku. I dětem chutná. Na »doražení« přidejte pár obložených chlebíčků a mezi tím připravte večerní, noční a půlnoční lahůdky pro děti i dospělé.
Vejmrda
Maso vařte klasicky – hovězí ocásky či přední hovězí maso s kostí vložte do mírně osolené vroucí vody s několika kuličkami pepře a nového koření, přidejte jeden bobkový list. Na mírném ohni pozvolna, opravdu pomalu, vařte až do změknutí masa. Maso vyndejte, po vychladnutí vykostěte a pokrájejte. Poté je vraťte do vývaru, zahřejte na bod varu a přidejte křen a jablka. Nevařte, jen pohřejte a hned podávejte. Chutné, zdravé a posilující.
Křehké pečené koleno
Koleno patří k večerní silvestrovské tradici se vším všudy! Budete potřebovat dvě vepřová kolena, a navíc dvě cibule, pár stroužků česneku, lžíci sádla, lžičku drceného kmínu, několik kuliček pepře, dva bobkové listy, 500 ml černého piva, sůl. Kolena důkladně očistěte a opláchněte studenou vodou, osušte. Podél kostí kolena nařízněte až ke kosti, aby se lépe propékala. Do kůže a řezu vetřete sůl a kmín. Poté je dejte do pekáče vytřeného sádlem, obložte maso hrubě pokrájenou cibulí, přidejte bobkový list, celý pepř, podlijte vodou, zakryjte a pečte v troubě předehřáté na zhruba 180 stupňů zhruba 2 až 2,5 hodiny doměkka. Občas podlijte vodou, zhruba po hodině podlévejte mírně pivem. Koleno při pečení obracejte. Po změknutí maso vyndejte, oddělte od kosti, do výpeku přidejte jemně usekaný česnek, vraťte kolena i s kostí do pekáče, přelijte je výpekem a zbytkem piva a odkryté pečte, dokud se nevytvoří křupavá kůrčička. Zrychlit přípravu můžete, pokud kolena povaříte zhruba 20 minut v tlakovém hrnci, po vychladnutí je pak pečte podle výše uvedeného receptu. Nezapomeňte na čerstvě nastrouhaný křen.
Silvestrovský hermelín
Než se kolena uvaří či upečou, dejte si silvestrovský hermelín. Zhruba 20 stroužků opravdu dobrého (ano, českého) česneku po oloupání nakrájejte na tenké plátky. Tři hermelíny podélně rozkrojte, rozkrojené posypte jemně usekanými chilli papričkami (na každý použijte jednu) a rozložte část pokrájeného česneku. Poté hermelín spojte a nakrájejte na čtvrtiny. Na dno sklenice (obsah zhruba 700 ml, dejte několik kuliček pepře a kuličku nového koření a nalijte trochu slunečnicového oleje. Postupně vkládejte hermelín, na něj přidejte česnek, další kus hermelínu, poslední vrstvu sýra uzavřete kuličkami pepře, zbytkem chilli papriček, novým kořením a plátky česneku. Vše dolijte olejem. Nechte zrát při pokojové teplotě, ovšem ve tmě, tři dni. Skvělé!
Divoká hovězí silvestrovská pečeně
Také příprava této lahůdky bude vyžadovat více času, ale s bramborovým knedlíkem či s rýží nemá chybu. Budete potřebovat zhruba 800 g falešné svíčkové, hrnek vinného octa, dva hrnky vody, po pěti kuličkách jalovce, pepře a nového koření, jeden bobkový list, špetku tymiánu, dvě středně velké cibule, dvě lžíce oleje, dva lžíce jemně pokrájené slaniny, hrnek dezertního vína, lžíci másla, pepř, sůl.
Do vařicí vody přidejte koření, ocet a jednu hrubě pokrájenou cibuli. Krátce povařte a nechte vychladnout. Očištěné maso marinádou přelijte tak, aby bylo ponořeno a nechte v chladu marinovat do druhého dne. Maso vyndejte, osušte, osolte, opepřete a zprudka na oleji ze všech stran opečte, aby se zatáhlo. Pak je dejte stranou. Přidejte do kastrolu olej a slaninu, rozmažte ji a vmíchejte jemně pokrájenou cibuli a tu osmahněte dozlatova. Na tento základ dejte maso, přidejte koření z marinády, podlijte trochou vody a polovinou vína, pečte v troubě při 180 stupních do změknutí masa. Pak je vyndejte, přikryjte a udržujte v teple. Šťávu zredukujte (vyvařte vodu), tuk zaprašte moukou a osmažte ji dohněda. Zalijte vodou a zbytkem vína, dobře rozmíchejte a povařte asi 20 minut. Osolte, opepřete a zjemněte máslem. Maso nakrájejte na plátky a šťávou přelijte.
Půlnoční guláš
Náročnější silvestrovské stolovníky by mohl potěšit právě půlnoční guláš, pokud budou schopni ho sníst. Pokud ne, klidně ho nechejte v chladu až do 2. ledna, pak bude opravdu dokonalý. K přípravě budete potřebovat na čtyři porce asi 600 g hovězího předního masa nebo kližky, dvě cibule, dvě lžíce sádla, dvě lžíce na kostičky pokrájené slaniny, jednu chilli papričku, hrnek na malé kostičky pokrájené směsi kořenové zeleniny, vrchovatou lžičku sladké papriky, půl lžičky drceného tymiánu, 1 hrnek vývaru, hrnek červeného polosuchého vína, dva krajíce asi tři dny starého chleba, pepř, sůl. V kastrolu rozpalte sádlo a přihoďte na ně slaninu, zprudka osmažte a přidejte jemně pokrájenou cibuli, důkladně zamíchejte, nechte cibulku »zesklovatět«, přidejte kořenovou zeleninu (mrkev, kousek celeru, kousek kořene petržele), krátce poduste a přidejte pokrájené maso. Rychle je ze všech stran orestujte, aby se zatáhlo. Přidejte papriku, tymián, pepř, zamíchejte, stáhněte plamen a podlijte nejdříve vínem a pak vývarem. Zvolna uveďte do varu a vařte tak dlouho až je maso skoro měkké. Pak přidejte rozkrojenou a semínek zbavenou chilli papričku a zahustěte nastrouhaným chlebem. Za občasného míchání zvolna vařte do úplné změknutí masa. Podle potřeby podlijte vodou nebo dalším vývarem, dosolte podle chuti. Doporučuji vařit půlnoční guláš alespoň dva dni předem, aby se důkladně rozležel a všechny chuti v něm se »propojily«. Podávejte s rozpečeným pečivem a s červeným vínem.
Šunkové závitky s křenem
I tohle patří ke klasice! Několik plátků šunky, čerstvě strouhaný křen, citronová šťáva, moučkový cukr, šlehačka, toť vše, co budete potřebovat. Křen velmi jemně nastrouhejte a zakapejte ho citronovou šťávou, aby nezčernal. Smíchejte ho poté s cukrem, osolte a pečlivě propracujte vidličkou. Přidejte část šlehačky (nejlépe doma ručně vyšlehané), »něžně« promíchejte a směs neneste na polovinu plátku šunky, který sviňte do závitků. Závitky rozložte na talíř vedle sebe a dozdobte šlehačkou, posypte je zbytkem strouhaného křenu. Uložte v chladu nejméně na hodinu a nabídněte přátelům při silvestrovské oslavě ke skleničce vína. A máte-li v zásobě naložené brusinky či jeřabinky, ozdobte jimi závitky.
(jan)
ILUSTRAČNÍ FOTO – pixabay