Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že státy by měly zaměřit svou výživovou politiku na snížení spotřeby soli (chloridu sodného) v potravinách. V průměru dnes každý člověk na světě spotřebuje 10,8 gramů soli denně, zatímco doporučená norma je méně než pět gramů, uvádí se ve čtvrteční zprávě WHO.
»Ke snížení příjmu soli a ochraně životů je třeba vyvinout obrovské úsilí,« uvedli autoři zprávy a zdůraznili, že »svět zaostává za globálním cílem snížit spotřebu sodíku o 30 % do roku 2025«. Hlavním zdrojem sodíku je kuchyňská sůl, ale nachází se i v dalších potravinářských přídatných látkách, jako je glutaman sodný. »Průměrný celosvětový příjem soli se odhaduje na 10,8 gramů denně, což je více než dvojnásobek WHO doporučovaných méně než pět gramů denně (jedna čajová lžička),« uvádí zpráva. »Konzumace příliš velkého množství soli z ní činí hlavní rizikový faktor z hlediska stravování a úmrtí souvisejících se stravou,« uvedla WHO a upozornila na »souvislost mezi vysokým příjmem sodíku a zvýšeným rizikem onemocnění, jako je rakovina žaludku, obezita, osteoporóza a onemocnění ledvin«.
Podle zprávy by »zavedení nákladově efektivních opatření ke snížení spotřeby sodíku mohlo do roku 2030 zachránit přibližně sedm milionů životů«. Pouze devět zemí – Brazílie, Chile, Česká republika, Litva, Malajsie, Mexiko, Saúdská Arábie, Španělsko a Uruguay – však v současné době »disponuje komplexním balíčkem doporučených opatření ke snížení spotřeby sodíku«. Zpráva uvádí, že pouze pět procent členských států WHO je »chráněno povinnou a komplexní politikou snižování obsahu sodíku v potravinách«, zatímco 73 % »neprovádí celou škálu« takových politik.
»Nezdravá strava je hlavní příčinou úmrtí a nemocí na celém světě a nadměrný příjem sodíku je hlavní příčinou,« připomněl generální ředitel WHO Tedros Adanom Gebreyesus. Zpráva »ukazuje, že většina zemí dosud nepřijala závazná opatření ke snížení spotřeby sodíku«, uvedl. Organizace navrhuje opatření, jako je změna složení výrobků tak, aby obsahovaly méně soli, omezení konzumace potravin bohatých na sůl v nemocnicích, školách a domovech důchodců a používání značek na obalech, které by spotřebitelům pomohly vybrat si ty s nižším obsahem sodíku.
(TASS)