Čínští vědci dokončili mapu genetické variability rýže

Čínští vědci dokončili digitální mapu genetických variací rýže založenou na více než 10 000 vzorcích rýže, která poskytuje nový nástroj pro další studium přirozených variant rýže, zejména těch vzácných.

Rýže je jednou z nejdůležitějších základních potravin a plodin na světě. Její přirozená variabilita poskytuje klíčový genetický základ pro její možné genetické modifikace a moderní šlechtění.

»Výsledky nejnovějšího výzkumu jsou jako ‚digitální mapa‘ pro výzkum rýže, která nabízí jasné vodítko pro její šlechtění,« uvedl Šang Lien-kuang výzkumný pracovník z Ústavu zemědělské genomiky v Šen-čenu (AGIS) při Čínské akademii zemědělských věd.

S pomocí této mapy výzkumníci opravili chyby v klasifikaci některých odrůd rýže indica a japonica, rozsáhle analyzovali populační frekvence důležitých funkčních genů v různých subpopulacích rýže a identifikovali mezi nimi významné přírodní rozdíly.

Na základě mapy také vytvořili online datovou platformu pro globální uživatele, která poskytuje příslušné vědecké a výzkumné zázemí pro studie o rýži.

Tento výsledek výzkumu byl nedávno publikován v časopise Nucleic Acids Research.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy