Čína poskytne rozmanitější potraviny pro průzkumné mise v hlubokém vesmíru

Čína pracuje na nabídce rozmanitějších potravin pro budoucí průzkumné mise v hlubokém vesmíru, jak zaznělo na Druhém fóru vesmírné medicíny, které se konalo v Chang-čou v provincii Če-ťiang na východě Číny.

Během nedávno skončeného Svátku středu podzimu, který je uznávanou tradicí symbolizující rodinné setkání, si posádka Šen-čou-18 na palubě čínské orbitální vesmírné stanice pochutnala na »vesmírných měsíčních koláčcích« plněných lotosovou pastou a také na svých oblíbených pokrmech, jako je pikantní jehněčí maso a dušené vepřové kotlety, které předem připravil pozemní podpůrný tým.

»Vyvinuli jsme technologie, které přinesou čínskou kuchyni na ‚vesmírný jídelní stůl‘ a umožní astronautům vychutnat si ‚domácí chutě‘,« uvedl Li Jing-chuej, vědecký pracovník Čínského výzkumného a výcvikového střediska astronautů.

Li dodal, že Čína vyspěla v technologii přesné kontroly výživy a vytvořila přesné normy pro zásobování potravinami pro kosmické lety, které mohou pomoci astronautům řešit fyziologické problémy způsobené stavem beztíže a radiací a udržet si zdraví během misí trvajících déle než 180 dní.

»Byly vyvinuty různé funkční vesmírné potraviny s antioxidačními účinky, podporou imunitního systému, úlevou od únavy a regulací střevního mikrobiomu, aby se zvýšila adaptabilita astronautů na oběžné dráze,« řekl Li.

S ohledem na budoucí mise do hlubokého vesmíru pracuje Čína také na technologiích, jako je vaření na oběžné dráze, které mohou udržet dlouhodobý život mimo Zemi, uvedl Cang Pcheng, další vědecký pracovník Čínského výzkumného a výcvikového střediska astronautů.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy