Pampeliška – žlutý elixír pro ledviny, játra a žlučník

Pampeliška neboli smetanka lékařská je často vnímána jako dotěrný plevel a také mezi plevelné byliny patří. Svými zářivě žlutými květy každoročně rozveseluje jarní a letní louky a malé holčičky si z nich s oblibou splétají »princeznovské« věnečky. Kromě veselé barvy se však jedná o cennou léčivku, která pomáhá léčit nemoci jater a žlučníku. Pro léčivé účinky se nejčastěji užívá kořene, zužitkovat se však dá i květ a listy.

Pampelišku nelze díky výrazné barvě květů přehlédnout a jarní louky jsou jí doslova přeplněné. S oblibou roste na sušších loukách, pastvinách, mezích, okrajích cest, zahradách a v menší míře i na polích nejen u nás, ale po celém území Evropy, Asie a Ameriky. Účinné látky obsahuje v případě pampelišky především kořen, který je prostoupen známou mléčnou lepivou tekutinou (latex). Kromě toho, že zanechává tmavé skvrny na kůži, najdeme v jeho složení hořčiny (např. lactopycrin, taraxacin a taraxasterin), třísloviny, fytonocidy, inulin, cholin, steroly, pryskyřici, silice, bílkoviny a minerální látky (měď, mangan a draslík). Jejich chuť je mírně nahořklá a zcela bez zápachu. Listy obsahují vitamín A, B, C, D a betakaroten a minerály (křemík, draslík a vápník). Proč bychom ji měli užívat? Čaje a výtažky z pampelišky podporují normální funkce močové soustavy, přispívají k normálnímu trávení a činnosti žaludku a jater a účinně pomáhají při vylučování toxických látek. Ve starších knížkách o léčivých rostlinách se říká, že pampeliška pomáhá odstranit ledvinové kameny, příznivě působí při léčbě zánětů močových cest, k dobrému ovlivňuje činnost jater a ledvin a pomáhá léčit vleklé záněty jater, sleziny a ledvin. Na doporučení těch knížek ji užívám jako diabetik (a pomáhá!), ale také močopudné účinky, snižuje pálení žáhy a blahodárně působí na trávení a zvyšuje chuť k jídlu.

Při pravidelném koupání postižených míst odstraňuje lišeje, vyrážky a svrbění pokožky, odstraňuje lišeje, vyrážky a svrbění pokožky. Většinou lidé užívají odvaru z pampeliškového kořene, ale například listy se často používají do jarních či velikonočních nádivek a z květů se dělá pampeliškový med. Říkejte si, co chcete, pro mne je pampeliška kouzelná rostlina.

Václav Ziegler

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy