Soutěžící z celé České republiky se snažilo uspět v letošním 24. národním nominačním ročníku světové soutěže Mattoni Grand Drink, které se konalo v karlovarském hotelu Pupp. Českým mistrem v míchání nealkoholických nápojů se stal letos Vítězslav Cirok z Karlových Varů. Světové finále se bude konat znovu v Karlových Varech v červenci v době konání Mezinárodního filmového festivalu, kde bude čekou republiku zastupovat Vítězslav Cirok.
»Naposledy jsem soutěžil asi před pěti lety a Mattoni Grand Drinku už jsem se zúčastnil několikrát, ale do finále jsem se nedostal. A letos mi téma opravdu sedlo. Posledních pár let se totiž zajímám o udržitelnost, ekologii a zdravý životní styl. Můj soutěžní drink je v zásadě jednoduchý, takže ho lze namíchat i na různých festivalech pro větší množství lidí. V překladu se jmenuje Štěstí a je inspirovaný zdravým životním stylem, který spojuje zdravé tělo, mysl a ducha,« popsal Cirok svůj koktejl pojmenovaný Happiness.
Hostitelem letošní české nominační soutěže byl Becher’s Bar hotelu Pupp, a to ne náhodou. Šéfbarmanem zdejšího baru je Jan Šebek, který je jedním z vítězů české soutěže a soutěžil i ve světovém finále. Míchání nealkoholických drinků není podle Šebka v barmanské praxi nic výjimečného. »U nás je to i asi 20 procent drinků, které tady mícháme. Máme v nabídce tři nealkoholické drinky a 12 klasických alkoholových,« řekl Šebek. Hotel Pupp hrál letos v soutěži významnou roli. Vítěz nominačního kola zde pracuje jako Bar & Beverage Manager.
Uspět v soutěži barmanů na Mattoni Grand Drink není jednoduché. Barmani musí splnit řadu podmínek. Drinky pro tři hosty musí namíchat během pouhých šesti minut, což je o minutu méně, než byl limit v minulých ročnících. Recepty musí také splňovat pravidla soutěže, výsledný drink pak musí zaujmout chuťově, vzhledem, ale i tím, že bude snadno proveditelný. A navíc, míchání nápojů se provádí nejen pod dohledem, ale i při otázkách poroty. Barman tak musí umět zároveň míchat i konverzovat, ale nesmí se u toho zapovídat a přetáhnout stanovený čas.
Podle ředitele soutěže Miroslava Černíka se za dobu trvání mezinárodní soutěže, které se účastní barmani z 64 zemí světa, členských států Mezinárodní barmanské asociace (International Bartenders Association), »koktejly v čase vyvíjí směrem k zdravému životnímu stylu«. To znamená méně cukrů, méně sladkých sirupů, omezení kalorických hodnot. »Ale i tak musí být atraktivní. Když barman udělá koktejl, tak musí vyvolávat dojem, že hosty zaujme a hned si chtějí objednat« popsal Černík.
(mac, čtk)