Zemřel Fešák Hubert a Jeho nejtemnější temnost Lucifer Karel Heřmánek, bylo mu 76 let

Herec a divadelník Karel Heřmánek zemřel v sobotu ve věku 76 let, podle serveru Idnes.cz spáchal sebevraždu, když obrátil na střelnici zbraň proti sobě.

Karel Heřmánek se narodil 17. října 1947 v Praze. Po obsolvování brněnské JAMU působil jednu sezónu na scéně Divadla Na provázku. Odtud podle ČSFD odešel s Jiřím Bartoškou a Pavlem Zedníčkem do Činoherního studia v Ústí nad Labem, ale ani zde nevydržel příliš dlouho. V letech 1977 a 78 působil jednu sezónu v Městských divadlech pražských a poté zakotvil v Divadle Na zábradlí.

Jeho debut před kamerou se odehrál v roce 1972 v ne příliš známém TV filmu Uprostřed babího léta ve stepi zahoukal vlak. Dále sklízel spíše úspěchy na divadelních prknech, například v inscenaci Bratři Karamazovi. Na filmovém plátně se opět objevil v úspěšné komedii Krakonoš a lyžníci. Až do roku 1984 se jeho účinkování ve filmu soustředilo spíše na TV filmy nebo filmy, které nebyly příliš úspěšné. V roce 1984 pak přišly dvě role, které pro něj byly převratné.

Tou první byl démonický vládce pekel, Jeho nejtemnější temnost Lucifer ve velmi úspěšné pohádce Hynka Bočana S čerty nejsou žerty a tou druhou byl žižkovský frajer Hubert Hrabě v komedii Fešák Hubert. Jeho další velkých rolí byl obchodní zástupce vysavačů Electrolux v ne moc veselé komedii odehrávající se během 2. světové války Smrt krásných srnců.

Od devadesátých let se objevoval především v TV filmech. Za zmínku stojí jeho role například v německo-švédském válečném dramatu Stalingrad či česká komedie Díky za každé nové ráno. Zahrál si také v oscarovém snímku Kolja (1996).

Po delší odmlce se na filmovém plátně objevil v komedii Příběhy obyčejného šílenství (2005), kde si zahrál vedoucího letištního skladu po boku Ivana Trojana.

Často se věnoval také dabingu. Jeho hlas můžeme slyšet například v animovaném snímku Hledá se Nemo či Kačeřích příbězích jako Rampu McKváka.

Karel Heřmánek měl z prvního manželství dvě dcery. Z druhého manželství tři syny.

(cik)

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy