Sedm, Hra nebo Podivuhodný případ Benjamina Buttona. Oslavenec Fincher točí filmové hity

Americký režisér David Fincher, který 28. srpna oslaví šedesátiny, se o film začal zajímat již jako malý kluk, údajně poté, co viděl film Butch Cassidy a Sundance Kid. Začínal v trikovém studiu Industrial Light & Magic George Lucase, ve kterém pracoval na jednom z dílů ságy Star Wars i Indiana Jones. Poté točil reklamy a na počátku 90. let vstoupil do světa filmu režií filmu Vetřelec 3. Z natáčení a výsledku byl zklamaný a na čas se opět dal na reklamu. V roce 1995 prorazil filmem Sedm, kriminálkou s Bradem Pittem, Morganem Freemanem a dalšími hvězdami v hlavních rolích.

Snímek Sedm se vyznačoval temnou a pochmurnou atmosférou, která je charakteristická i pro další snímky Davida Finchera jako jsou Hra, Klub rváčů, Muži, kteří nenávidí ženy, což je druhá filmová adaptace stejnojmenného románu Stiega Larssona, nebo Zodiac, ve kterém se věnoval známému sériovému vrahovi.

Za filmy Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008) a Sociální síť (2010) byl nominován na Oscara za nejlepší režii. Sociální síť, která se věnuje počátkům společnosti Facebook, získala čtyři Zlaté glóby a tři Oscary a za nejlepší film roku ho také označila Asociace losangeleských filmových kritiků. U zakladatele společnosti Marka Zuckerberga údajně film přílišné nadšení nevyvolal, internetový guru označil scénář za nepřesný.

Jeho zatím posledním filmem je životopisný film Mank. Fincher v tomto filmu, který si připsal deset nominací na Oscara, vypráví příběh scenáristy kultovního filmu Občan Kane Hermana Mankiewicze, kterého ztvárnil Gary Oldman. Film nakonec dostal zlaté sošky za výpravu a kameru. Letos dotočil krimi thriller The Killer, který je stejně jako Mank součástí exkluzivní smlouvy, kterou Fincher uzavřel před lety se společností Netflix.

(pe, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy