Největší lego na světě oživuje ikonickou staročínskou malbu

Zlatý týden u příležitosti Národního svátku zaznamenal vrcholnou událost: turisté se sjížděli na náměstí New Town Plaza v Sha Tin na východě Nových teritorií, aby se na vlastní oči přesvědčili o dalším novém Guinnessově rekordu.

Zde se rozvinul a byl vystaven dlouhý svitek obrazu »Podél řeky během svátku Čching-ming«, ikonického obrazu dynastie Severní Sung (960-1126), důmyslně sestaveného přímo z kostek lega.

Největší výstava lega na světě, která se rozkládá na ploše 47 metrů čtverečních a je k vidění od 25. září do 31. října, je nejnovějším víkendovým a prázdninovým hitem a jemně skládá dohromady podivuhodný svět, v němž se snoubí staré s novým.

Pro diváky je výstava působivá tím, že se v ní mísí dva značně odlišní zástupci kultury Východu a Západu: mistrovské dílo starověkého čínského malířství a klasická hračka rozněcující dětské vzpomínky obyvatel Západu.

Na snímku pořízeném 23. září 2024 je část největšího dioramatu z kostek LEGO na světě »Podél řeky během svátku Čching-ming« na náměstí New Town Plaza v Sha Tin v Hongkongu na jihu Číny. FOTO – Xinhua/Zhu Wei

»Tuto výstavu jsme zavedli hlavně proto, abychom propagovali tradiční čínskou kulturu prostřednictvím kreativních akcí, a to způsobem, který je uvolněnější, zábavnější a přitažlivější pro mladé lidi,« uvedla Tania Wan, zástupkyně generálního ředitele oddělení osobního bankovnictví a správy majetku Bank of China (Hongkong), která program iniciovala.

Když se lidé procházejí po 26 metrů dlouhém a trojrozměrném dioramatu vyrobeném až ze tří milionů kostiček lega, mohou si představit sami sebe v rušných ulicích před staletími, kde prodavači prodávali melouny a děti si hrály na schovávanou.

»Bylo zde nespočet vyobrazení lidí ze všech společenských vrstev, kteří se věnovali svým každodenním činnostem, a žádné dva objekty nejsou totožné,« řekl agentuře Xinhua místní obyvatel Hongkongu s příjmením Chung. »Zdálo se, že všechno ožilo během několika vteřin.«

Li Čchun-tung, lektor umění na Hongkongské univerzitě, ukázal na dvoupatrovou budovu s vchodovými dveřmi vyzdobenými barevnými stuhami: »Byla to tehdy jedna z nejrušnějších restaurací s výzdobou typickou pro hostince a bary dynastie Severní Sung. Patřila k mnoha budovám a stavbám, které byly v tomto modelu živě restaurovány.«

Na snímku pořízeném 23. září 2024 je část největšího dioramatu z kostek LEGO na světě »Podél řeky během svátku Čching-ming« na náměstí New Town Plaza v Sha Tin v Hongkongu na jihu Číny. FOTO – Xinhua/Zhu Wei

Dioráma z lega zachycuje mnoho detailů ze života před staletími, které se v mnohém shodují s těmi, jež jsou zobrazeny na obraze. Byly zde různé živnosti včetně obchodu s vonnými tyčinkami, holiče, věštírny a lékařské ordinace a větších podniků, jako jsou čajovny, restaurace, hostince, řeznictví a podomní obchodníci, a také různé dopravní prostředky, jako jsou sedláci, vozy, osli, koně a velbloudi.

Vedoucí programu a certifikovaný odborník na lego Andy Hung však zdaleka nebyl spokojen. Tento veterán s více než desetiletou praxí koordinátora a tvůrce lego výstav přiznal, že kvůli omezením lega při zobrazování lidských postav jsou stále ještě nezrestaurované detaily.

Pro Hunga to v žádném případě nebyla snadná práce, pět měsíců strávil tříděním plánu. Kromě inspirace z archivů Hung lego řešení piloval, konzultoval s historiky a architekty.

»Každý projekt je pro mě nový, protože pokaždé se setkávám s jinou scénou, jinou architekturou a jinou kulturou. A ztvárnit je prostřednictvím lega je výzva,« řekl Hung.

Na snímku pořízeném 23. září 2024 je část největšího dioramatu z kostek LEGO na světě »Podél řeky během svátku Čching-ming« na náměstí New Town Plaza v Sha Tin v Hongkongu na jihu Číny. FOTO – Xinhua/Zhu Wei

V jeho ateliéru v Lai Chi Kok v Kowloonu byly mezi vystavenými předměty zábavné lego rekonstrukce vycházející z tradiční čínské kultury, včetně Zakázaného města, obličejových masek z Pekingské opery, oboustranně vyšívaných vějířů ze Suzhou, terakotových bojovníků a věže Žlutého jeřába.

»Mladí lidé v Hongkongu mají velký zájem o ztvárnění tradičních čínských kulturních děl pomocí lega. Tentokrát jsme k tomuto předmětu pozvali mnoho mladých lidí a studentů z Hongkongu, kteří byli velmi nadšení,« řekl Hung.

»Prostě svými díly demonstruji tradiční kulturu a nechávám důmyslné hračky vyprávět příběh,« dodal Hung.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy