Na Masters of Rock oslaví Judas Priest padesátiny, ale z roku 2020

Ve Vizovicích třetím dnem pokračuje hudební festival Masters of Rock. Hlavní hvězdou dnešního programu a celého 18. ročníku přehlídky bude britská heavymetalová kapela Judas Priest. V České republice v minulosti vystupovala už několikrát, na vizovickém festivalu ji však čeká premiéra. Před vyprodaným areálem zahraje od 22.30. Skupina fanouškům nabídne výroční koncert, kterým oslaví 50 let své existence.

»Covid tohle číslo prodlužuje na 52, ale to je úplně jedno. Čeká nás něco, na co si budou fanoušci Masters of Rock pamatovat ještě dlouho. Jsme strašně pyšní na to, že tohle výjimečné vystoupení k oslavě téhle legendy je právě na festivalu Masters of Rock,« řekl ředitel pořádající agentury Pragokoncert Bohemia Jiří Daron. Kapela měla ve Vizovicích vystoupit už v červenci 2020, kvůli koronaviru však organizátoři festival odložili. Stejné to bylo také loni.

Historie Judas Priest sahá do přelomu 60. a 70. let minulého století, kdy skupina vznikla v anglickém Birminghamu. Počátkem 80. let dala spolu s Iron Maiden, Saxon a dalšími kapelami vzniknout směru označovanému jako nová vlna britského heavy metalu. Jeho ohlas trvá dodnes. Skupina dosud vydala téměř dvacítku studiových alb, její zatím poslední deska Firepower vyšla loni v roce 2018.

Přirozeným lídrem kapely je charismatický zpěvák Rob Halford, který svého času spoluvytvářel metalovou módu, pro kterou je typické kožené oblečení a kovové cvočky. Dalšími členy skupiny jsou kytaristé Glenn Tipton a Richie Faulkner, baskytarista Ian Hill a bubeník Scott Travis. Vzhledem k technickým požadavkům kapely museli organizátoři z Německa do Vizovic přivézt speciální velké zastřešené ocelové pódium.

Judas Priest budou letos uvedeni do »Rock And Roll Hall Of Fame«. Kapela obdrží toto ocenění na akci Musical Excellence Award 5. listopadu 2022 v Microsoft Theatre v Los Angeles., v kategorii »Performers«, kde budou spolu s nimi oceněni také Eminem, Dolly Parton, Duran Duran, Lionel Richie, Pat Benatar, Eurythmics či Carly Simon.

Cena »Musical Excellence«, která se při svém debutu původně jmenovala »Sidemen«, se uděluje umělcům, hudebníkům, skladatelům a producentům, jejichž originalita a vliv na hudební tvorbu je dramatický a obrovský.

JUDAS PRIEST je druhou kapelou, která získává ocenění za hudební dokonalost; skupina E Street Band byla první. Minulý rok byl jedním z příjemců ceny Musical Excellence Award zesnulý kytarista Randy Rhoads (Ozzy Osbourne, Quiet Riot).

Do Síně slávy bodu uvedeni současní členové kapely Judas Priest, tedy Rob Halford (zpěv), Ian Hill (baskytara), Glenn Tipton (kytara) a Scott Travis (bicí) spolu s bývalými členy K.K. Downing (kytara), Les Binks (bicí) a zesnulý bubeník Dave Holland.

»Páni, to je tak vzrušující – konečně. Konečně, víte proč že?« řekl Halford poté, co obdržel zprávu před veřejným oznámením a dodal: »Sláva haleluja, v Síni slávy je další metalová kapela! To je požehnání, na které jsme všichni čekali.«

Fanoušci se dnes mohou těšit také na koncert brazilské kapely Nervosa, norské skupiny Trollfest, švédské formace Civil War, amerických kapel Death Angel a High on Fire nebo německé skupiny Axxis. Zahrají i skotští metalisté Alestorm, kteří ve svých textech opěvují zašlou pirátskou slávu, a švýcarská hard rocková stálice Gotthard.

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy