Knihovnička »Dobro.Čtení« má dalšího majitele. Do Unhoště ji přivezli Petra Dobrovská a Standa Hložek

Z nových detektivek, románů, životopisů, křížovek a společenských her se mohou těšit obyvatelé zařízení Centrin CZ – Domova se zvláštním režimem v Unhošti. Knihovnu s oblíbenými knihami jim zaplnilo v rámci projektu Dobro.Čtení známé vydavatelství a prodejce knih KNIHY DOBROVSKÝ. Knihy našim spoluobčanům přivezla osobně jednatelka firmy Petra Dobrovská a zazpíval jim zpěvák Standa Hložek.

»Unhošť je další místo, které jsem se svým Dobro.Čtením navštívila. A díky obětavým pracovníkům z toho byla pro klienty vždy společenská událost. Zvláště, když přijela i známá osobnost. V Unhošti byl s námi například Standa Hložek a viděla jsem, jak senioři pookřáli,« usmívala se Dobrovská, která má se svým Dobro.Čtením další plány. »Podporuje mě Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR, nyní bude mít celostátní konferenci, kde projekt vyhodnotíme, a pak naplánujeme, kam ještě před Vánoci vyrazíme. Uvažuji knihy do domovů i poslat, sice to klienti budou mít bez přítomnosti nějaké známé osobnosti, ale knihovnička se zaplní novými knihami. Netušila jsem, jakou radost knihami udělám,« uvedla jednatelka KNIHY DOBROVSKÝ, která má ve firmě čítající 44 prodejen na starosti neknižní oddělení, papírnictví a hry. »A když se k tomu ještě nyní přidalo Dobro.Čtení, jsem moc spokojená.«

Při uvedení nové knihovničky Dobro.Čtení, zazpíval klientům čerstvý sedmdesátník, zpěvák Standa Hložek. Ten se vrátil z rodné Moravy, kterou momentálně sužují velké povodně. »Mám v Hulíně dům po rodičích a soused mi volal, že je ve sklepě voda. Koupil jsem výkonné čerpadlo a vodu ze sklepení odčerpal. Když ale vidím, jak jsou na tom jiní, tohle byla prkotina. Však i kvůli Moravákům jsem přeložil narozeninový koncert z 16. 9. na 20. prosince, to už by měl být větší klid a z Moravy budou moci do Lucerny přijet,« uvedl Hložek, který zazpíval v Centrinu Unhošť několik svých známých písniček a na vyžádání klientů přidal hit Holky z naší školky.

Centrin CZ začal v Unhošti fungovat v roce 2008 a v roce 2011 byl přebudován na domov se zvláštním režimem. Mimo tohoto domova poskytují ještě například odlehčovací službu či denní stacionář a věkový průměr klientů je 83,4 let. Vedení zařízení Centrin CZ v Unhošti zastupovala sociální pracovnice Hedvika Klečánková. »V naší současné knihovně se dá najít kde co. Jsou to knihy ale už letité, jsme proto rádi, že paní Dobrovská přivezla nové tituly. Klienti si mohou číst na pokoji v soukromí, ale máme i čtenářský klub, kde se klienti scházejí s aktivizačním pracovníkem a společně si předčítají nebo si zahrají společenské hry,« řekla Klečánková a vedoucí aktivizačního úseku Sabina Buřičová dodala: »Některé nové knihy máme vícekrát, rozdělíme se s našimi dalšími zařízeními ve Zruči nad Sázavou a v Praze. Četba knih není jediná aktivita našich klientů. Mimo jiné například jezdíme na koncerty, pořádáme cestopisné přednášky, jezdíme na výlety, máme výtvarný ateliér, hipoterapii a další činnosti, které klienty baví.«

Za Asociaci poskytovatelů sociálních služeb ČR se v Centrinu Unhošť objevila Petra Cibulková, mluvčí APSS ČR. »Jsme rádi, že se firma KNIHY DOBROVSKÝ spojila právě s naší asociací. Cílem asociace je spokojený klient, a to nejen po stránce fyzické, ale také duševní. A právě knihy mohou zpříjemnit chvíle strávené v domovech. Mezi knihy od Dobrovských vkládáme i vlastní, vzdělávací tituly, jsou bohatým zdrojem informací a pomáhají zaměstnancům v jejich práci,« uvedla Cibulková.

Centrin CZ – Domov se zvláštním režimem v Unhošti velice dobře zná i starostka města Unhošť Iveta Koulová. »Díky za každý projekt, jako je Dobro.Čtení. Je potřebný a naši klienti s novými knihami, křížovkami a hrami stráví spoustu hezkých chvil. Do Centrinu chodím poměrně často popřát zdejší jubilantům, a pak mezi klienty máme také své opatrovance, se kterými se scházíme,« uvedla Koulová.

Produkce a moderování Dobro.Čtení se ujal David Novotný, mimo jiné prezident soutěží Muž roku a Anděl mezi zdravotníky. »Jsem rád, že mi Petra Dobrovská vložila důvěru a mohu s ní spolupracovat na projektu Dobro.Čtení. Knihy mám rád a sociální cítění mi je blízké. Mohl jsem tak skloubit vše dohromady a také uplatnit své zkušenosti, které jsem za 25 let trvání soutěže Muže roku a 5 let soutěže Anděl mezi zdravotníky nabyl. Je to pro mne radost,« zakončil Novotný slavnostní předání knihovničky Dobro.Čtení.

(mac)

FOTO – Herminapress

Související články

1 KOMENTÁŘ

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy