Britské muzeum představuje výstavu o Hedvábné stezce

Britské muzeum v úterý otevřelo pro média výstavu Hedvábná stezka, která představuje více než 300 předmětů, včetně exponátů z 29 národních a mezinárodních institucí.

Výstava, která zahrnuje období přibližně od roku 500 do roku 1000 n. l., zkoumá, jak cesty lidí, předmětů a myšlenek po Hedvábné stezce formovaly kultury a dějiny napříč kontinenty.

Nicholas Cullinan, ředitel Britského muzea, řekl agentuře Xinhua, že díky partnerství s organizacemi z celého světa výstava demonstruje propojení mezi různými kulturami. »I když máme odlišné kultury a úhly pohledu, existují hluboké vazby, které je spojují,« řekl.

Luk Jü-pching, spolukurátor výstavy, zdůraznil význam minulosti pro současnost. »V minulosti byla Čína ústředním prvkem těchto rozsáhlých sítí, které ovlivňovaly hospodářský rozvoj a kulturní výměny. To se dnes odráží v iniciativách, jako je Pásmo a stezka, kde Čína opět hraje zásadní roli v globální ekonomice,« poznamenala.

Luk zdůraznil vazby mezi čínskou dynastií Tchang a světem. »Zaměřujeme se například na námořní cesty spojující Čínu se západní Asií, což ilustrují artefakty z vraku lodi Belitung z 9. století, která převážela keramiku, zlato a stříbrné nádobí z tchangské Číny, objevené u indonéského pobřeží.«

Sue Brunningová, další spolukurátorka, vysvětlila široký geografický záběr Hedvábné stezky. »Představujeme ji jako řadu překrývajících se sítí spojujících Asii, Afriku a Evropu. Ačkoli je severozápadní Evropa v diskusích o Hedvábné stezce často opomíjena, naše výstava končí artefakty nalezenými ve Skotsku, jejichž původ lze vysledovat až do dnešního Íránu,« řekla.

Výstava bude pro veřejnost otevřena od čtvrtka do 23. února 2025.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy