Dnes o zelí. Pokud máte dobrý zdroj neobyčejně obyčejného zelí, tak jako já (od švagra a také od sestry mojí manželky) buďte šťastní. Neboť zelí je báječné. Využívalo se k léčebným účelům v lidové medicíně už v dávných dobách, protože bylo vždy považováno za účinný prostředek při léčení nejrůznějších nemocí a napomáhalo zvýšení odolnosti organizmu.
Například čerstvé zelí nebo šťáva z něj bylo používáno při nespavosti, bolestech hlavy a onemocnění sleziny. Čerstvé i kysané zelí je dobrým řešením ke zvýšení chuti k jídlu, při problémech s trávením, ale též jako močopudný a lehce projímací prostředek.
Kysané zelí je vlastně »zázrak«. Lidová medicína ho doporučuje i dnes diabetikům, pacientům s nemocnými játry a žlučovými kameny. Šťáva nebo zelný odvar smíchaný s medem byl (a možná i je) používán při léčbě onemocnění dýchacích cest. Kysané zelí (jeho konzumace) úspěšně bojuje proti únavě, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu. Pokud je pravidelně jíte, tak to dobře víte. Vlastně nevíte, protože se s těmito zdravotními problémy nesetkáváte.
Pojďme na chvilku do historie, která by vás mohla přesvědčit o léčivých a posilujících účincích zelí na lidský organizmus. Během výstavby Velké čínské zdi prý dostávali stavební dělníci nasolené zelí s rýží, aby byli zdraví a silní. Když Mongolové později dobyli Čínu, převzali používání nasoleného zelí pro dlouhé cestování. A ve 13. století, kdy se dostali na svých cestách až do Evropy, přinesly je s sebou. Dlužno však připomenout, že uchování zelných hlávek nasolením už znali, jak jinak, i staří Římané. A ještě jednou o zelí v historii: při objevných cestách na lodích mořeplavcům nechyběly sudy s kysaným zelím, které je chránilo před obávanými kurdějemi.
Dnes víme, že již 200 g kysaného zelí (zhruba jeden hrnek – 250 ml) pokryje denní potřebu vitaminu C. Kysané zelí obsahuje také vitamin K, též třeba draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fluor a enzymy. Podporuje i látkovou výměnu a má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla. Kysané zelí rovněž podporuje tvorbu krve a hormonů. Snižuje také krevní tlak, zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Jinými slovy – naběháte se, ale stojí to za to!
A teď rychle do kuchyně. Nejjednodušší je kyselé zelí »jen tak«. Tedy v syrovém stavu, bez tepelné úpravy. Tekutinu z něj slijte do sklenice a podávejte žíznivcům a požitkářům, zelí dejte do misky a můžete »zobat«. Rukou či vidličkou. Jednoduchý zelný salát připravíte přidáním jemně pokrájené, ve vroucí vodě krátce spařené, cibule. Přidat můžete i nastrouhanou mrkev, která zelí dodá barvu a zjemní jeho, pro někoho ostřejší, chuť.
Když už jsme u salátů, zkuste salát z kysaného zelí. Přidejte do 500 g kyselého pokrájeného zelí dvě lžíce dobrého oleje, po lžičce sladké a ostré papriky, přilijte lák ze zelí a podávejte.
Zkuste zelný salát s křenem! Do 500 g kysaného zelí přidejte jednu jemně pokrájenou cibulku, na jemné nudličky pokrájené, jádřince zbavená jablka, dvě až tři lžíce čerstvě nastrouhaného křenu, lžíci citronové šťávy, lžíci cukru, dvě lžíce oleje, lehce osolte a podávejte.
I pikantní zelná klasika stojí za »hřích«. K překrájenému kyselému zelí (500 g) přidejte hrubě nastrouhanou mrkev, dvě nastrouhaná kyselá (nezralá) jablka, jednu jemně pokrájenou cibuli, oslaďte lžičkou cukru, lehce osolte a nakonec přidejte dvě lžíce oleje smíchaného s citronovou šťávou (přibližně dvě lžíce).
Na jednoduchý zelný salát s hlávkového zelí (jeho čas brzy přijde) stačí 500 g hlávkové zelí nastrouhaného na nudličky (košťál vyřízněte), lehce je posolte. Zakryjte v míse talířem, který zatížíte. Zhruba po dvou hodinách slijte šťávu ze zelí, přidejte dvě lžíce dobrého oleje a dvě lžíce vinného oleje, opepřete, lehce osolte, promíchejte a podávejte.
A ještě zelný salát s jogurtovou zálivkou. Nastrouhané zelí (500 g) krátce (!) spařte ve vroucí vodě, osolte, stlačte a sceďte. Přidejte jemně nakrájenou cibuli, jeden malý bílý jogurt smíchaný se dvěma lžícemi octa, lžičkou cukru, pepřem a solí. Nakonec přidejte jemně pokrájenou čerstvou pažitku.
U nás doma jde na »dračku« zelný salát s hroznovým vínem. Třeba k tomu zhruba 500 g červeného zelí, které po nastrouhání krátce poduste s octem (tři lžíce), dvěma lžícemi oleje, mírně podlijte vodou. Po změknutí nechte vychladnout a přidejte tři až čtyři na nudličky nakrájená, oloupaná a jádřince zbavená kyselá jablka, hrnek kuliček hroznového vína. Vše zalijte zálivkou ze čtyř lžic oleje, lžičky cukru, šťávy z půlky citronu, trochou soli a špetkou pepře. Nechte hodinu v chladničce a podávejte.
A co zkusit citronové zelí? Název je zavádějící, protože v jemně nakrájeném zelí je šťáva z jednoho citronu. Do nakrájeného zelí (menší hlávka – asi 500 g) přidejte jemně nakrájenou červenou cibuli (zhruba půl hrnku) a vše zalijte šťávou z citronu. Osolte, smíchejte se dvěma lžícemi cukru, lžící slunečnicového oleje (olivový je také dobrý, ale možná budete překvapeni, že to není nejlepší řešení), vrchovatou lžící čerstvě nastrouhaného křenu, lžičkou drceného kmínu. Důkladně zpracujete rukou, aby zelí zkřehlo a pustilo šťávu. Poté nechte v chladu odležet asi hodinu. A podávejte samostatně, nebo jako přílohu k pečenému či grilovanému masu.
Receptů na zelné saláty z čerstvého i kysaného zelí je bezpočet, všechny se hodí zvláště teď na jaře, neboť vás posílí.
Jiří Janouškovec