Z průzkumu stravovacích návyků stravenkové společnosti Edenred mezi 5700 lidmi vyplývá, že růst cen ovlivnil kvalitu stravování více než poloviny Čechů. Pětina dotázaných uvedla, že se stravuje hůře než před rokem a 6,5 procenta, že se stravuje výrazně hůře. Přes 33 procent oslovených jí kvůli inflaci méně kvalitně, ale jen mírně.
Z průzkumu vyplývá, že inflace neovlivnila stravovací návyky 37 procent Čechů. Lepší kvalitu stravování si podle průzkumu může dovolit 2,5 procenta lidí.
Uskromňování na úkor zdravého stravování
Průzkum ukázal, že lidé jedí méně zdravých a vyvážených pokrmů. Téměř 32 procent lidí si zdravá jídla dopřeje méně často než před rokem. Přes 21 procent respondentů odpovědělo, že si zdravá jídla kupuje jen zřídka a 4,4 procenta si zdravou a vyváženou stravu již nemůže dovolit.
Stejně zdravě jako před začátkem prudkého růstu inflace se stravuje 31,5 procenta lidí. Zhruba tři procenta respondentů uvedla, že si zdravou stravu dopřává častěji bez ohledu na cenu a 4,8 procenta lidí jí podle průzkumu pouze zdravá a vyvážená jídla.
Vyšší náklady, nižší návštěvnost
Restaurace jsou nyní podle členky vedení společnosti Edenred Anety Martiškové nuceny snižovat své náklady kvůli menší kupní síle strávníků. »Pokud tento trend potrvá, tak v kombinaci s nižší návštěvností může mnohé restauratéry vést k úvahám, jak naložit v budoucnu se svým podnikáním,« uvedla.
Oběd v restauraci v září podle analýzy společnosti Sodexo Benefity stál v průměru 172 korun, o pět korun více než v srpnu a o 15 korun více než v lednu. Nejvíce peněz lidé za polední jídlo v restauraci vydali v Praze, a to 195 korun. Naopak nejlevněji, průměrně za 153 korun, se najedli v podnicích v Olomouckém kraji.
Zářijová inflace byla na nejvyšší hodnotě od prosince 1993, z potravin meziročně zdražilo například maso o více než 23 procent, mléko, sýry a vejce o 25,8 procenta. Ceny másla stouply o více než polovinu a mouka zdražila o 61 procent.
(jb, čtk)